International Documentary Film Festival Amsterdam - Festivali
Home      Festivali      International Documentary Film Festival Amsterdam

International Documentary Film Festival Amsterdam

Krema dokumentarnog materijala svake se godine slije u Amsterdam na najveći i najrespektabilniji svjetski festival te vrste.

filmski.net 19.11.2009 0 komentara

International Documentary Film Festival Amsterdam

Jedan od najvećih festivala dokumentarne forme svake godine posjeti oko 100 000 gledatelja i 1 500 profesionalaca da bi pogledali neki od 200 ponuđenih dokumentaraca. Cijeli događaj velika je platforma za prikazivanje novih materijala, komentiranje, otkrivanje novih trendova i susrete filmaša, distributera, financijera i cijele lepeze zanimljivih likova koji su ili subjekti ili autori zanimljivih priča.

Festival je od 2002. godine s 8 dana trajanja proširen na 10, a od kada je osnovan, prije 15-ak godina, napredovao je u jednu od najutjecajnijih dokumentarnih institucija pa sada osim festa postoji i FORUM (platforma za subvencioniranje), tržnica dokumentaraca Docs for Sale i fondacija Jan Vrijman.

Filmovi pristigli na natječaj dijele se u 10 festivalskih programa od kojih su tri natjecateljskog karaktera. Filmovi se više ne dijele na film i video konkurenciju, već na kratke (manje od 60' trajanja) i duge (više od 60') dokumentarce.

Glavna nagrada, Joris Ivens Award, u iznosu od 12 500 eura dodjeljuje se najboljem dugom dokumentarcu, a Silver Wolf (Srebrni vuk) u vrijednosti 10 000 eura ide najboljem kratkom dokumentarcu. FIPRESCI žiri dodjeljuje 2 500 eura najboljem debitantu, a miljenik publike dobiva 4 500 eura.

Mimo natjecateljskog dijela održavaju se regularni godišnji programi poput Top 10 - kada neki priznati redatelj(ica) bira 10 najdražih filmova - i specijalni programi u sklopu kojih se prezentira određena država, osoba ili tema.

www.idfa.nl

Komentari

Nema komentara.