Nanut TV: Unutrašnja ljepota Williama H. Macyja - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Unutrašnja ljepota Williama H. Macyja

Nanut TV: Unutrašnja ljepota Williama H. Macyja

S odlaskom Georgea W. Busha, hrvatski TV eter ponovno diše punim plućima, ali termini najboljih filmova i dalje nam kvare dobar san.

Jasna Nanut 10.04.2008 0 komentara

Nanut TV: Unutrašnja ljepota Williama H. Macyja

I tako nam nema druge nego probuditi se u subotu u 10 ujutro jer 'Shampoo' (kod nas poznatiji kao 'Holivudski frizer', 1975.) ne smijemo propustiti, čak i ako se ne bavimo frizerskim poslom (u protivnom, to nam je najbolji film svih vremena). Kao hiperaktivni frizer s Beverly Hillsa, Warren Beatty rado miješa posao i zadovoljstvo, pa spava s većinom svojih klijentica, dok ga Goldie Hawn čeka kod kuće. Želi otvoriti vlastiti salon, ali kako će, kad pegla kćerku, suprugu i ljubavnicu svoga potencijalnog financijera?

Film je zabavan, duhovit i neodoljiv poput samog Beattyja koji je totalni retro frajer, nit je metro niti homoseksualac, a opet, frizer je koji vozi motor, nosi kožnjak i potkošulje (crne, nikako bijele). Svaka žena želi frajera odnosno frizera poput njega, a svaki muškarac sve bi dao da ima tako bujnu kosu...


'Shampoo', trailer

Začuđujuće rano, točno u ponoć, počinje vrhunski krimić 'Umri na drugom mjestu' (koji se btw nalazi na listi omiljenih Tarantinovih filmova). Nastao je 70ih, dakle tijekom zlatnog doba Hollywooda, kada su snimali  nabrijane, sirove i realistične krimiće kakve danas možeš na prste nabrojati. Robert Duvall tumači gangstera koji osvećuje bratovu smrt, s tim da bi ga četvrt milje dolara sasvim zadovoljilo. Karen Black mu je cura, a Joe Don Baker partner. Nepropustljivo!

Inače, ovih dana, ako ste baš gladni dobrog filma na telki, bilo bi vam najpametnije uzeti godišnji, spavati po danu i bdjeti po noći. Ili to, ili nabavite DVD recorder. Negdje oko 2 ujutro ulovit ćete seksi triler 'Unutrašnji poslovi' (1990.) u kojem mlađahni Andy Garcia istražuje poslove murjaka Richarda Gerea koji troši puno više nego što zarađuje. Redatelj je Mike Figgis ('Napuštajući Las Vegas'), a film je atmosferičan i napet.

Još kasnije, dakle oko 3 ujutro, nudi nam se 'Najteži zadatak', sočna triler-drama u kojoj William H. Macy, očajan i nesretan kao i u 'Fargu', tumači serijskog ubojicu koji se pokušava izvući iz tog nezahvalnog obiteljskog posla. Tata mu je Donald Sutherland, a psihijatar John Ritter. Film je koliko bizaran, toliko i inteligentan, dakle svakako vrijedan odlaska u krpe u 5 ujutro. Ionako je sutradan nedjelja.

Srela sam jednom H. Macyja na Tribeci. Bio je još, neću reći 'ružniji', ali svakako neprivlačniji nego na platnu. Kako je poznat po pričanju viceva, zamolila sam ga da mi jedan ispriča, ali nisam znala da barata onim američkim vicevima koji nama Europljanima baš i nisu smiješni, nešto u stilu 'Mama ti je tako glupa da misli da je Fleetwood Mac nova vrsta hamburgera u McDonaldsu', ali još puno gori.
Nasmijala sam se njegovom vicu iz pristojnosti i usput skužila da je zapravo jedan najobičniji simpa tip koji je igrom slučaja i jako dobar glumac, a to kako izgleda, samo je dodatni plus, baš kao i za Warrena Beattyja.

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja:

  • HTV 2 pet. 20:05 'Šibicari' – odlična drama Ridleya Scotta u kojoj Nicolas Cage glumi opsesivno-kompulzivnog šibicara koji upoznaje svoju kćer...
  • NOVA pet. 22:00 'Povratak u budućnost' – film naše i vaše mladosti koji nam svakim gledanjem otkriva nove čari.
  • NOVA pet. 02:15 'Unutarnji poslovi'
  • NOVA pet. 04:05 'Obračun kod O.K.Corrala' – to su ti atraktivni termini o kojima vam pričam.
  • RTL sub. 10:05 'Holivudski frizer'
  • HTV 1 sub.  00:00 'Umri na drugom mjestu'
  • NOVA sub. 03:15 'Najteži zadatak'
  • Z1 ned. 21:00 'Ljubav na mjesečini' – izvrsna drama s Jakeom Gyllenhaalom koji se mora nositi sa smrću zaručnice i tugom njezinih roditelja (Hoffman, Sarandon).
  • SLO 1 ned. 23:00 'Lift za gubilište' - na Max TV-u osvanule su Slovenija 1 i 2 na kojima se može iskopati dobar, dapače kultni film, jedino treba poznavati osnove slovenskog jezika, inače ćete teško pratiti ovo remek-djelo Louisa Mallea (osim ako, naravno, ne znate francuski).   
  • HBO pon. 21:30 'Garden State' – odličan redateljski debi Zacha Braffa (onaj glavni krele iz 'Stažista') koji ujedno tumači glavnog junaka, sjebanog dečka koji se vraća u rodni grad nakon neuspješne glumačke karijere i zaljubljuje se u Natalie Portman.
  • FTV pon. 23:55 'Rođaci''Već imaju nešto zajedničko. Njen muž spava s njegovom ženom'. Isabella Rossellini i Ted Danson u odličnoj feel-good komediji Joeal Schumachera.
  • HTV 2 uto. 20:05 'Bezdan' – vrhunski SF triler Johna Camerona koji ga je zauvijek posvađao s Edom Harrisom.
  • HTV 1 uto. 01:05 'Bračna spona' – poznatiji kao 'Wedlock', SF triler o zatvoreniku (Rutger Hauer) koji je elektronskom ogrlicom povezan s Mimi Rogers, ali svejedno pokušava pobjeći.
  • NOVA uto. 03:05 'Skandalozni Storyville' – tko ne zaspe, pričat će...
Komentari

Nema komentara.