SecondLife Odiseja - Specials
Home      Specials      Machinima      SecondLife Odiseja

SecondLife Odiseja

Kako je misteriozni nestanak čovjeka po imenu Molotov Alva rezultirao rođenjem nove filmske vrste – machimentarya i što Jonze i Fincher imaju s tim.

n.k. 05.09.2007 0 komentara

SecondLife Odiseja

U siječnju 2007. čovjek po imenu Molotov Alva misteriozno je nestao iz svog kalifornijskog doma i nitko živ nije imao pojma gdje je. A onda je putnik namjernik po imenu Gayeton Ringo sasvim slučajno nabasao na sedam epizoda Alvina video-dnevnika i to ni manje ni više nego u – SecondLifeu!

Od dnevnika je potom složio 35-minutni dokumentarac koristeći se isključivo machinima tehnikom, te mu da ime 'Molotov's Dispatches in Search of the Creator: A Second Life Odyssey'. Film je pak ovih dana otkupio HBO, a sam autor se nada i nominaciji za Oscara u kategoriji animiranog kratkog filma.

I to bi bilo to. Odnosno ne. Jer je od svega navedenog istinita je tek - posljednja rečenica.

Alva u akciji

'Molotov's Dispatches in Search of the Creator: A Second Life Odyssey' i sam Molotov Alva, kao takav, umjetnički su projekt čovjeka po imenu Douglas Gayeton. Strip-crtač, fotograf, scenarist i redatelj donedavno je bio najpoznatiji po svom interaktivnom uratku 'Johnny Mnemonic', tj. onoj njegovoj verziji u kojoj nema Keanu Reevsa. 90-tih je bio dio kreativnog tima firme Propaganda Films, vjerojatno najvažnije producentske kuće za izradu spotova koju je svijet ikad vidio, a koja je među zvijezde lansirala Michaela Baya, Marka Romaneka, Antoinea Fuquaa, ali i Spikea Jonzea i Davida Finchera.

Za razliku od svoji Propaganda kolega, Douglas se nije baš proslavio, ali nije ni sjedio besposlen. 2004. po vlastitom je stripu za kanadsku TV napravio animiranu seriju Delta State, a koja je pak ušla u povijest kao prvi animirani serijal u povijesti u cijelosti napravljen tehnikom rotoskopije (najjednostavnije rečeno – crtanja preko snimljenog materijala), a zašto mu je trebalo punih 27 mjeseci rada.

Douglas, kojem kombiniranje medija i tehnologija očito nije mrsko, potom je sredinom 2006. otkrio – SecondLife. Po vlastitom priznanju bauljao je njegovim prostranstvima otprilike šest mjeseci koristeći avatar Gayeton Ringo i pokušavajući skužiti kako cijela stvar funkcionira.

A kad mu je sve postalo jasno, vrijedni je Douglas smislio nestanak Molotova Alve i cijelu priču o njemu predložio kao projekt nizozemskoj firmi Submarine, s kojom je razvio projekt više-epizodnog dokumentarca a koji se trebao vrtiti na webu i TV-u. No, netko je u Submarineu greškom objavio prvu epizodu na YouTube, a  posljedica je naravno bila da su i Douglas Gayeton i  Molotov Alva preko noći su postali zvijezde.


My Second Life: epizoda 1

Film je potom prikazan i na ovogodišnjem canneskom marketu, a usljedile su brojne i izdašne ponude što producentskih kuća, što TV kanala, od kojih se očito najviše isprsio - HBO otkupivši ovih dana cijeli dokumentarac. Kad će prvi ikad film nastao u cijelosti u  SecondLifeu biti emitiran na TV još se ne zna, ali Douglas već (kojem ćemo ubuduće naplaćivati tantijeme za pojam machimentary) suvreno najavljuje kandidaturu za Oscara u kategoriji animiranog kratkiša.

No, ni to nije sve. Osim što je prodao film i dokopao se slave, Douglas je ovih dana uprihodio i novo radno mjesto. Postao je kreativni direktor firme 'Millions Of Us', a koja je bavi plasmanom stvarnih proizvoda u virtualne svjetove ičiji su klijenti zmeđu ostalih WarnerBros, Microsoft, Wired, Pontiac i Intel.

Zato je i više nego sigurno da ćemo o Douglasu Gayetonu još puuuuuno slušati. U međuvremenu, službeni Molotov Alva sajt možete chekirati ovdje.

Komentari

Nema komentara.