Svaki je rastanak težak - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Svaki je rastanak težak

Svaki je rastanak težak

Domaći filmaši nisu se sastali s nagradama u Banja Luci, ali će se sastati s publikom u Cannesu. 'Rastanak' putuje, a Pula izlazi ususret amaterima.

s.p. 09.05.2008 0 komentara

Svaki je rastanak težak

U Banja Luci je završio prvi Banjalučki Internacionalni Filmski Festival - BLIFF. Od 2. do 9. svibnja prikazivani su razni festivalski hitovi, a gostovali su i poznati filmaši, među njima i Andy Serkis, koji je pod maskom odglumio 'King Konga' i Golluma. Za nas je bitno da su se za nagrade borili 'Armin' Ognjena Sviličića, te 'Nije da znam nego je to tako' Tanje Golić u kategoriji studentskog filma, no ostali su kratkih rukava. Za najbolji igrani film proglašen je naš stari poznanik, 'Posjet orkestra' ('The Band’s Visit') Erana Kolirina, koji već ima nagradu najboljeg europskog debitantskog filma 2007.

'Nije da znam nego je to tako' donio je Tanji Golić nagradu za režiju na 15. DHF-u.
Osim u Banja Luci, Hrvati su opet u - Cannesu! Ali, avaj, ne u konkurenciji, nego već treću godinu za redom na filmskom sajmu u okviru festivala. Delegacija Hrvatskog audiovizualnog centra na čelu s privremenim ravnateljem Albertom Kapovićem, predstavit će posebno priređen katalog recentne domaće produkcije, a u sklopu sajma premijerno će biti prikazani i najnoviji hrvatski filmovi, 'Tri priče o nespavanju' Tomislava Radića, 'Kino Lika' Dalibora Matanića, 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića, te 'Nije kraj' Vinka Brešana.

Što se kratkog metra tiče, igrani film 'Rastanak' /naslovna/ redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u službeni program Međunarodnog festivala kratkog mediteranskog filma 'The Golden Boll', koji će se održati od 2. 6. do 8.6. 2008. u gradu Adani u Turskoj. Tema 'Rastanka' je odnos između oca, sina i njihovog starog automobila. U glavnim ulogama nastupaju Ivan Brkić i Asim Ugljen, a film će krajem lipnja biti prikazan i u službenoj selekciji Festivala kratkog filma u Mostaru.

Natječaj za najbolji kratki film postao je tradicija Pulskog festivala.
A 55. festival igranog filma u Puli poziva Vas da se prijavite na natječaj za najbolji kratki amaterski film. Traže se 'spontane ideje i dobre vibracije' uhvaćene fotoaparatima ili web-kamerama, a sudjelovati mogu filmovi snimljeni do rezolucije 640x480 te u trajanju od 5 sekundi do 5 minuta. Jedan autor može sudjelovati s najviše 3 filma, a pravilnik natječaja i prijavnica dostupni su na službenoj stranici Festivala ovdje. Rok za prijave je 25. lipnja 2008., publika može glasati za najbolje na stranici Festivala i T-portala, a autore najboljih radova očekuju i vrijedne nagrade. Tko zna, možda pobjednik ovog natječaja postane i budući laureat Pule...

Komentari

Nema komentara.