Festival de Cannes - Festivali
Home      Festivali      Festival de Cannes

Festival de Cannes

Okupljanje filmaša iz cijelog svijeta u gradiću na francuskoj Azurnoj obali ima ključno značenje u međunarodnom financiranju filmskih projekata.

filmski.net 12.05.2010 0 komentara

Festival de Cannes

Još 1939. francuska vlada odlučila je utemeljiti 'Festival International du Film' i odabrala Cannes za mjesto održavanja zbog njegove 'sunčane i očaravajuće lokacije'. Prvo festivalsko događanje odgođeno je zbog rata pa su se filmaši prvi put okupili u Cannesu u rujnu 1946. Prvih je godina festival bio više revijalnog nego natjecateljskog karaktera i pretežito slovio kao turistička atrakcija nego kao ozbiljno događanje za svijet filma. To se promijenilo 1960. kada je utemeljen Cannes Market koji je ubrzo počeo okupljati veliki broj distributera i producenata.

No svoju slavu festival je stekao zahvaljujući uravnoteženom naglašavanju i komercijalne i umjetničke vrijednosti filma. Nagrade iz Cannesa potvrda su prestiža i kvalitete i vrlo značajno priznanje svakom dobitniku.

Međunarodni žiri ima predsjednika i devet članova koji dodjeljuju nagradu Zlatna palma (Palme d'Or) najboljem igranom filmu. Žiri nagrađuje i najboljeg glumca i glumicu, redatelja, scenarista i ostale sporedne nagrade. U kategoriji igranog filma svake se godine natječe dvadesetak ostvarenja, što čini glavnu okosnicu festivalskih događanja. Kategorija Un Certain Regard je službena kategorija koja je prirodna nadopuna natjecateljskom dijelu.

Žiri za kratki fim i za Cinéfondation dodjeljuje Zlatnu palmu za kratki film, a svake godine ih se natječe oko petnaest. Cinéfondation je posebna kategorija koja predstavlja petnaestak kratkih i mini igranih filmova iz raznih škola filma.

Zlatna kamera (Camera d'Or) je nagrada koja se dodjeljuje za najbolje prvo filmsko ostvarenje u bilo kojoj kategoriji, a odluku kome će pripasti donosi nezavisni žiri.

Festival u Cannesu jedan je od najvećih u svijetu, a njegova posebnost je u tome što je, po riječima Jeana Cocteaua, 'apolitična, ničija zemlja, mikrokozmos onoga što bi svijet bio kad bi ljudi mogli direktno kontaktirati jedni s drugima i govoriti istim jezikom.'

službene stranice

Komentari

Nema komentara.