Što je machinima? - Specials
Home      Specials      Machinima      Što je machinima?

Što je machinima?

Upoznajte filmsku vrstu koje ne bilo bez računalnih igara i pripadajućih zagriženih fanova, a koju na vlastitom računalu možete stvarati i sami.

filmski.net 23.02.2007 0 komentara

Što je machinima?

Machinima je nova tehnologija, ali vrsta filmova, nastala, kako joj i ime kaže, spajanjem računalne i filmske tehnologije (machine + cinema) odnosno računala i animacije (machine + animation).

Jednostavnije rečeno, machinima koristi tehnologiju računalnih igara za snimanje filmova u virtualnoj stvarnosti odnosno onome što se još naziva 'game engine'.

Umjesto da ulažete sate i sate rada, te još više novaca u skupu opremu, machinima filmove danas možete snimati na gotovo svakom računalu koje je u stanju odvrtiti 'Half-Life 2', 'Unreal Tournament 2004' ili 'Quake'. Kutove gledanja koje su programeri već ugradili u igru koristite kao pozicije svoje kamere, a isto je i sa scenografijom, likovima, zvukovima… na vam je 'samo' da smislite priču i – snimite je.

Najraniji tragovi machinime pojavili su se ’80-tih godina prošlog stoljeća na demosceni, no pravim trenutkom njezina rođenja smatra se objava igre Stunt Island 1992. čiji su autori standardnoj igračkoj zanimaciji dodali i posebnu opciju koja je korisnicima omogućavala da kreiraju vlastite filmove, pomicanjem kamera i rekvizita, te kombiniranjem postojećih pokreta likova. Nije trebalo dugo da gamerska zajednica otkrije blagodati tog 'Stunt Island' dodatka, pa su korisnici uskoro počeli međusobno mjenjati klipove kao svojevremeno samoljepljive sličice.

Novonastalu subkulturnu scenu brzo su na sva usta počeli hvaliti časopisi ‘Computer and Video Games‘ i  ‘PC Gamer’, a već iduće godine na tržište je skupa s danas već legendarnim ‘Doomom’ isporučena i opcija snimanja, no još uvijek bez pravih mogućnosti kontrole nad kutem snimanja i sam sadržajem. Zasluge za taj dio napretka u machinima povijesti obično se pripisuju autorima 'Dooma', iako je, ako ćemo pravo, prva igra koja je to omogućavala bio 'MechWarrior 2' (1995.).

Odonda do danas, machinima je napredovala nevjerojatnim koracima. Više gotovo da i nema igre čiji bi se autori usudili izaći na tržište bez da istu opreme opcijom za snimanje, pa se postojeće more machinima filmova za razliku od ‘običnih’ obično dijeli po igrama iz kojih su potekle (Portal, Quake, Halo, Rome: Total War, The Sims 2, Company of Heroes, Anachronox, World of Warcraft, Half-Life series, F.E.A.R…). Zahtjevnijim korisnicima već su na raspolaganju i dodatni programi razvijeni samo u svrhu proizvodnje machinime, a njih ćete kao i svu silu festivala i pripadajućih informacija pronaći na Machinima.com.

Nama pak u nastavcima ovog specijala ostaje predstaviti bisere pojedinih machinima kolekcija, uključujući i onu najpoznatiju, Red vs. Blue: The Blood Gulch Chronicles, koja je zapravo parodija samih igara, a od svoje je on-line premijere 1. travnja 2003. do danas postigla kultni status. So stay tuned.

Red vs. Blue, epizoda 1

Komentari

Nema komentara.