Nanut TV: Biti Napoleon Dynamite - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Biti Napoleon Dynamite

Nanut TV: Biti Napoleon Dynamite

Uz farbana jajca, luk i šunkicu, Uskršnji zeko donosi pregršt dobrih filmova. Trebamo se samo pomoliti da budu prikazani u najavljenim terminima.

Jasna Nanut 20.03.2008 0 komentara

Nanut TV: Biti Napoleon Dynamite

'Što će mi stvarni život, kad imam televizor', bit će moj moto ovih dana u mjesecu. Otkazala sam i krštenje djeteta, jer ovako bogat TV program ne nudi se ni za Božić. Neću sad raspredati o jeftilenskim forama Toma Greena i Chevyja Chasea, mlađahnom Tomu Hanksu i ostalima s dolje rastrančiranog programa. Svi znamo da je Cassavetes car, a Celine Dion dosadna tetka, iako svi težimo sreći kakvu viđamo na licima milijuna žena u publici na njezinim nastupima.

Sve njih ionako baca u sjenu film godine, desetljeća, a možda čak i stoljeća: 'Napoleon Dynamite', na programu RTL Televizije ove subote u 11:50 (pod uvjetom da se, kako oni to vole, u međuvremenu ne predomisle).

Dok ovo pišem, na mome radnom stolu (već godinama) stoji lutka Napoleon Dynamite. Kad pritisneš gumb, čuje se Napoleonov glas: 'You guys are retarded!' ili pak njegov legendarni ulet 'I like your sleeves. They're real big'. Par centimetara dalje, u čaši s olovkama, stoji i moja omiljena Napoleon Dynamite kemijska koja mi donosi sreću. I ona ima gumb. Kad ga pritisneš, čuje se 'Sweet', 'Yessss!'... S njom sam iz prve položila test iz prometnih pravila.

Ako vam to nije dovoljno, zavirite u ormar mog budućeg muža. Unutra ćete naići na dvije majice koje sam mu donijela iz Amerike. Na jednoj piše 'Tina, you fat lard, come get some dinner', a na drugoj 'Vote for Pedro'. Nosi ih samo u specijalnim prilikama, za paradu.


Wooohooohooo, čagica!

Još uvijek mi ne vjerujete? Svratite na piće. Ispod čaše stavit ću vam podmetač da ne uprljate stol, i to ne bilo koji, već jedan iz kolekcije Napoleon Dynamite podmetača s aforizmima poput 'Pedro, just listen to your heart. That's what I do'...  

Još uvijek se živo sjećam kad sam prvi put čula za Napoleona. Bila sam na Sundanceu, na koncertu Suzanne Vega. Imala je rupicu na bradi kao Kirk Douglas, što se dosta rijetko viđa na ženama. Pitala sam je ima li koji dobar film za preporučiti. Rekla mi je: 'Zapravo, imam. 'Napoleon Dynamite'. Gledala sam ga i jučer i prekjučer'

Ako je dobro za Suzanne Vegu, dobro je i za mene, pomislila sam, pa sam se učlanila u obližnju videoteku i posudila taj VHS. Odonda, moj život više nije isti, i sve što želim je da jednog dana rodim sina poput Napoleon Dynamitea koji će tako lijepo crtati, trpati pommes frites u džep i plesati bolje od Travolte.

Osim u svome stanu, Napoleona odnosno Jona Hedera vidjela sam u 'Punk'd'. Ashton je njega i brata blizanca namamio u neku kuću za koju se ispostavilo da je bordel. Kad je došla 'murija' i htjela ih privesti, jedino što je šokirani Heder uspio protisnuti bilo je 'Gosh!'.

Mom oduševljenju nije bilo kraja. Ne samo da su ih dvojica, već i bar djelić Napoleon Dynamitea živi u jednom od njih.

Tjedni raspored za gledanje uz tucanje (jaja):

  • HTV 2 čet.  23:05 'Sopranosi' – večeras ide 12. epizoda posljednje sezone. Ne znam više jesmo li je gledali ili ne, ali svakako vrijedi provjeriti. Premijernih 9 epizoda konačno su iza ugla.
  • RTL pet. 14:15 'Batler Bob' – debilčina poput Toma Greena rijetko se rađa i zato je svaki njegov film apsolutno vrijedan pažnje.
  • NOVA pet. 02:05 'Muzička kutija' – odlična sudska drama Coste Gavrasa s Jessicom Lange u glavnoj ulozi.
  • HTV 1 sub. 08:15 'Ranč prokletih' – iliti 'Rancho Notorious'. Fritz Lang, otac 'Ubojice M'-a, 'Metropolisa'-a i još ponekog remek-djela, redatelj je ovog westerna u kojem žari i pari Marlene Dietrich. Svaki filmofil koji drži do sebe ima da se digne u cik zore.
  • RTL sub. 11:50 'Napoleon Dynamite'
  • HTV 1 sub. 22:35 'Gepard' – Burt Lancaster, Alain Delon i Claudia Cardinale u priči koja se događa 1860. na Siciliji, a režiseru Luchinu Viscontiju donijela je cannesku Zlatnu palmu 1963.
  • NOVA sub. 00:50 'Texaški graničar' – neowestern Waltera Hilla o liku iz naslova kojeg utjelovljuje Nick Nolte. Scenarij potpisuje John Millius ('Apokalipsa danas').
  • RTL ned. 11:50 Nebeski pas - Chevy Chase pogiba i vraća se na Zemlju kao pas. Treba li što dodati?
  • NOVA ned. 16:00 'Nepodnošljivi susjedi' – ako ste se jučer rodili pa još niste ulovili ovu fenomenalnu horor-komediju s mlađahnim Tomom Hanksom, možda je ovo idealna prilika za vas. U zapaženim sporednim ulogama nastupaju Corey Feldman i Bruce Dern.
  • HTV 1 ned. 22:00 'Brza promjena'  - genijalni film pljačke s Billom Murrayem, Geenom Davis i Randyjem Quaidom, i to onom vrstom pljačke kakvu poželite kopirati u stvarnosti jer je tako prokleto jednostavna.
  • HTV 1 pon. 11:10 'Oprah Show' – gostuje kanadska diva špičastog lica, Celine Dion. Za sve one koji se prežderu tijekom Uskrsa, idealno za pospješenje probave.
  • RTL pon. 16:10 'Veliki' – sjećate se komedije kada klinac poželi biti velik i fakat to postane? Komedija naše, vaše i Hanksove mladosti.
  • HTV 2 pon. 22:45 'Ripleyeva igra' – vrhunski psihološki triler Liliane Cavani ('Noćni portir') u kojoj John Malkovich tumači uglađenog ubojicu Toma Ripleya. 
  • FTV pon. 23:45 'Ljubavna strujanja' – emitiranjem drame iz 1984. u režiji Johna Cassavetesa i s, naravski, Genom Rowlands u glavnoj ulozi, FTV je još jednom nadmašio sve hrvatske telke zajedno. 'To je jedan od onih filmova kad žena dovede doma dva konja, kozu, patku, nešto pilića, psa i papigu, a ipak nemate osjećaj da scenarij poseže za jeftinim forama', komentira Roger Ebert.
  • NOVA uto. 03:40 'Prevaranti' – koliko loš termin, toliko dobar krimić Stephena Frearsa u kojem John Cusack i Anjelica Huston tumače vrhunske prevarante.
  • HBO uto. 19:35 'Novozelanđani u New Yorku' – i dalje najbolja serijica sezone.
Komentari

Nema komentara.