Brda imaju oči 2

Neko nas i dalje posmatra

Pošto je rimejk iz 2006. ostvario lepu zaradu (iznad očekivanja), Wes Craven kao jedan od producenata odlučio je da se napravi i nastavak. U tom pravcu zajedno sa sinom Jonathan Cravenom, napisali su scenario za drugi deo. Nakon dve godine od napada i masakra porodice Carter na stenovitim brdima, ponovo imamo krvožedne mutante u akciji. Ovog puta su meta bili naučnici koji su se našli na potpuno pogrešnom mestu. Tokom rutinske misije na putu za Novi Meksiko, tim rezervista Nacionalne Garde (čiji su pripadnici kako muškog tako i ženskog pola) naiđe na napušteni istraživački kamp. Pošto su registrovali signale za pomoć sa obližnjeg brdskog vrha, mala odabrana ekipa upućuje se ka tom jezivom mestu. Ali tamo ih čeka užas i teror koji nisu mogli da zamisle ni u svojim najgorim noćnim morama. Kanibali sada imaju još jedan cilj pored potrebe da se nahrane svežim ljudskim mesom: da se reprodukuju, a pošto su tu i zgodne gardistkinje evo prave prilike za tako nešto (hmmm nemaju loš ukus...). Shvativši da izlaz na drugu stranu vodi preko rudnika, ekipa biva uvučena u mračnu i nemilosrdnu avanturu, gde vrebaju smrtonosni kanibali. Niz scena nasilja, sa odsecanjem raznih delova ljudskog tela, ostaviće vas bez reči (pa čak možda i nasmejati ako volite uvrnuti crni humor, kao npr. kada mutant pruži ruku jednom gardisti kako ne bi propao u provaliju, a potom mu je mačetom odseče uz zluradi smeh i nesrećnik ipak završi dole). Ulaskom u sam rudnik postignut je efekat veće količine jeze i napetosti, naročito kada gardisti otkrivaju prostorije u kojima obitavaju deformisani kanibali. Snimano je ponovo na lokacijama po Maroku, a sa istim budžetom od $15,000,000 (kao i kod prvog dela), ipak je ostvarena skromnija zarada (nešto manje od $10,000,000 u prvoj nedelji prikazivanja širom USA). Plitak scenario, sa glumačkom postavom relativno neafirmisanih mladih glumaca stavljen je u drugi plan, na račun prikaza samog nasilja (krv šiklja posvuda). Objektivno jako dobro su odrađene scene borbe u samom rudniku, gde strah gotovo možemo da ''namirišemo'', kao i scena rođenja mutanta.Za ljubitelje horora i podžanra slešera ovo je sigurno nešto što ne treba propustiti. Ostalima, koji traže nešto više od same plitke radnje, svakako da treba ovako nešto da preskoče. Ali činjenica je da komercijalni efekt diktira u gro slučajeva da li će (ili neće) biti snimljen nastavak nečega što je ostavilo jak utisak na publiku svojim prvencem. Meni lično film ima prolaznu ocenu iako je evidentno slabijeg kvaliteta u odnosu na prvi deo iz 2006. godine.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Čista jedinica

Sramota za Wesa Cravena da se uopće upleo u ovakvo nešto. Remake 'Brda imaju oči' je napravljen dovoljno pametno, uz podosta poruka političkog, sveameričkog karaktera, s povećom dozom nasilnih scena,ali su se lijepo uklopile. Pravo djelo horor žanra. I onda se netko kome je samo novac na pameti sjeti napraviti nastavak ovog filma koji ne nudi ništa, ali apsolutno ništa doli beskrajne scene nasilja, sakaćenja itd. Kako onda horor žanr može napredovati kad se (da napomenem) za veeeelike novce snimaju ovakvi filmovi??!! Ne može se nešto napraviti na temelju specijalnih efekata i plitke priče. To je kao da radite kolač bez šećera. NOVAC. Novac je glavni motiv ovog filma, a ujedno i kamen spoticanja o ideju da se napravi nešto dobro, da se uloži određeni trud... Ovo nije sramota za horor žanr, već za film općenito. ali to sigurno nije biga nekoga tko je za ovaj film (a sigurno takvih ima) pobrao velike novce. Sve u svemu, žalosno.

Ocjena recenzije: 4.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

No Aja, no good!

Nakon jako uspješnog i hvaljenog prvog dijela (remake Cravenova originala) naravno da se očekivao i drugi dio za kojeg je scenarij napisao sam Wes Craven. No, nisu uspjeli dobiti genijalnog Francuza Aju da režira i nastavak i već tu počinju problemi. Aja je jedan od glavnih razloga zašto je Cravenov original oživio u punom sjaju nakon 30 godina i teško da se mogao napraviti pristojan nastavak bez njega. Također u drugom dijelu mi više nemamo osobne tragedije likova i jak motiv koji gura naprijed (Doug traži dijete u prvom), osim naravno želju za životom. Više je to prebačeno na besmisleno klanje koje nije ni upola dobro snimljeno ni zamišljeno kao u prvom dijelu. No, ako ste ljubitelj slashera i ne smeta vas prilično loša gluma, ovo je film za vas. Za ostale uvijek postoji prvi dio...

Ocjena recenzije: 5.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Lošiji od prvog

ne baš toliko lošiji ali malo je...razlog je što je ista priča kao i u prvom djelu samo je ovdje gore obrađena...suck

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Klasična koljačina

Film je napet u svakom slučaju, ali nije me iznenadio sa ničim novim, osim nekog novog načina odrubljivanja glave, kidanja ruke i sl. Sve u svemu vrijedi pogledat u samoći, poslije ponoći uz dobre zvučnike i pomogućnosti...biti sami u kući (bolje vikendici u šumi)...e onda će vam film biti ok..možda ipak onda ne završite na hitnoj... :)) pozzz

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

zakon

Taj film je za mene super,kao i Pogrešno skretanje.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Dobra koljaža

Nadao sam se da će ovaj film obilovati iznutricama, mnogo krvi i klanja, što se dakako i događalo u ovom drugom filmu. Djelovao mi je nešto napetiji od prvog djela i jednako originalan u svemu. Pohvale Continental filmu na izvrsnom DVD izdanju.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Mutanti u lovu na glupe vojnike

Nakon prilično dobro prihvaćenog prošlogodišnjeg remakea Cravenovog filma, nije trebalo ni godinu dana da nam stigne nastavak remakea. Opet je ovdje riječ o podivljalim mutantima/ljudožderima koji u ovom slučaju masakriraju pripadnike američke Nacionalne garde. Ako je prethodnik hvaljen zbog prikazivanja nasilja, krvi i vulgarnosti, u ovom filmu (što je i logično za nastavke) se očekivalo još više na tom području, budući da sama priča i ne nudi nekakve nove mogućnosti. Kao vulgarnija i morbidnija činjenica filma (očito vidljivo u početnoj sceni) htio se naglasiti lov mutanata na žene kako bi dobili potomke, ali u tome se nije uspjelo. Puno odvratnija je famozna scena silovanja iz prethodnika. Nadalje, iako scena sakaćenja, krvi i ljudskih organa ima sasvim dovoljno, sve je to već puno puta viđeno, tako da je gledatelju prilično lako pogoditi tko će umrijeti, a skoro i na koji način. To samo govori o maštovitosti autora. Iz toga proizlazi samo jedan zaključak: da je osnovni cilj ovog filma bio brže-bolje zaraditi koji dolar na uspješnom prethodniku. Druga stvar koja je posebno loša su likovi i glumci koji ih glume. Američki vojnici su ovdje toliko banalno, površno i prilično glupo prikazani, da gledatelj se ne može s njima poistovjetiti, ili mu biti žao kada netko od njih pogine. Naprotiv, njihove smrti se čak mogu ocijeniti kao smiješne, budući da poginu na tako glupe načine. Ovdje je ipak riječ o vojnicima, a ovi se ponašaju kao djeca koja se igraju vojnika (ostavljaju svoje oružje, tako da ga mutanti bez problema mogu ukrasti, idu sami ''provjeriti situaciju'', a zlatno pravilo je da se grupa nikada ne napušta, jedan je nizak, drugi je debel, žene su našminkane, i sl.). S druge strane, mutanti su prikazani samo kao likovi koji služe kao rekviziti za krvave i vulgarne scene, i ništa više. Na kraju smo dobili loš nastavak, a koliko će ih još biti ovisi o tome koga su (nakon prosječne obitelji vojnika) autori spremni poslati u ozloglašeni sektor 16.

Ocjena recenzije: 1.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

Uobičajeno

Sve ono što se već vidjelo u jedinici, prikazano je i u dvojci. Film vrlo sličan Hostelima i ostalim novim horrorima. Što više prikazati ljudskih polutijela u što kraćem vremenskom razdoblju glavni je moto ovoga filma. Tko voli gledati krv, neka izvoli pogledati i ovo djelce koje i ne odiše baš prevelikome kreativnošću. U ovome filmu su na kraju uspijele preživjeti dvije žene i jedan očiti polupeder. Svi muškarci su izginuli. Sve nas je manje, manje i manje. Možda je tako i bolje. Žene će svakako biti zadovoljne ovakvim raspletom. One, ionako lakše komuniciraju s pederima i polupederima (pogledajmo samo Big Brother ove sezone). Da sam peder imao bih veliku šansu za osvojiti milijun kuna. Ali nažalost nisam, pa ništa od milijun kuna. Da sam npr. Antonija Blaće upišao bih se u gaće i radio kao voditelj Big Brothera. A što bi bilo da sam se usrao? Najvjerojatnije bi vodio dnevnik.

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju

juznjacka na suhom

izvrsni efekti,al kako postavit state of the art opremu uz nacionalnu gardu.ipak ga prvi dio drzi,bolje se babe bore nego barabe,nadam se trecem dijelku u kojem ce se sukobit s ranjenim lickim medvjedom kojeg ce na kraju spasit gorska sluzba za odnose s ugrozenima

Ocjena recenzije: 0.0 Tvoja ocjena: -
Ocjeni recenziju