Ewan McGregor - Specials
Home      Specials      FILM vs. KAZALIŠTE      Ewan McGregor

Ewan McGregor

Izranjao je iz kanalizacije, mahao mačevima i skidao se na platnu kad god mu se za to pružila prilika... Sve u svemu, Ewan McGregor doista nije tip od klišea.

filmski.net 19.01.2004 0 komentara

Ewan McGregor

No i njega (doduše s razlogom) muči najotrcanija od svih noćnih mora show-biz industrije – ona o zaboravljanju teksta na sceni!

McGregor je, naime, 1999. debitirao na West Endu glavnom ulogom u predstavi 'Little Malcolm And His Struggle Against The Eunuchs", praizvedenoj još daleke 1967. godine. Tekst je tad svom autoru Davidu Halliwellu donio i uglednu Evening Standard nagradu za "Najveću dramatičarsku nadu", ali je ista uskoro isparila pa je i dramu i autora prekrio zaborav.  Priče o zbrčkanom studentu umjetnosti koji želi vladati svijetom, a nema hrabrosti niti ponuditi svojoj djevojci konzumaciju veze, sjetio se tek dvadesetak godina kasnije britanski glumac i McGregorov ujak, Denis Lawson.

Predstavu je postavio u kazalištu Hampstead, a dio scenografije bila su i vrata koja se tijekom jedne od izvedbi nikako nisu dala zatvoriti. Kako publika ne bi primjetila da nešto ne štima, Ewan McGregor je u napadu kreativnosti viknuo: "Jebemti vrata!", kazalištem se prolomila salva smijeha, a on je, kako sam kaže, pomislio: "Čovječe, kako sam dobar, jedu mi iz ruke". I dok se tako divio sam sebi, zaboravio je sljedeću rečenicu.  Nakon obaveznog kraćeg tajca, kolege su spasile stvar, a McGregor se odonda redovito budi obliven hladnim znojem.

No kazalište mu zbog toga nije omrzlo, a i kako bi kad se nakon premijere kritičari listom nisu mogli odlučiti što ih je više fasciniralo – njegova gluma ili činjenica da je do kraja predstave ostao obučen (što mu nije uspjelo ni u jednom od dva nova filma – "Young Adam" i "Down With Love"). Stoga se odlučio pozabaviti i kazališnom produkcijom. S grupom prijatelja, zlatnom dječicom britanskog filma, osnovao je kazališno-filmsku producentsku kuću Natural Nylon.

"Želja nam je baviti se projektima koji su motivirani radom na ulozi, a ne radom na projektu", izjavio je za Guardian i Nylon je uskoro dobio gomile vjernih obožavatelja. Vrlo brzo potpisali su i koproducentski ugovor s ni više ni manje nego najjačim i najprofitabilnijim lancem britanskih kazališta – Ambassador Theatre Group u vlasništvu "oca komercijalnog mjuzikla" Andrew Lloyda Webera. Ugovor je uključivao čak tri predstave: "Dr Fausta" u režji Davida Lana, adaptaciju Čehovljeve "Tri sestre" iz pera slavnog Christophera Hamptona ("Opasne veze") u režiji Seana Mathiasa te konačno adaptaciju romana Johna Fowlesa "Collector", u režiji Marka Clementsa.

No "prirodno plastični" filmovi nisu prošli baš najbolje, a u "Dr. Faustu" je Jude Law slomio ruku... i Ewan McGregor napustio je Natural Nylon. Službeno – zato što nema vremena i zato što je odlučan u namjeri da se posveti obitelji. No ako ga je i prošla volja za mijenjanjem svijeta na brzinu, pijančevanjem i izjavama tipa "Minnie Driver? Ta je luda, luda, skoroooooz luda... ta ide i na otvaranje koverte...", McGregoru još uvijek nije dosta kazališta. I opet, zaboravite na klišeje... ovog Škota ne zanima ni Hamlet ni Romeo (možda i zato jer nije prošao na audiciji za Luhrmanov film...), čovjek želi igrati u "Caretakeru". Nikad čuli? E – baš zato, kaže Ewan!

Komentari

Nema komentara.