Kad Lynch reklamira... - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Kad Lynch reklamira...

Kad Lynch reklamira...

...redovito ostanete zatečeni, a nerijetko i prestrašeni. Bilo da su u pitanju cigarete, igraće konzole ili recimo, pletenina za bebe.

s.p. 28.08.2007 0 komentara

Da Davidu Lynchu reklame nisu mrske, javili smo vam davno. Nudio nam je da kupimo – parfeme, cigarete, tablete, TV kanale...  a odnedavno reklamira vlastitu kavu i pri tom objašnjava da sve to radi ne samo zbog dobrih honorara, već i zbog mogućnosti da isproba nove tehnologije i još putuje po Europi. Sve u svemu, Lynch je snimio 20-tak najrazličitijih komercijalnih uradaka, o kojima se doduše puno pisalo, no pitanje je koliko su stvarno pomogle prodaji proizvoda kojima su bile namjenjene.

Uzmimo na primjer njegovu reklamu za cigarete, koja ne samo da vam ne nudi uobičajenu strategiju cool ljudi koji cool puše, nego je lynchevski nadrealana i hermetična, baš kao da je ispala iz nekog njegovog filma... A švicarski gledatelji su je 1999. i mogli gledati baš u – kinu.


reklama za cigarete Parisienne

Imate Lyncha u redateljskoj stolici, Bambija koji nedužno šeće cestom, i auto koji brzo juri. Neeeeee! Bez brige, srna nije ugrožena, ali - auto jest. To očito nije reklama za auto, nego za mjesto u kojem važe druga pravila realnosti – a nije Mulholland Drive...


reklama za Playstation

Zapravo, Lynch je s reklamama i počeo karijeru i to davno prije filmova, kao ni manje ni više nego art-direktor kataloga za dječju pleteninu. Ozbiljno! Tvrtka Monarch angažirala ga je, vrag će ga znati zašto, da im uredi katalog kačkanih krpica za bebe, a rezultat je prilično scarry, u što se na priloženoj fotografiji možete uvjeriti i sami.

Kažu stručnjaci da većina Lynchovih reklama nije imala izravan utjecaj na prodaju proizvoda kojima je bila namjenjena, već više na njihov image, no postoji jedna za koju bismo se zakleli da je da na konzumente imala vrlo direktan učinak. Možda i zato što nije snimljena da bi promovirala neki proizvod, nego educirala široke narodne mase, a u anale reklamne industrije ušla je kao jedna od najstrašnijih ikad.

Za Lyncha ju je snimio njegov omiljeni Frederick Elmes, a trebala je podučiti građane New Yorka da ne prljaju svoj grad.


reklama 'Očistimo New York'

Možete li zamisliti kako bi izgledali MUP-ovi spotovi da su ih kojim slučajem uvalili Lynchu?

Komentari

Nema komentara.