Damir Čučić - Specials
Home      Specials      Ljudi iz sjene      Damir Čučić

Damir Čučić

Mene dobra montaža veseli i bas si dam truda. Ne smeta me sto sam kao u sjeni, fakat se ne volim sunčat.

filmski.net 27.12.2004 0 komentara

Damir Čučić

Status Inače redatelj, scenarist i montažer, radi na HRT-u, a za sve to skupa kaže:
Moj omiljeni posao nije vezan uz montažu, a najviše volim raditi doma u fotelji, pa ak se dignem dignem se promijeniti cd ili dvd, skuham si kavu i pušim, to jako volim raditi.

Radovi:
Onkraj (2003)
Život ili san (2003)
Soske (2002)
Novo doba (film Dražena Žarkovića) (2002)
Rat za Harmagedon (2002)
Zaboravljeni (2002)
Free Space (2001)
Bića sa slika (1999)

Zašto montaža? Za montažu eksperimentalnog filma nikad ni sam ne znam kako će završiti. O montaži dokumentarnog filma sve je prije skoro sto godina rekao Dziga Vertov i ja se tu samo mogu ponizno složiti s njime. Jer Vertov veli: 'Ja sam filmsko oko.'

Novo doba, r. Dražen Žarković

Kako bi opisali svoj stil, ako je uopće moguće govoriti o stilu u montaži? Slobodan stil.

Položaj montažera
 Montažer je autor. Osim kod nas. To su neke furke iz šezdesetih kad se kod nas dekretom ukinuo montažer kao autor. Uopće ne razmišljam o tome, to su priče iz prošlog stoljeća. Mene dobra montaža veseli i bas si dam truda. Ne smeta me sto sam kao u sjeni, fakat se ne volim sunčat.

Cijeni/Voli/Ne voli Posebno cijenim filmsku priču dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Nadrealizam, Kino-oko, općenito avangardu i tada nastale manifeste, a posebno one o ulozi montaže u filmu. To razdoblje je nedostižno po neobičnostima i inovativnom. Također posebno cijenim moje kolege koji rade u složenim montažama HRT, e to su stvarno trudbenici. Cijenim Slavena Zečevića. Volim kao režiser raditi s njim. Ne volim montirati s televizijskim novinarima.

Planovi/suradnja U budućnosti želim dati otkaz na HRT. Što više vremena provesti doma za računalom. Dići se da bi otišao na snimanje. Pohoditi montažu svojih filmova. Doma sjediti u fotelji, dignuti se do računala… Što se tiče planova u montaži, moram priznati da na žalost ja ne planiram, mene planiraju. To je tak na HTV.

Komentari

Nema komentara.