Nanut TV: Zbogom Sopranosi! - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Zbogom Sopranosi!

Nanut TV: Zbogom Sopranosi!

Konačni kraj najbolje mafijaške serije svih vremena ostavlja veliku prazninu u srcima koju neće moći ispuniti čak ni vječni Eurosong.

Jasna Nanut 21.05.2008 0 komentara

Nanut TV: Zbogom Sopranosi!

Tugu možemo utopiti jedino u nekim drugim remek djelima na čelu s 'Bulevarom sumraka' Billyja Wildera, apsolutnim 'divom među filmovima'. Gloria Swanson, 'u ulozi koja se glumici nudi samo jednom u životu', tumači ostarjelu zvijezdu očajnu za come-backom. Nada joj stiže u liku mladog scenariste (William Holden):
- Dobar dan! Niste li vi Norma Desmond? Glumili ste u nijemim filmovima. Bili ste veliki.
- Ja JESAM velika. Filmovi su ti koji su se smanjili.
I tako se dečko pridružuje posrnuloj divi i njezinu butleru Maxu (Erich von Stroheim), nekad velikom režiseru i Norminom prvom, ali ne i zadnjem mužu.

Nijedan film prije, a možda ni poslije, nije tako uspješno demistificirao hollywoodski glamour, tako zorno oslikao gorčinu koja nastupa nakon što ti slava kaže 'zbogom'. 'Bulevar' obiluje dijalozima većim od života, ugošćava ponekog stvarnog holivuđanina, te grandiozni set 'Samsona i Dalile' Cecilea B. DeMillea, zajedno s njim.


Trailer za 'Bulevar sumraka'

Osim Norme, u 'bulevar sumraka' s Tjelovom zalaze i 'Sopranosi', u posljednjoj 86. epizodi. Nećemo prolijevati suze, jer Tony bi si s našim osjećajima ionako obrisao guzicu. Hoće li najomiljeniji televizijski capo di mafia konačno završiti u paklu ili ostaviti lufta za eventualni 'Sopranos – The Movie', pitanje je sad.

Ne tako davno, povodom nekog Gandolfinijevog filma u kojem glumi lika koji umire od raka, u nedostatku inspiracije pitala sam ga što bi napravio da mu dijagnosticiraju rak, a veli on: 'Prvo bih malo brijao sa sinom, a onda bih otišao u Amsterdam i ne bih se vraćao'. Vidite vi tog fakina...

Padaju mi takve gluposti na pamet jer me hvata nostalgija. Ovo je prvi put u zadnjih 15-ak godina da (zbog majčinskih dužnosti) trenutno nisam u Cannesu. Svako zlo za neko dobro, pa ponovno uživam u Eurosongu koji sam dosad redovito propuštala jer se poklapao s Cannesom. Pretprošle sam godine tamo komentirala pobjedu Lordija s Gabrielom Byrneom koji se pokazao pravim Europljaninom u duši: 'Sjedili bismo u dnevnoj sobi, oko crno-bijele telke s koje se orilo: 'Cipar, 10 poena'. Ajde, ajde... I onda, Irska, 12 poena'. Jeee... Amerikancima je nemoguće objasniti uzbuđenje oko Eurosonga, kao i njegovu banalost. Ali, ako Finci mogu pobijediti obučeni u čudovišta, to je tužan dan za glazbu i svjetsku kulturu'.

Kako je pokazalo već prvo polufinale, na ovogodišnjem Evrosongu bit će freakova kao u priči, a Gabriel je imao još jednu dobru: 'Kažu da je glumački život ima 5 faza: Tko je De Niro? Želimo De Nira. Želimo tip De Nira. De Niro će to odraditi. Tko je De Niro?'

Zaglavljena u toj posljednoj fazi, Norma Desmond servira nam na kraju 'Bulevara' jedan od najljepših filmskih citata svih vremena: 'To je moj život. Ne postoji ništa drugo. Samo mi i kamere, i ti divni ljudi u mraku. U redu, gospodine DeMille, spremna sam za krupnjak'. 

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja:

  • HTV 2 čet. 00:15 'Sopranosi'
    HTV 2 pet. 20:05'Hidalgo''Istinita priča o čovjeku koji je obišao pola svijeta kako bi pronašao sebe'. Tko bi odolio Viggi Mortensenu u kaubojskom šeširu...
  • RTL pet. 22:00 'Momačka zabava' 'Šokantno, besramno, grešno i uvrnuto, a tulum još nije ni počeo...' Jedna od odličnih razbibrižnih komedija iz mladosti Toma Hanksa.
  • RTL pet. 00:10 'Crna udovica' - 'Ona se pari i potom ubija. Nijedan muškarac ne može joj odoljeti. Samo jedna žena može je zaustaviti'. Polutrashavi, čak campoidni triler Boba Rafelsona koji se, usprkos predvidljivosti, isplati pogledati.
  • HTV 1 pet. 00:45 'Prije noći' – Sva ljepota, i fizička i glumačka, Javiera Bardema, dolazi do izražaja u biografiji kubanskog pjesnika Reinalda Arenasa redatelja Juliana Schnabela.
  • NOVA pet. 00:45 'Rulet smrti' – Dobar kockarski triler s Cliveom Owenom iz vremena prije nego što je postao jedan od najzgodnijih muškaraca u Svemiru.
  • NOVA pet. 03:50 'Bulevar sumraka'
  • HTV 1 sub. 08:15 'Bio sam ratna nevjesta' – Vesela komedija Howarda Hawksa s vječnim Caryjem Grantom koji bi izmamio smiješak i na lice Victorije Beckham.
  • HTV 1 sub. 21:00 'Eurosong 2008. – finale' – Mora se priznati, takav stage mi Hrvati još nismo vidjeli. Go, Laka, go!
  • HTV 1 sub. 02:40 'Najbolji lopov na svijetu' – Svi koji se zbog 'Trave' ne mogu nagledati Mary-Louise Parker, uživat će u ovoj 'indie komediji s dobro uravnoteženim homorom, toplinom i dirljivošću'.
  • NOVA ned. 21:15 'Krupna riba' – Jedan od nezaboravnih snolikih filmova Tima Burtona.
  • NOVA ned. 02:35 'Držt'e lopova' – Još jednom ovog tjedna, svevremeni šarm Caryja Granta pojačan hladnom ljepotom Grace Kelly, u klasiku nenadmašnog Alfreda Hitchcocka čiji cameo u ovom slučaju traje cijelih 10 minuta.   
Komentari

Nema komentara.