Big Brother u Jeruzalemu - Specials
Home      Specials      Julius Hranjski      Big Brother u Jeruzalemu

Big Brother u Jeruzalemu

Je li Marina zbilja zavodnica? Hoće li pazinski Vin Diesel biti prvi izbačen jer je u prvome danu uspio pokazati pimpek?

filmski.net 24.09.2004 0 komentara

Big Brother u Jeruzalemu

Je li Marina zbilja zavodnica? Hoće li pazinski Vin Diesel biti prvi izbačen jer je u prvome danu uspio pokazati pimpek? Zašto se Ana nije udala i kada će Sanja navaliti na špek i šniclu i priznati svima kako se pali na Antoniju? Kad će Egle na dijetu i kad će Valentina pod tuš? Vrijede li zlobni vicevi o plavušama za Zdravka i kad će (se) ekipa konačno zapaliti kuću?

Saznat ćemo uskoro, no natjecatelji možda i nisu najbolje odabrani želite li umno poticajna, da ne kažem, filmska uzbuđenja. Predlažem poznatiju i živahniju ekipu, nedavno viđenu u kinu, nagrađenu nagradom za nekakav dijalog u ne baš mirisnoj Veneciji i daleko sposobniju za zabavu kojoj nije samo cilj milijun kuna, nego čak i prosvjećivanje sirotog, needuciranog puka. Mogli ste ih vidjeti u 'Jeruzalemskom sindromu', sada ih gledajte u jeruzalemskom izdanju Big Brothera. Ovo su stanari:

Sedlar lijevo, Dominik desno.
 
Jakov Sedlar. Hrvatski redatelj kojeg preziru ozbiljni kritičari. Vješt sugovornik, radišan umjetnik koji svoje mane pretvara u prednosti. Smatra kako protiv njega postoji urota koju vode zli ljudi, no njegovi prijatelji iz bijeloga svijeta hrabre ga i štite. Šuška se da je veliki zavodnik. U slobodno vrijeme igra vaterpolo i polaže vozački ispit B klase.

Dominik Sedlar. Sin velikog umjetnika, ne odveć sklon radu. Vrijeme provodi ispijajući koktele u najskupljim zagrebačkim kvadratima, u strogome centru grada. Skuplja kazne za parkiranje i jet-set sponzoruše. U slobodno vrijeme čita literaturu iz filozofije, iako mu to prijatelji ne vjeruju. Šaljivdžija.

Svoje ubojito oružje skriva u 'old skul taški' decentne smeđe boje. Boris Miholjević u akciji!

Boris Miholjević. Glumac na zalasku, no smatra kako njegovo vrijeme tek dolazi. Žali za klasičnim danima kazališta kada su sve uloge igrali muškarci. Voli se preodijevati i satima zabavljati s maskarom. U slobodno vrijeme smišlja stilističke diverzije i kuje zavjeru protiv moćnog lobija kojeg vodi Neven Ciganović, u mafijaškim krugovima znan kao Jugoplastika. 

Božidar Alić. Profesionalni patnik i glumac koji je shvatio što je umjetnost. Jalan na kolegicu Nadu Gaćešić-Livaković koja je s jednako malo talenta ipak dobila ulogu u TV sapunici. Prilično nedruštven, iako on preferira riječ samotnjak. Zbog ograničena pamćenja napustio profesionalne vode i sada je službena pratnja Jakova Sedlara. U slobodno vrijeme radi na doktoratu iz enologije i potpisuje peticije protiv 0.0 promila.

Božidar i Macaulay. Pozadinska slika mogla bi predstavljati a) Travno u Novom Zagrebu, b) Jeruzalem, c) New York

Macaulay Culkin. Veliki prijatelj obitelji Sedlar. U svijetu poznat kao glumački umjetnik od kojega je Robert De Niro pobrao svoje najbolje manire. Osnivač brojnih škola za primjenjenu filozofiju ikonoklazma i semiotiku kazališnog jezika, dobitnik 42 Oscara i 12 Emmyja, marno radi na doktoratu o utjecaju droge na umjetnost. Smatra se nastavljačem djela Timothy Learyja i općenito, mudar starac zarobljen u liku ocvale dječje zvijezde.

Charlotte Rampling. Visoka svećenica glume i moderne poganske misli, velika prijateljica malih zemalja, te općenito sklona balkanskom načinu još iz vremena kada je u 'Zardozu' svijetu objavila "Penis je zlo". Još su je tada privlačili divlji primitivni muškarci koji ženu tretiraju kao smeće i samo siju svoje sjeme.

Charlotte uzaludno traži ovakvoga muškarca u Big Brother kući.

Martin Sheen. Još otkad je zbog 'Apokalipse' doživio napuknuće živaca, nije se oporavio. Srami se svojih latino korijena, cijeloj obitelji naložio je da amerikaniziraju svoja imena. Od prvog do prvog preživljava mučkim radom na američkoj televiziji za sramotno niske nadnice. U Jakovu Sedlaru vidi druga po patnji, a iako ima malo slobodnoga vremena, provodi ga u dobrotvornome radu, snimajući voiceovere za sve države u kojima se ukazala Gospa.

Da li je Martin još i tada znao što mu se sprema? Apokalipsa danas.

Prvi tjedni zadatak bio je put u Jeruzalem i postavljanje pitanja slučajnim prolaznicima 'Može li umjetnost promijeniti svijet?'. Stanari se nisu smjeli maknuti iz svoje kuće u Dubravi, ali su zato interijer morali urediti kao da se nalaze u Jeruzalemu. Iz mjesečnog budžeta ekipe Jakov je kupio najjeftiniju video kameru koju je mogao naći, Charlotte je strateški razmjestila nešto sadnica koje je prokrijumčarila s Brijuna i dala im istočnjački štih uz pomoć bočice svog užeglog parfema. Macaulay je gutao amfetamine i pravio se da zna što ga Božidar pita. Pohvalio je njegov engleski i zaključio nešto od umjetnosti što kamera nije uhvatila. Jakova to nije brinulo, nasinkronizirat će ionako kasnije.

Mediji su izvještavali kako bi se između Borisa i Jakova mogla dogoditi romansa. Stalno su bili zajedno i Boris je pristajao na sve što Jakov zaželi. Jedne večeri dao mu je uniformu i rekao da bude prijek i zao, kao pravi vojnik. Boris nikada do sada nije tumačio tako zahtjevnu ulogu, pa je sve shvatio vrlo ozbiljno. No, dogodila se nesreća. Nespretna Charlotte razbila je kameru, želeći rukama pokazati Jakovu koliko je važna. Nije bilo druge, nego potajice nestati iz kuće i nabaviti nešto što će staviti u zadani film o Jeruzalemu i umjetnosti.

U mračnoj noći, ostavivši lutke da zavaraju gledateljstvo misleći kako su njihovi junaci još ovdje, Jakov je sjeo u Dominikov jeep i ushićeno podviknuo 'Vozi miško, vozi!'. Dominik dakako, u svemu slijepo slijedeći oca, nagazi papučicu gasa, baci kazne za parkiranje kroz prozor i krene put HRT-a. Tamo je Jakov izvadio svoj poseban ključ od arhive i rekao Dominiku neka zgrabi što god želi. Uspjeli su uzeti malo od svega: nešto arhivskih snimaka palestinskih bombaša samoubojica, neke stare Božidarove predstave dok je još bio glumac i Martinov kućni video iz zagorskog vinograda. Dominik, filozof kakav jest, pitao je oca kako će to sve povezati u film, no Jakov mu je razrješio dvojbe odmahujući rukom: 'Sine, ovaj naš narod, to su teški glupani, tko će shvatiti da mi Jeruzalem nismo ni vidjeli?' 'Ha, ha, ha', gromko je odzvanjalo hodnicima HRT-a, dok je Mirko Galić prolazio i uljudno ovlaš pozdravio ekipu: 'Za novu shemu, jel' tako?', Jakov kimne potvrdno, 'Rad, rad, to čeliči čovjeka!' - doda Galić zadovoljno.

U međuvremenu, u Big Brother kući, Boris se dosađivao. Macaulay također. Charlotte je povraćala od surove balkanske kuhinje. 'Mali, jesi li ti ikad vidio golog muškarca', pita Boris nanoseći puder na lice. Macaulay će niječno: 'No sir.'. 'Pa jel' bi htio vidjeti?'. Macaulay, misleći kako mu Boris nudi neke nove i egzotične tablete, odgovori: 'Oh yes, I would like that!'. Martin također ništa nije razumio, upravo je čitao pismo sina Charliea u kojemu ga ovaj obavještava kako su ga opet zatvorili zbog tuče u xy bordelu. Udaljen mislima, nije ni primjetio da je Boris skoro pa gol, te da mu je ostao samo još jedan halter za skinuti. Macaulay, fino odgojen kakav već jest, ponudio se pomoći u otpetljavanju čipkice.

Foto finish razularenog Jakova. No, gdje li je Dominik? Sigurno tati oko nogavice.ice.

Vozeći se nazad kroz grad, Jakov i Dominik na jednak su način šmugnuli nazad u kuću. Materijal za zadani film bio je nabavljen, nitko ni neće shvatiti da ga nisu snimili oni, jer je Božidar ionako već bio onesviješten od alkohola i neiskoristiv za film koji bi trebao glumiti da je njegova biografija. U trenutku ulaska u Big Brother kuću, Jakov zapazi Borisa i Macaulaya u nečemu što je nalikovalo na erotičan, seksualni čin. U sekundi mu se pomračilo. Istom se razbjesni, izvadi pištolj i krene sumanuto pucati po svima. Njegova muza, njegova ljubav, podala se ljepuškastom dječarcu dok je on brinuo kako će završiti ovaj važan film.

Metak je već izletio, Boris nije uspio ni damski vrisnuti 'Ohh!' i bijaše mrtav. Ušetala je Charlotte, lica uneređenog ostacima balkanske večere i iste sekunde dobila metak u čelo. Krvarila je obilno, jer ipak, ona je velika glumica i vrlo je značajna. Martin je shvatio kako Jakov gubi razum i pokušao je nagovoriti starog prijatelja 'Jakov, my Croatian friend, you know I love Croatia? Big country for small vacation, you know? Gospa was here, or was it in Herzegovina?' Jakov je shvatio da njegov najbliskiji prijatelj uopće i ne zna gdje je Hrvatska i tko su Hrvati. Metak je riješio dvojbu. S Macaulayom nije gubio vrijeme, balavac je odmah dobio svoje. Okrenuo se, još uvijek u bijesu, i vidio kako nepomično tijelo leži iza njega. Bio je to Božidar, jednostavno, srce mu je prestalo kucati samo od sebe jer je osjetio vibru koja šteti umjetnicima. 'Odlično', pomisli Sedlar, 'jedan metak manje.'

Ostali su Jakov i Dominik sami. Idućeg tjedna morati će odlučiti tko od njih dvojice ispada i kome pripada milijun kuna. Glasam za Dominikovo izbacivanje, Jakov će sigurno pobijediti.

Vaš Julius

Komentari

Nema komentara.