Svjetske nagrade HR filmaši(ca)ma - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Svjetske nagrade HR filmaši(ca)ma

Svjetske nagrade HR filmaši(ca)ma

'Plac' Ane Hušman dobio je specijalno priznanje žirija na portugalskom festivalu Indielisboa, a 'Trešeta' je najbolji film s 1. Bucharest FF-a.

filmski.net 14.05.2007 1 komentara

Svjetske nagrade HR filmaši(ca)ma

Film ‘Plac’/NASLOVNA/ Ane Hušman nastao u produkciji Studija Pangolin osvojio je specijalno priznanje žirija na najvećem portugalskom festivalu nezavisnog filma Indielisboa održanom od 19. do 29. travnja 2007. u Lisabonu.

Desetominutni flim 'Plac', napravljen u tehnici stop frame animacije, tematizira proces kupovine namirnica i pripremu zimnice te potrebu kupaca da kupuju isključivo ‘naše, domaće, hrvatsko’ voće i povrće, dajući mu prednost pred uvoznim, bez obzira na to kako je uzgojeno. Film je do sada prikazan na preko sedamdeset festivala osvojivši devet nagrada, između ostalih i one za najbolju mladu redateljicu 15. DHF-a, nagradu 28. zagrebačkog Salona Mladih, nagradu publike, ZEMOS98 u Sevilli, specijalno priznanje žirija na Alternative film/video 2006, Beograd, Najbolji eksperimentalni film, CineFest - 3rd Young Filmmakers International Festival, Miskolc, Mađarska i druge.

S Anom Hušman, koja ovdje potpisuje režiju, animaciju te snimanje zvuka, na filmu su radili: Ivan Slipčević (kamera), Iva Kraljević (montaža), Tomislav Domes (obrada zvuka) i Maja Jurić (produkcija). Film je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske te je objavljen za EGOBOO.bits pod licencom Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 2.5.
 
Hrvatski dugometražni film ‘Trešeta’ redatelja Dražena Žarkovića i Pave Marinkovića nastao u produkciji HRT-a osvojio je nagradu za najbolji film prikazan na 1. Bucharest Film Festivalu održanom od 4. do 14. svibnja. ‘Trešeta’ je melankolična humorna drama koja kroz princip kartaške igre tematizira problem umiranja hrvatskih otoka. Ovo je najveći uspjeh ‘Trešete’ koja je do sada nagrađivana na festivalima u Mannheimu i Bergamu.

Uspjeh ‘Trešete’ upotpunjuje i nagrada njenom snimatelju Vedranu Šamanoviću za najboljeg direktora fotografije na festivalu.

Komentari
A: Serafin 14.05.2007 Pogledaj profil

Izvrstan mali film koji zaslužuje svaku nagradu koju je do sada dobio, a i često je da kod nas filmovi ne budu nezamijećeni od žirija, ali zato vani... Bravo, još nagrada.