18. DHF– rastanak od dobrog tuluma - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      18. DHF– rastanak od dobrog tuluma

18. DHF– rastanak od dobrog tuluma

Na rastanku od Dana hrvatskog filma briljirao 'Rastanak' s Velikom nagradom žirija, a tulumarit će i Dalibor Matanić nagrađen za režiju 'Tuluma'.

s.p. 22.03.2009 0 komentara

18. DHF– rastanak od dobrog tuluma

Veliki pobjednik 18. Dana hrvatskog filma je kratki igrani film 'Rastanak' /naslovna/ Irene Škorić. Žiri Dana (Daria Lorenci, Dejan Šorak, Živko Zalar) dodijelio je redateljici Škorić Veliku Nagrada DHF za najbolji film festivala i nagradu za scenarij, i to s punim razlogom. Čitatelji Filmskog.neta sigurno su čuli za taj film jer često gostuje u našim vijestima o domaćim fimovima koji pohode po festivalima i skupljaju nagrade, a film se sada bori i da osvoji 'studentskog Oscara' kojeg dodjeljuje Američka filmska akademija.

Tajna filma je sigurno i u tome da ne pati od tipične hrvatske boljke loših dijaloga i lažnih emocija. Redateljica Škorić mudro je snimila film bez riječi, oslanjajući se na vizualni humor i suptilne osjećaje. Uspjeh je tim veći ako znamo da je riječ o muškoj priči, road movie o ocu i sinu u prastarom Yugiću govori kako muškarci komuniciraju bez velikih gesti, a glazbena podloga kao da asocira na klasik jugoslavenskog filma ceste 'Tko to tamo peva'.

'Tulum', r: Dalibor Matanić

Nagradu za režiju dobio je Dalibor Matanić za film 'Tulum' koji je osvojio i nagradu za najbolju glazbu (Jura Ferina i Pavao Mihaljević). Film je drugi u nizu od 6 filmova koje Dado Matanić planira snimiti s Leonom Paraminski koja je počela serijal sa 'Sušom', a sada ga nastavlja s dojmljivim 'Tulumom'. 'Tulum' je pun energije koja dočarava mladenačku strast i želju za korištenjem svakog trenutka, no film se događa u Vukovaru i pokazuje kako sjene prošlosti gase i mladenački eros.

'Otpadnici' Petra Oreškovića dobili su samo Zlatnu uljanicu Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti, no taj film mogao je dobiti i neku veću nagradu. Baš kao i 'Povratak', riječ je o filmu bez riječi – koji ima puno za reći. Rađen kao klasični nijemi film, uz puno vizualnih gegova i vrsne glumce (Jelena Lopatić i Luka Petrušić), film se bavi mračnom temom mladih koji ostaju bez stana. Ipak, film je prije svega nježna i duhovita ljubavna priča o dvoje mladih beskućnika koji u svojim snovima stvaraju bajkoviti svijet za sebe.

Glede glasina o otkazivanju filmova iz konkurencije, na kraju se samo pokazalo da je otkazana projekcija filma 'Libertango' jer nije bila gotova kopija za kino projekciju. Za kraj možemo reći da je hrvatski film u sve boljem i boljem stanju, čim je u stanju do vrha napuniti veliku dvoranu kina SC. Poslije projekcija igranog filma bio je pravi tulum kojeg je opet režirao Matanić u svojstvu DJ-a, a prije konačnog rastanka od 18. DHF-a najavljujemo projekcije nagrađenih filmova u terminima koje možete pročitati ovdje, a na istom linku možete pročitati i popis svih nagrađenih filmova.

Komentari

Nema komentara.