Testosteronci - Specials
Home      Specials      Julius Hranjski      Testosteronci

Testosteronci

'Je li to zdravo?', pita naratorica dokumentarca ‘Testosterone Boys’. Trener mladog bildera razmišlja, možda i predugo, te oprezno odgovara, 'Granično...da?'

filmski.net 24.09.2004 0 komentara

Testosteronci

'Je li to zdravo?', pita naratorica dokumentarca ‘Testosterone Boys’, recentno prikazanoga na HRT-u. Trener mladog bildera razmišlja, možda i predugo, te oprezno odgovara: 'Granično...da?'. Ili možda i ne. Tri mlada momka, niti 19 im je ljeta tek, dane provode u doslovnom šopanju propisanom hranom (jedan od njih priložen vam je na uvid - naslovna fotografija). Šest puta dnevno posni sir, tone jeftine tunjevine iz Mercatora, puno tekućine i nebrojene pilule suplemenata. Otprilike bezbroj skupih 'dodataka prehrani koji su posve neškodljivi'. Recimo. Ali ako ih ne uzimate propisno, slijedi dolazak hitne pomoći, pokoja infuzija poradi dehidriranja, zapravo, kažu jedri momci, ‘ništa ozbiljno’.

Jedan od intervjuiranih u dokumentarcu kojega su na Prisavlju nadahnuto preveli kao ‘Testosteronci’ (valjda super-junaci poput Spider-Mana, samo što ne nose štramplice nego tek oskudne Speedo gaće), kaže da se divi onima koji odluče uzimati steroide. Jer je to znak osobne hrabrosti i predanosti cilju za kojega si voljan čak i umrijeti. Dotični su posve neškodljivi ako se doziraju pravilno, kaže njegova nimalo zabrinuta majka. Dodaje da ju jedino brine kako njezino mladunče u budućnosti možda ipak odluči biti nerazumno i posni sir zamijeni zabranjenim supstancama. Otac razmišlja pragmatično, fućkaš jetru i zdravlje, ako taj dripac ‘neće moći uživati u punom seksualnom životu’ odluči li se za kemiju.

‘Better Living Through Chemistry’, možda je najviše izvrćen album Fatboy Slima u vašoj lokalnoj teretani, no seks je bilderima očito važno pitanje. Ako se cijeli sport svodi na koncepciju narcizma - čiji je biceps veći, gdje je postotak masti namanji i jesu li deltoidi dovoljno napeti - logičan zaključak je kako body building jest sport koji služi kao priprema za seks. Ljepota je preduvjet spolne privlačnosti, a u ‘Testosteroncima’ postaje jasno; nikome nije bitno tko najbrže trči i najviše baca koplje ili loptu, bitno je kako tko izgleda. Jedan od junačina iz teretane kaže ‘tako se ističem ispred ostalih’, očito važan kriterij, pa ako je isticanje važno, zašto netko od momaka seanse brojanja kalorija i zlostavljanja željeza ne zamijeni kakvom knjigom, mondenim magazinom ili radom u laboratoriju za nuklearnu fiziku?

Žarko Stojić, u ovim krajevima znan bilder, pohvalio se blondini s RTL-a (onoj koja je znakovito pjevala ‘Šu, šu, svi već šuškaju o tom!’), kako on zbilja jest završio fiziku, ali ne i kemiju, no nije prošlo ni pet minuta, a da se nije pojavio online demantij: ugledni sportaš navodno obilato koristi steroide, no zato si je dao zamrznuti spermu, da se nađe dok je još fertilno upotrebljiva ukoliko u poznijim godinama odluči uživati ‘u seksualnom životu’. Praktično, nema što.

Klišej kaže ‘bilderi su glupi’, u dokumentiranim ‘Testosteroncima’ vidimo čak i oca jednoga koji veli ‘kisik mu ne dolazi do mozga’, ali neki su ipak završili fiziku, a neki postali i glumci. Političari nakon toga čak (ukoliko politiku smatrate prirodnom znanošću), poput Arnolda Schwarzeneggera, guvernera Kalifornije koji je sav ponosan nedavno zabranio uvlačenje penisa u netom preminuli organizam. ‘Nekrofilija je sada kažnjiva’, hvali se Arnie, čiji je potez prije toga bio snažna opozicija gay brakovima, a kao malac je, na zaprepaštenje svojih roditelja, po zidovima tinejdžerske sobe lijepio slike mišićavih tipova. Niti jedne sisate djeve, niti jedne ginekološke poze ili plavih očiju što pozivaju na instant razmnožavanje, nego tek momci u uskim gaćama koji zaljubljeno gledaju sami sebe i samo što ne upute cjelov svome nabreknutom steroidu. Jedna od teorija homoseksualnosti kaže, a citira ju teoretičar i publicist Mark Simpson, kako je narcizam važan, ako ne i presudan dio uma, no gay škvadra ima ga mrvicu više. Body builderi imaju ga još i više od toga. Što zaključujete? OK, nemojte naglas.

Arnie, nekad i sad

Svjedočih, ne jednom, kako su bilderi, znajući da ih barem netko (ne) gleda, bili kadri sami sebe erotično pomaziti. Moćni, nabrijani i krupni momci iz raznolikih zaštitarskih firmi znali bi tako nježno opipavati vlastiti biceps ili ravan trbuh, nesvjesno isključujući možda i pomalo začuđenu okolinu. Znao je sličnu praksu izvesti i Arnie u svom bilderskom klasiku ‘Pumping Iron’, no iznenađujuće je koliko taj odnošaj sa samim sobom izgleda nesputano i gotovo emotivno. Zaljubljeno. Uostalom, jedan od najbitnijih rekvizita u pravoj teretani nisu klupa, uteg ili kakva šipka, nego - ogledala. Puno ogledala. Da ekipa može uživati u sebi, diviti se milimetru nabreknuća mišića kojega su primjetili od jučer i milimetru više bliskosti zadanome cilju. ‘Želim postati slavan’, kaže jedan od BBC-jevih ‘Testosterone Boys’, možda poput Arnieja? Poput klasičnoga akcijskoga junka, bljesnuti kao Dolph Lundgren i ugasiti se čim je i Rockyju nestalo inspiracije, ili zadržati taj status napuhanoga grotesknoga ridikula kojeg je magistrirao Jean Claude Van Damme?

Nažalost, mladcima su ti hodajući klišeji uzor. Po zidovima soba još uvijek nema mjesta za prsate tete, ničim izazvana homofobija se po nekom nepisanom načelu podrazumijeva, a kemija je najbolji čovjekov prijatelj. Šopa se hranom, starci samo čekaju poziv na ridanje u Oprah Show, a negdje na kraju dana, malo se i pomaze sa svojim mišićima. I što će im društevni život, kad umjesto toga mogu imati željezo i disciplinu, kad njihova transformacija po svemu spada u isti razred kao i nove sise Genesisa P. Orridgea, i kad depiliranje bikini zone biva vrhunski izraz dokazane muškosti?

Yeah baby, namaži taj vosak i oderi, budi mladi tovljenik hranom i utvaraj si nešto o zdravome načinu života. Ne dopusti si nekrofilju (zaboga, nezakonita je u Kaliforniji!), biraj rasprodaje u Mercatoru i znaj kako je tvoj izgled jedino što imaš. Sve što je ispod zaboravi, budi ‘Testosterone Boy’, površnost je tvoja vrlina, angažirat će te jednog dana za ruskog terorista u kakvoj koprodukciji i ne dopusti, zbilja ne dopusti, da se ispušeš kao Arnie. Jednom je bio faca, sada je tek starac na plaži, a znaš i sam mladiću, bilderi ne stare. Majke će i dalje kuhati beskonačne dnevne obroke, a diploma iz fizike ionako služi da bi se bolje razumjelo poziranje, ona jedna minuta kada će tvoje meso i znoj nagraditi kakva komisija za ljepotu.

Još uvijek se zgrozite nad izborima za najljepšu klinku od 5 godina? Nad starcima koji u djecu projiciraju svoje neuspjehe ili sportske ambicije? Nemojte, posni sir sada je na rasprodaji. Treba vam još samo hrpa željeza i malo steroida. ‘Testosterone Boys’ nisu samo nešto što bi snimio BBC; HRT ima materijala i za lokalni nastavak, a vi možete biti njegova zvijezda. Osim ako navedeno ne režira Jakov Sedlar. No o tome u sljedećem nastavku.

Vaš Julius

Komentari

Nema komentara.