Život Davida Galea

Death Watch

Alan Parker ('Midnight Express') potpisuje dramu o životu cenjenog univerzitetskog profesora u Texasu, po scenariju debitanta Charlesa Randolpha (autor tek jednog scenarija za TV film).David Gale (Kevin Spacey) je u fokusu priče, gde pratimo njegov sunovrat.Od omiljenog profesora kod studenata, sve do osuđenika na smrt, put može biti kratak, a pad strmoglav.Istinski borac za pravdu i ukidanje smrtne kazne, zbog navodnog ubistva najbolje prijateljice i koleginice, Constance (Laura Linney) ubrzo će i sam biti okrivljen i potom osuđen na najtežu moguću kaznu – smrt injekcijom...Film koji svojom sadržinom poteže neka provokativna pitanja sa jakom političkom konotacijom (smrtna kazna: za ili protiv).Takođe, razmatra snagu uverenja grupe ljudi koja je uložila svoju energiju, pamet, poštenje, čak i život u borbi protiv (često puta) nesavršenog sistema u kome funkcioniše država, pa bile to i USA. Izbor sjajne glumačke ekipe uspeo je da isprati ovako kompleksnu, šokantnu priču, gde Spacey maestralno tumači lik čoveka koji svesno bira svoj životni put, iako će za tako nešto platiti najveću moguću cenu.Tokom čitavog filma prati ga mlada novinarka Bitsey Bloom, u isto tako odličnom glumačkom izdanju, Kate Winslet. Vešta režija koja nas polako uvlači u zaplet uspeva da nam adekvatno prikaže psihološke portrete važnih likova, uključujući sve ono što ih je motivisalo da naprave svoje izbore.Time je postignuta željena dinamika čitave radnje, a koja drži pažnju publike.Definitivno, film koji šalje snažnu poruku, koji intrigira i opominje, koji nas ostavlja u stanju šoka i neverice da se zapitamo da li je ovako nešto moguće razumeti i prihvatiti, u vremenu kada neki političari daju sebi za pravo da društvo kao što je slučaj u filmu (dakle u USA) tretiraju kao humano, civilizovano društvo.Preporuka je obavezno gledati.

Ocjena recenzije: 4.33 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

realnost

Samo čitanjem liste glumaca možemo zaključiti kako se radi o kvalitetnoj i dobroj glumi. Bolje su me uvjerili u svoju glumačku sposobnost u ovom filmu nego u svjetskim hitovima koji po kojima su poznati. Film je odličan, od početka do kraja. Nimalo dosadan i stalno drži u napetosti. Realnost pretočena u film, nema ništa bolje.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

David Gale

Fenomenalan film s odličnom i šokantnom pričom o borbi za ukidanje smrtne kazne u SAD-u. Posebice mi se svidio sam kraj filma koji nam otkriva pravu i šokantnu istinu. Odlični Kevin Spacey kao David Gale.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

FENOMENALNO!

nakon dugo vremena, napokon film koji oduševljava i daje vam temu za razmišljanje. fenomenalno obrađena tema, fenomenalno odigrane uloge-spacey je možda nadmašio i sam sebe ovom ulogom! ma skroz me oduševio film! totalno nepredvidljivo do kraja, a to mi se dvidja. nije ono da već u prvom kadru znate o čemu se radi. tkodjer, gradacija filma je super, kako vas polako uvode u priču i onda ste u njoj do kraja. i na kraju se stvarno zapitate o toj smrtnoj kazni, pogotovo u državi kao što je hrvatska gdje se za ubojstvo dobiva 7 godina, a za šta se dobiva doživotna ko bi ga znao. ma nije to bitno, znam, ali eto, potakne vas na razmišljanje o svemu. pa preispitajte svoje poglede na život i pogledajte kako je živio david gale!

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

odličan Spacey

u ovom filmu pratimo priču profesora kojem se brak ruši, alkohol ga pomalo uništava, međutim on iskreno uživa predavajući na fakultetu i radeći u organizaciji koja se bori protiv smrtne kazne. Život mu se u potpunosti mijenja onog trenutka kada ga studentica koju su izbacili s fakulteta optužuje za silovanje, koje se nije dogodilo. To je prva teška situacija koju pratimo kroz ovaj film...jer sve ono što je Gale imao nestaje u jednom trenu. Optužba je odbačena, ali njegov život je nepovratno uništen. Druga teška situacija u filmu je kada Gale biva optužen da je ubio svoju kolegicu. Dobiva smrtnu kaznu i par dana prije izvršenja odlučuje sve ispričati mladoj i ambicioznoj novinarki. Sjajan je ovo film u kojemu možemo vidjeti kako životne situacije mogu biti vrlo ironične i poigravati se s nama...odličan prikaz političke atmosfere u Texasu gdje je jednak broj onih koji smatraju da imaju to pravo odlučivati tko ne zaslužuje živjeti i onih koji se bore protiv dodjeljivanja smrtne kazne. Odlična glumačka postava sa uvijek briljantnim Spaceyem i odličnom Winslet i Linney...sporedni likovi (kauboj i odvjetnik) su također sjajni! Scenarij je odličan, dinamičan iako je možda film u početku malo dosadan...kako se približava kraju postaje sve napetiji, a kraj zaista daje pouku i pokazuje na što sve čovjek mora biti spreman kako bi se izborio za svoje pravo...pravo na život...

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

šteta

prava šteta što NEMA više ovakvih filmova

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Oddddddličnoooo!

Odličan film!Fantastični glumci.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju