Sjene tame

Najbolji film po mom mišljenju :3

- Gledala sam puno filmova gdje je Johnny Depp ali ovaj je najbolji neznam zašto svi govore da je preglup i predosadan ali svak ima svoje mišljenje,znam da se mnogi od vas neče slagat samnom da je dobrar i zanimljiv film ali po mom mišljenju je predobar ali nije bolji od; Porodice Adams i nikad neče bit'

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Moj rođak je vampir

Tim Burton je pronašao inspiraciju u popularnoj televizijskoj seriji iz šezdesetih godina prošlog veka koju je stvorio Dan Curtis.Posledica toga je njegovo najnovije filmsko ostvarenje koje se bavi vampirima, vešticama, mračnim tajnama duboko skrivenim među zidine velelepne građevine, smeštene na porodičnom imanju Collinsovih.Seth Grahame-Smith je autor scenarija nastalog po osnovu priče koju je napisao kao plod zajedničke saradnje s Johnom Augustom.U fokusu je Barnabas Collins (Johnny Depp), sin imućnog ribara, koji se doselio s roditeljima u Ameriku, u drugoj polovini XVIII veka.Za 20-ak godina, polazi mu za rukom da napravi poslovnu imperiju i da postane gospodar porodičnog imanja Collinsport.Kao ugledan i dobro situiran građanin, Barnabas je u mogućnosti da sebi priušti život na visokoj nozi.Kada slomi srce Angelique Bouchard (Eva Green), počinju nevolje, jer je povređena devojka zapravo veštica.Ona sprovodi svoju paklenu osvetu: uspeva da ga pretvori u vampira, a potom da ga živog sahrani.Sticajem čudnih okolnosti, Barbanabas se oslobodi iz groba, nakon 200 godina.Ali, sada je 1972. godina i stvari su prilično izmenjene u odnosu na vreme koje on pamti...Stilizovana gotska horor-komedija, koja vizuelno sasvim solidno izgleda. Naravno da je u produkciji puno novca potrošeno (budžet od respektabilnih $150,000,000) i puno truda uloženo u postavljanju živopisne scenografije, osmišljavanju raznih atraktivnih kostima i upotrebi velike količine šminke i neizbežnih grotesknih maski.Sama radnja odiše umerenom dozom humora, mada je to takva vrsta humora koja nije prijemčiva svačijem ukusu, imajući u vidu specifičnu atmosferu u kojoj se odvija filmska radnja. Realno, scenario nije adut ovog filma.Druga polovina filma nije dovoljno konzistentna u odnosu na početni deo, ali Burton kao i da ne mari za tako nešto.On je akcenat stavio na efekte koje je koristio u snimanju nekoliko zaista upečatljivih scena (kao npr. okršaj veštice i vampira). Dijalozi su uglavnom solidno osmišljeni, naročito kroz prikaz 'generacijskog jaza' između Barnabasa i mlađih članova njegove familije.Gluma je uglavnom na zadovoljavajućem nivou.Johnny Depp rutinski odrađuje još jednu solidnu rolu, a nije loša ni pomalo zaboravljena Michelle Pfeiffer i uvek prisutna u Burtonovim filmovima, Helena Bonham Carter (iz razumljivih razloga, ali nije u pitanju nikakav nepotizam).No sve njih je zasenila nadahnuta Eva Green, jer je lik veštice fenomenalno odigran i predstavlja pokretačku snagu celokupne radnje.Samo da istaknem i da je dobra fora s pojavom Alice Coopera na balu (pardon, na partiju). Generalno posmatrano, ovo nije najbolji Burtonov film sasvim sigurno, ali i pored toga zaslužuje vašu pažnju, jer je ovaj umetnik ostao dosledan sebi, što konkretno znači da publika tačno zna šta može da očekuje ukoliko se odluči da pogleda njegov film.

Ocjena recenzije: 4.71 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Nit' horor nit' komedija

Veliki sam obožavatelj Tima Burtona još od doba Edvarda Škarorukog. I Johnny Depp mi je drag. Ali ovaj film je, budimo realni, dosadan. Apsolutno ništa se ne događa tijekom cijelog filma, a da ne kažem da stvarno ne razumijem zašto se svrstava u komedije, jer nema ni jednog štosa kojem bi se netko nasmiješio. Ono što je konstanta je bartonovski stil, sve je darkersko, lica su blijeda (bijela), vizualno sve štima. Ali to nije dovoljno. Jedino što vrijedi u filmu je Eva Green, koja sa svojom facom rođene psihopatkinje spašava film od totalnog mrtvila. Mogla bi postati stalna Burtonova muza.

Ocjena recenzije: 3.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Moglo je i bolje

Tim Burtona iznimno cijenim i svakako je jedan od najdražih mi redatelja.Jedan je od najorginalnijih i najkreativnijih filmaša na svijetu te je jedan od rijetkih redatelja po cijem je imenu stvoren pojam koji opisuje određenu vrstu filmova.Tako pojam "burtonovski" oznacava filmove sa uvrnutom,mračno-bajkovitom i gotičkom atmosferom.Također se tu nalaze i pojmovi poput "hitchcockovski" i "tarantinovski". Prije izlaska filma sam čitao da je film snimljen po istoimenoj vampirskoj seriji iz 60-ih koja danas drzi kultni status. Razgledao sam malo o seriji po internetu te mi se sama serija cinila zbilja intrigantnom tako da sam imao velika očekivanja od filma buduci da ga je rezirao redatelj koji je izjavio da nije propustio ni jednu epizodu i da glavnu ulogu tumaci glumac koji je također obožavatelj serije.Odgledavši film ostao sam pomalo razocaran.Film pocinje obecavajuce,a negdje od sredine sve krece nizbrdo.Kraj je svakako najvece razocarenje.Drzim da bi film bio puno bolji da nije snimljen u stilu tipicne komedije,vec u stilu crne komedije sa vise nasilja i crnog humora te da se vise inzistiralo na detaljnijem prikazu međusobnih odnosa likova i karakterizaciji.Međutim,glumačke izvedbe su odlične,sa naglaskom na uvijek briljantnog Johnny Deppa koji je besprijekorno odradio svoj dio.Najvise smijeha je pruzio upravo on,a odlična je i Eva Greene kao fatalna zlica.Greene mi se svidjela jos u Casinu Royaleu te se svakako zasluzuje probiti na A listu glumica jer drzim da njen golemi talent ostaje potracen.SJENE TAME nisu onakve kakve su mogle biti no ipak su za klasu bolje od vecine samoprozvanih komedija i pruzaju dobru zabavu uz briljante glumca te ih preporucujem svima.

Ocjena recenzije: 4.5 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju