Nanut TV: Tekme VS filmovi, 1. runda - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Tekme VS filmovi, 1. runda

Nanut TV: Tekme VS filmovi, 1. runda

Svi vi koji niste ljubitelji nogača, ne očajavajte. Protiv Europskog nogometnog prvenstva bore se mnogi 'oldies but goldies' filmovi.

Jasna Nanut 05.06.2008 0 komentara

Nanut TV: Tekme VS filmovi, 1. runda

Iza naslova 'Daleč od resničnosti' krije se malo veliko remek-djelo Toma DiCille, kod nas poznato kao 'Život u zaboravu', film o snimanju filma, i to low budget filma kojeg pokušava režirati Nick Reve (Steve Buscemi - naslovna), s naglaskom na 'pokušava', dok mu na putu stoje umišljeni i isfrustrirani glumci, patuljci, Murphyjev zakon, direktor fotografije s vlastitom vizijom...

Nicku trebaju samo tri stvari kako bi preživio dan – espresso, aspirin i ČUDO, a sve mu je jasnije da zadnja klapa neće pasti bez gomile kompromisa. Korak po korak, sve očajniji, otkriva da je osnovno pravilo filmmakinga: ako ne uspiješ iz prve... diži paniku!

'Život u zaboravu' nije samo inteligentan, već i beskrajno duhovit film, baš kao i 'Play It Again, Sam' (1972.) Herberta Rossa, koji po prvi put spaja Woodyja Allena i Diane Keaton. Woody je neurotični filmski kritičar Allan Felix kojeg napušta supruga i sa sobom odnosi njegov ego ('Pitam se je li uopće imala orgazam u dvije godine našeg braka, ili ga je odglumila one noći?'). Srećom, redovito mu se ukazuje njegov idol Humphrey Bogart savjetujući ga kako da ostvari come back na dejting scenu. Kako svjedoči slijedeći dijalog, ide mu sve bolje i bolje:
Allan: Ako taj avion poleti, a ti nisi u njemu, zažalit ćeš, možda ne danas, možda ne sutra, ali uskoro i do kraja života
Linda: Lijepo si to rekao.
Allan: To je iz 'Casablance'. Čekao sam cijeli život da to kažem...


Trailer za 'Play It Again, Sam'

Kako se bliži ljeto, tako se reality showovi privode kraja, a odmah nakon finala posljednjeg preživjelog, 'Farme', možemo se prebaciti na 'Sretan Božić, gospodine Lawrence', film prekrasne glazbe Ryuichija Sakamota, ne samo slavnog kompozitora već i povremenog glumca koji ovdje nastupa uz odličnog Davida Bowieja i Toma Contija. Film se događa 1942. u japanskom zarobljeničkom kampu gdje su britanski i japanski oficiri ne samo izgubljeni u prijevodu već i drastičnim kulturnim razlikama.

1983. godine 'Sretan Božić' bio je nominiran za cannesku Zlatnu palmu, baš kao i 'Fargo' 13 godina kasnije. Tim povodom, upoznala sam Buscemija koji je bio moj prvi prvcati 'intervju' s poznatima. Teško je reći tko je tom prilikom bio zbunjeniji, on od naglog interesa za samoga sebe ili ja od njega.

Naš je razgovor protekao u revijalnom tonu, a ja sam izvukla zaključak da je on u duši još uvijek najobičniji newyorški vatrogasac (što je i bio prije nego li je penetrirao u filmski biznis), te da je u stvarnosti vrlo sličan liku Denisa Learyja iz 'Vatrenih dečki', eventualno bez njegovih notornih ljubavničkih eskapada. 

Kako je (za prijatelje) Busc jednom rekao: 'Jedino sa čime mogu usporediti glumački nastup jest strah pri ulasku u goruću zgradu. Ali, jednom kad uđeš, strah nestaje i počinješ funkcionirati na adrenalinu'. 

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja:

Komentari

Nema komentara.