Lebowski: Teror Božića - Specials
Home      Specials      Filmski Lebowski      Lebowski: Teror Božića

Lebowski: Teror Božića

Čestit Božić svima, a onima koji slave Novu godinu želim da im sljedeća bude još bolja.

Lebowski 29.12.2008 0 komentara

Lebowski: Teror Božića

Zagrebački bend Diletanti prije nekoliko godina vjerno je opisao tradicionalnu proslavu Božića u Hrvata stihovima 'Dolaze nam dani francuske salate i dobit ćemo svaki po sto maraka od tate.'

Božićni blagdani, pogotovo u praskozorje lokalnih izbora, pokazali su se vrsnom prilikom za osvajanje političkih poena stranaka, tako da ovih dana nije bilo nijednog invalida koji od političkih stranaka nije dobio lizaljku, nijednog umirovljenika s mirovinom manjom od tisuću kuna koji nije dobio sladoled, i nijednog djeteta s cerebralnom paralizom koje nije dobilo čokoladicu.

Na teletekstu svake televizije Djed Božićnjak najspominjanija je riječ, a ukidanje istog tog lika ali pod nazivom Djed Mraz u susjednoj Bosni i Hercegovini izazvalo je val prosjeda.

Božić se u naša ognjišta često uvlači i putem sms poruka originalnog sadržaja 'Obitelj ta i ta Vašoj obitelji želi sve najbolje povodom predstojećih blagdana i mnogo sreće u nadolazećoj 2009. godini.'

Takve poruke obožavam primati kad sam negdje izvan Hrvatske, pa da i ja malo siromašne telekome obogatim dajući im nekoliko lipa.

Za vrijeme Božića policija organizira akciju Mir i dobro, kako se katolici ne bi međusobno poubijali od silne euforije izazvane Kristovim rođenjem, a svećenici koriste trenutak za blagosiljanje domova, što se plaća onoliko koliko pastva procijeni da vrijedi tih desetak minuta molitve i pjesama i pola decilitra svete vodice. Kako sve to rade u ime Boga, pretpostavljam da Bog dobiva te novce, pa se ne mogu ne zapitati koliko je taj Bog uistinu svemoćan kad mu treba tih stotinu kuna. Ili, možda je bolje pitanje koliko je tih stotinu kuna moćno kada ih i sam Bog toliko treba. Stotinu kuna božićnice dobili su i umirovljenici, što bi pak moglo značiti kako ih država tretira kao Bogove.

A netom nakon Božića dolazi nam novogodišnja noć, još jedna prilika turističkim djelatnicima da udvostruče cijene i natrpaju autobuse turistima, gdje će im nekakav najčešće feminizarni vodič objašnjavati kako je 'Zvonara crkve Notre Dame' napisao Maupassant, i to prilikom novogodišnje večere na kojoj će izdvojiti 600 kuna za čašu kiselog vina i dvije kockice sira.

Ali tako je kako je, ljudi ovaj period godine smatraju najljepšim, naravno, osim onih koji će ove blagdane iskoristiti da se objese, prerežu žile ili se raznesu bombom.

Komentari

Nema komentara.