Ivan Turčin - Specials
Home      Specials      Sirova hrvatska animacija      Ivan Turčin

Ivan Turčin

Kako sam se u srednjoj sa sjetom vraćao na osnovnu, a na faksu na srednju, tako ću se prisjećati vremena provedenog s kolegama dok bi žustro raspravljali o prenatrpanoj satnici.

filmski.net 25.11.2004 0 komentara

Ivan Turčin

Do sada sam radio za Croatia Film na Šegrtu Hlapiću, za Grafikon dizajn na animaciji, za Razbor studios na računalnoj igri i kao animator na filmu 'Spoj' profesora Darka Bakliže. Trenutno radim sa suradnicima na scenariju i knjizi snimanja za jedan animirani film. Jedna igra je gotova za Razbor studios i sad razvijam likove animaciju za novu. Početkom 2005 u HNK Varaždin bit će predstava za koju radim scenografiju. Takoder u fazi izrade je i spot za grupu Zeus Faber.

Status: student 4. godine

Zašto animacija? Počeci sežu u davnu 1935. godinu u mračni podrumski prostor Ilice na broju 28. Djed Stjepan tu je marljivo crtao kvadrat po kvadrat. Prošlo je 15 godina i dobio je sina Zlatka, a film još nije bio gotov. Djed je obolio i ubrzo umro. Zlatko mu je obećao pred smrt da će jednoga dana njegov film biti završen, ali nije znao da će njega zanesenjaka i romantika životni put odvesti pjesničkim stazama. Sve do mojeg rođenja 1981. nitko nije radio na filmu. Da se djed ne vrti previše u grobu, odlučio sam da nastavim sa animiranim filmom.

Likovi u plastelinu

Planiraš li se u životu baviti animacijom, kojom vrstom i u koje namjene? Za animirani film mogli bi reći 'o mrtvima sve najbolje'. Čini mi se naprosto smješnim da država ulaže novce u animirani film a da ne traži ništa za uzvrat. I fakat mislim da se ne treba više vraćati na zagrebačku školu animiranog filma. Što se glazenog spota tiče, tu se ima još puno toga za reći. Računalne igre su se pojavile nedavno. To su mahom entuzijasti koji su se okupili i za nikakve novce rade igre nadajući se da će naći izdavača i pokoriti svijet ('Serius Sam' je uspio).

Što pruža naš studij animacije? Student ovdje nauči dosta toga. Usudio bih se reći, više o životu nego o animaciji... Na akademiji morate dati sve od sebe. Od profesora treba tražiti maksimum. Jednom sam cuo da je akademiju teško upisati ali da ju svatko može završiti. To je istina. Ali bitno je da kroz studiranje naučis razmišljati i da razviješ svoju kreativnost. Kasnije ces kroz posao i projekte savladati neke tehničke stvari koje ti nedostaju.

Ivan Turčin

Opiši nam svoj diplomski rad... Rad na njemu još je u jako ranoj fazi. Sretan sam što mi je Hladno pivo dalo dopuštenje da na pjesmu Čekaonica sa novog albuma Šamar napravim glazbeni spot za diplomski rad. Dečki su stvarno super! Bila bi mi velika čast kad bi za mentora uspio dobiti Mare Milin ili Gonza. Spot je imitiranje lutka filma kroz 3D, znači to su računalno kreirani likovi koji se ponašaju kao stvarni trodimenzionalni likovi u prostoru. Za mene je to novi izazov. Do sada sam radio pokuse sa likovima od plastelina. To je mukotrpan posao.

Koliko je trajala izrada filma? Spot namjeravam završiti do kraja akademske godine 2004/2005. Ako do tada neće biti gotov, onda dajem neopozivu ostavku na mjesto studenta animacije.

Uzori, ideali, omiljeni animatori, likovi iz filmova, osobe ili stvorenja koje te inspiriraju ili na neki način utječu na tebe? Zašto? Pošto sam protivnik akademizma, elitnog intelektualizma i zatvorenih sredina gdje svi imaju jasno zacrtane pravce po kojima se treba kretati, ne pada mi na pamet da u njima tražim uzor. Moja su inspiracija osobe kao što su Mare Milin, Gonzo, Bruketa, Žinić, Bulaja. Ljudi koji dokazuju da je, kako mi je jedan od njih rekao, sve moguće.

Komentari

Nema komentara.