Filmske škole na otoku i u toplicama - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Filmske škole na otoku i u toplicama

Filmske škole na otoku i u toplicama

Šipanska školica na otoku završila uz glazbu i druženje s filmašima, a u Varaždinskim Toplicama tek kreće škola medijske kulture s puno eksperata.

s.p. 15.08.2008 0 komentara

Filmske škole na otoku i u toplicama

Nakon deset dana rada u radionicama, mali polaznici Šipanske škole filma pokazali su svoje radove. Polaznici animirane radionice Draška Ivezića predstavili su 'Tulum za sve', priču o jednoj fešti u tipičnom dalmatinskom mjestu kao što je Šipan. Nakon toga na red su došli dokumentaristi pod vodstvom makedonsko–slovenskog para Branda Ferroa i Petre Seliškar. Projicirana su dva zanimljiva dokumentarca pod nazivom 'Hear the Silence', jedan je priča o staroj Leli Stjepović, dok se drugi bavi pričom o nedostatku sadržaja za mlade na Šipanu. Radionica igranog filma pod vodstvom redatelja Zvonimira Jurića, scenarista Amira Kambera i montažera Nikole Bišćana, ponudila je akcijsku komediju 'Točno u podne' o sukobu dvije bande na Šipanu.

Festival je bio i pun zanimljivih gostiju, pojavila se i legenda hrvatskog filma - redatelj Krsto Papić /naslovna/. On je uz projekciju svog filma 'Lisice' priredio i diskusiju o filmu i procesu njegovog snimanja. Gost Šipana bila je i mlada redateljica Sara Hribar koja je predstavila svoj kratki film 'Pusti me da spavam', a za dobar glazbeni ugođaj pobrinuli su se Ibrica Jusić, te njemački jazz band Die Pferde koji je bio glazbena pratnja tijekom projekcije finskog nijemog filma 'Juha'.

Predavači i polaznici Ljetne škole filma Šipan.
A u ponedjeljak, 18.07., u Varaždinskim Toplicama se otvara jubilarna, 10. škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić'. Organizator i realizator ove Škole je Hrvatski filmski savez, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Polaznici Škole su nastavnici osnovnih i srednjih škola, studenti učiteljskih i umjetničkih akademija, autori iz filmskih i videoudruga te svi ostali zainteresirani za dopunsko medijsko obrazovanje. Program je odvija u 9 nastavnih dana i 90 nastavnih sati u obliku predavanja, radionica, videoradionica, filmskih projekcija i skupnih rasprava o viđenim filmovima.

Predavači i voditelji programa su razni stručnjaci na području filmske i medijske kulture: prof. Krešimir Mikić, Petar Krelja, mr. Bruno Kragić, dr. Hrvoje Turković, Josip Grozdanić, mr. Irena Paulus, dr. Mato Kukuljica, mr. Ivo Škrabalo, Joško Marušić, Diana Nenadić, Slaven Zečević i Nenad Polimac. Prezentacija svih seminara i projekcija videoradova snimljenih za vrijeme trajanja Škole, te podjela diploma polaznicima održat će se 28.07. od 9.30 do 12.00 sati, u dvorani Gradskoga kina u Varaždinskim Toplicama.

Komentari

Nema komentara.