Asja Boroš - Specials
Home      Specials      Sirova hrvatska animacija      Asja Boroš

Asja Boroš

Volim crtiće, filmove, pogotovo stare dobre američke crno-bijele (there's no Welles like Orson Welles!), ali volim i Davida Lyncha i fotografiju i web dizajn, video-art…

filmski.net 25.11.2004 0 komentara

Asja Boroš

Status: studentica 4. godine

Zašto animacija? Iz ljubavi prema crtićima.

Planiraš li se u životu baviti animacijom, kojom vrstom i u koje namjene? Planiram se baviti animacijom, klasičnom, računalnom, eksperimentalnom, komercijalnom, nekomercijalnom, 'umjetničkom', dobrom, lošom, za djecu, za televiziju, za Internet… za što god mi se pruži prilika, time ću se baviti, ne diskriminiram.

Izlaz i ruševine

Što pruža naš studij animacije? Mislim da je naš studij animacije kvalitetan i da onome koga animacija stvarno interesira može pružiti jako puno. Studij svake godine postaje sve kvalitetniji, pogotovo otkad je uvedeno usmjerenje pa se animacija ne svodi na klasično crtanje diznijevskih zečeva, miševa i ostalih živina, već se pruža mogućnost za rad na eksperimentalnom i izazovnom videu, web-artu, fotografiji, interaktivnim radovima… Loše strane se odnose na nedostatak tehničke opreme i nedostatak prostora za rad na faksu, pa većinu posla moramo obaviti doma.

Opiši nam svoj film.. Radi se, zapravo, o dva kratka filma naziva 'Izlaz i ruševine', svaki traje po minutu i zajedno predstavljaju cjelinu, ali mogu biti prikazani i odvojeno. Radi se o eksperimentalnoj animaciji s obzirom da mi nije bio cilj ispričati neku konkretnu priču. Sam sadržaj mi nije bio toliko bitan, nego način na koji ću ga prikazati, a i tehnike se miješaju – radi se o animaciji fotografije i videu.Osim toga, filmići su tako zamišljeni da se mogu (uz male tehničke preinake) prikazati i kao video instalacija. Mentor je Darko Vračević.

Izlaz i ruševine

Koliko je trajala izrada filma? Izrada vizualnog dijela filmića trajala je dva dana, ali rad na zvuku se oduljio pa je on dodan tek nakon mjesec dana.

Kako je rađen film? Materijal za filmiće snimila sam u jednoj ruševnoj zgradi kod Jelačićevih Novih Dvora u Zaprešiću. Tamo sam zatekla radnike koji su sadili drveće, skužili su da imam fotić pa su zaključili da sam novinarka. Počeli su mi pričati o sebi i lošim uvjetima u kojima rade i o tipu koji ih je zaposlio i ne da im pauzu. Pokušala sam im objasnit da ja stvarno nisam nikakva novinarka, ali nisu se dali. Bili su zadovoljni tek kad sam ih fotkala i obećala im da će 'istina izaći na vidjelo'. Poslije mi ih je bilo malo žao jer su stvarno zabrijali da ću negdje objaviti njihovu priču.

Asja Boroš

Uzori, ideali, omiljeni animatori, likovi iz filmova, osobe ili stvorenja koje te inspiriraju ili na neki način utječu na tebe? Hm, mislim da je moj najveći idol Pink Panther, uvijek je cool, ništa ga ne može izbaciti iz takta i cijeli je roza, a roza je danas jako u modi. Osim njega inspirira me i profesor Balthazar, jer dokazuje da se život u starijoj dobi ne mora svoditi na kukanje o mirovinama i igranje Binga nego se može i jako dobro zabavljati.

Komentari

Nema komentara.