Ćaća - Filmovi
Home      Filmovi      Ćaća

Ćaća

Ćaća (2011.)

Kinorama / Continental film

70' drama, horor, triler, misterija

Režija:           Dalibor Matanić

Uloge: Judita Franković, Iva Mihalić, Igor Kovač i Ivo Gregurević

Scenario:        Dalibor Matanić

Producent/i:   Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službene stranice

Ćaća

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Psihološki triler Dalibora Matanića, priča o dvije sestre koje odlaze u ličku zabit posjetiti oca koji ih je davno napustio.

Kći je nagovorila svog dečka i sestru na putovanje u ličku zabit. Tamo živi njihov otac koji je davno napustio obitelj.

Izgleda da je otac jako bolestan, pa je kćeri ovo zadnja šansa da obavi razgovor o svemu što se dogodilo u prošlosti. U ličkim izoliranim horizontima počinju se otkrivati duboko zatomljene, mračne obiteljske tajne...


'Ćaća', trailer.

Film je na Pulskom festivalu dobio nekoliko važnih nagrada: Zlatnu Arenu za kameru (Vanja Černjul), sporednu žensku ulogu (Iva Mihalić) i režiju (Dalibor Matanić). Žiri je dodjelu nagrade Mataniću obrazložio time da je 'uvjerljivo stvorio atmosferu nelagode koja gledatelja ne napušta od početka do kraja filma', a s tim su se složili i strani kritičari pa je film dobio i Nagradu ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA). I domaći kritičari su jako nahvalili film, a jedina zamjerka im je bila vezana uz scenarij.

Josip Grozdanić ukratko opisuje film kao 'Michael Haneke u ličkoj zabiti', te ocjenjuje da je 'Matanićeva režija spretna i sigurna', 'glumački nastupi su odlični i povremeno uistinu nadahnuti (osobito onaj zasluženo nagrađene Ive Mihalić)', a 'gradiranje uznemirujućeg ozračja s osloncem na horor je nerijetko dojmljivo'. Ivan Žaknić zaključuje da su glumci 'sjajni u ovoj filmskoj minijaturi kojom Matanić dokazuje da mu nešto kraće forme bolje leže od onih duljih', a Janko Heidl uz glumu hvali i 'dojmljivu glazbu Jure Ferine i Pavla Miholjevića', te 'nenametljivo upečatljivu filmsku fotografiju Vanje Černjula'.

Jurica Pavičić ocjenjuje da 'negdje do pola 'Ćaća' funkcionira vrlo dobro. Film posjeduje atmosferu jeze, likovi su uvjerljivi, hororski klišeji dobro presađeni i socijalno relevantni u hrvatskom okružju. Trenutak kad se misteriozno odsutni ćaća konačno pojavi točan je i dobro osmišljen dramaturški akcent. No, umjesto da od te točke brižljivo poveže scenarističke niti i splete ih preciznu cjelinu, Matanić je u drugoj polovici filma pustio dramaturške uzde i priču prepustio nizu nemotiviranih obrata i gomilanju 'slasherskih' obračuna.'

Slične pohvale i zamjerke ima i Damir Radić koji zaključuje da je 'Ćaća' dobro režiran i izrazito atmosferičan komad filma, no neka dramaturška rješenja i neke linije koje krasne glumice Judita Franković i Iva Mihalić moraju izgovarati daleko su ispod onoga što Matanić može i zna, ali – kao režiser.' Ipak, i on je svrstao film među najinteresantnije hrvatske filmove koje je vidio na aktualnoj Puli.

s.p.