Dana Budisavljević - Specials
Home      Specials      Ljudi iz sjene      Dana Budisavljević

Dana Budisavljević

Dva puta mi se dogodilo da sam film na kojem sam radila mogla vidjeti kao neku kompoziciju, pred mnom je stajao rastavljen na udarce, povisilice, snizilice...

filmski.net 27.12.2004 0 komentara

Dana Budisavljević

Status Završila filmsku i tv režiju na ADU, trenutno radi u Factumu kao zamjenica direktora; okušala se kao producentica (Ljubav je ljubav) pa i redateljica (Sve 5!).

Radovi (montaža)
Mumbai Blues (2001)
Godine hrđe (1999)
Una storia polesana (1998)

O montaži kaže Za mene je montaža izrazito intiman i emotivan proces jer ipak (ako govorimo o filmovima, a ne o reklamama ili spotovima) montažer i redatelj provode po nekoliko mjeseci u jednoj prostoriji i zapravo - prave dijete :-)) I ako nemate zajednički senzibilitet, to je mučenje i frustracija, loš brak.

Položaj montažera Većina montažera su puno bolji redatelji od onih čije filmove montiraju, ali nemaju tog egzibicionizma u sebi i zato ostaju 'skriveni' stvaratelji priče.

Godine Hrđe, r. Andrej Korovljev

Kako bi opisala svoj stil, ako je uopće moguće govoriti o stilu u montaži? Mislim da nemam neki stil montaže, osim da ću uvijek prije inzistirati na emociji i dramaturgiji nego na lijepom montažnom prijelazu. I ritam u svim smjerovima – ritam kadra, priče, galzbe, koraka, emocija... dva puta mi se dogodilo da sam film na kojem sam radila mogla vidjeti kao neku kompoziciju, preda mnom je stajao rastavljen na udarce i povisilice i snizilice i jasno se vidjelo što je višak. To su momenti 'prosvijetljenja', tad sam spojena sa rukom koja nas je stvorila i ništa nije dvosmisleno – jednostavno imam ključ.

Cijeni/Voli/Ne voli Davidu Lynchu, Almodovaru, Sally Potter, Robertu Altmanu, Mikeu Leighu, Stephenu Daldryu, Wong Kar Waiu, Jim Jarmushu, Lars Von Trieru... bi nosila i kave u montažu da me puste da malo sjedim i gledam. Jednom sam radila na kao montažerka na televiziji i to je bila katastrofa. I za njih i za mene. Nisam nikada naučila 'žbukati'.

Planovi/suradnje Voljela bi da Andrej Korovljev napokon snimi film pa da opet radimo, voljela bi probati raditi s Daliborom Matanićem jer u njegovim filmovima ima uvijek nešto što me 'pali' i.... tu negdje na žalost prestaje domaći izbor. Trenutno radim na organizaciji ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji će se krajem veljače održati u Zagrebu kako samo ime kaže i na kojem ćemo se moći nagledati dobro montiranih filmova :-)

Komentari

Nema komentara.