Smiljana Čoh - Specials
Home      Specials      Sirova hrvatska animacija      Smiljana Čoh

Smiljana Čoh

Imam 23 godine, živim u Varaždinu. Volim bajke i priče, glazbu, palačinke, slikovnice i još mnogo toga.  Volim animirani film. Ilustriram knjige za djecu. I to volim.

filmski.net 25.11.2004 0 komentara

Smiljana Čoh

Status: diplomirala

Zašto animacija? Zato jer su samo u animaciji bajka, poezija, slikarstvo i glazba toliko blizu.

Planiraš li se u životu baviti animacijom, kojom vrstom i u koje namjene? Da. Htjela bih svake dvije, tri godine napraviti po jedan film koji bih slala na festivale.

Što pruža naš studij animacije? Mi smo bili prva generacija. Predavači još nisu imali iskustva, nekad nam je bilo hladno, nismo imali dovoljno prostora, ali bili smo prvi i znali smo da je to nešto posebno. I bile su to četiri prekrasne godine.

Vivek ide daleko

Opiši nam svoj diplomski rad. Film se zove 'Vivek ide daleko', a mentor mi je Joško Marušić. Rađen je tehnikom crnog tuša i akvarela na papiru. Htjela sam jednostavnost u priči i u crtežu, nešto osobno, ali i univerzalno. Likove koje volim toliko da mi ih nije teško crtati više tisuća puta. To je bajka o dječaku koji odrasta tražeći jednog dedu koji je zapravo on sam. Inspirirao me lik Noe koji stoji na barci nasred vode, sam. Nakon nekog vremena došao je i mali Vivek i sljedećih godinu dana radila sam samo na priči, pitala sam se hoće li se Noa i Vivek ponovo sresti? Tko su oni? I zašto ga Vivek traži?

Vivek ide daleko

Koliko je trajala izrada filma? Dvije godine.

Kako je rađen film? Uz puno nezgoda i problema, pogotovo sa računalima. Cijeli film sam snimala nekoliko puta, a na kraju sam ga skenirala doma na svom sporom skeneru. Kod snimanja su mi pomogli brat Tomislav i Fabio, moj zaručnik. Glazbu za Viveka napisao je kompozitor Davor Bobić, koji je kompoziciju, teoriju glazbe i harmoniku diplomirao na konzervatoriju 'P. I. Čajkovski' u Kijevu. Bilo mi je prekrasno čuti Viveka nakon što sam ga skoro dvije godine samo gledala! Glazba je u mom filmu vrlo važna, ona nosi cijeli film.

Smiljana Čoh

Uzori, ideali, omiljeni animatori, likovi iz filmova, osobe ili stvorenja koje te inspiriraju ili na neki način utječu na tebe? Najdraži su mi animatori Jurij Norstein i Paul Driessen. Najdraži filmovi su mi 'Ježić u magli' i 'Lisica i zec' Jurija Norsteina. Najveća mi je inspiracija obitelj, ali i dobra glazba, film ili kazališna predstava. I naravno, dobri ljudi koje srećem.

Komentari

Nema komentara.