Finalna FRKA - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Finalna FRKA

Finalna FRKA

Posljednjeg su frkovitog dana uz svu silu prikazanih filmova podjeljene i nagrade. Najbolje su prošli Tanja Golić i Nikola Staršek.

filmski.net 02.04.2007 0 komentara

Finalna FRKA

Nakon predstavljanja škole gosta (o čemu drugom zgodom), u nedjelju je od 18h slijedio je još jedan blok kratkih igranih filmova.

Otvorio ga je 'Ljubit će te, sve će proći' Marka Bubala, a potom se vrtio 'Pozdrav iz Katmandua' Mladena Burića, o neprijateljima meditacije i joge, roditeljima mlade djevojke uvjerenima da im se kći zapravo drogira te da je joga skupina - sekta. Potom je na red došao dokaz da ljubav, ali i druge stvari idu kroz želudac, u filmu 'Ljubav' Ivana Livakovića; Josip Vujičić u svom metaforičnoj 'Čekaonici' neobavezno razglaba o životu i smrti, ljubavi i zubarima...

Film studenta dramaturgije Luke Rukavine 'U tišini' bavi se ekipom mladića koji se opsesivno i konstantno vraćaju na temu smrti prijatelja, 'Estera' Nikoline Barić poigrava se stilovima života i utjecajima koje širi treća, 'Indian Shop' cimerica dolaskom u stan gdje žive dvije šminkerice, i za kraj Ivan Šarić i njegov 'Kratki igrani film' bave se temom silovanja, ovog puta iz perspektive silovatelja koji to možda i nije htio biti.

Druga runda igranih kratkiša istog se dana vrtila od 20h.

A u njoj, prvi je na redu bio 'Carver remix vol.3', Une Radić, kao što mu naslov kaže, remix poznate Carverove priče 'O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi'. Slijedila je
'Zamka', Kristijana Milića/Ane Vrdoljak, inače snimateljska vježba ovdje realizirana kao trash hororac uz redateljsku pomoć Milićeva ukusa za krvavo i bizarno.

'Noćna vožnja', Andrije Mardešića, posveta Raymondu Chandleru i film noiru definitivno je bio jedan od najzanimljivijih uradaka ovogodišnje FRKE. Duhovito, dinamično, s rijetko dobrom fotografijom (za studijsku vježbu), i prilično vješto vođenom igrom detekcije... a od istog autora dolazi i odmah nakon toga prikazani, još duhovitiji trailer za nepostojeći film Andrije Mardešića, koji parodira stil trailera za holivudske uratke kakvima vas kinoprikazivači teroriziraju dok ne zaboravite što ste zapravo došli gledati. Sve u svemu, autor kojeg treba negdje pribilježiti.

'Čekaj me', Mladena Burića iskorak je od ponekad patetičnih vježbi 'rastanaka' kakve smo znali viđati, dok se 'Za stolom', Daina Oniunas - Pusić, u trokutu cura-dečko-njegov prijatelj do kraja niste mogli odlučiti je li u pitanju flashback ili flash forward.

Čast da zaključi pregled filmova neposredno pred dodjelu nagrada imao je 'Tako ti je mala moja kad ljubiš...', Igora Šeregija. Kao što je čest slučaj s autobiografijama, i ova se iz dokumentarne vježbe zapravo pretvorila u igrani film uz hitove Bijelog dugmeta i  Guns'n Roses, te priču o ženidbi Zrinkom Cvitešić.

A onda je na teren istrčao žiri u sastavu Zvonimir Jurić – redatelj, Vedran Šamanović – snimatelj, Damir Terešak – producent, Ivana Fumić – montažerka, Marija Škaričić – glumica, te Goran Tribuson - scenarist i dramaturg (predsjednik žirija) i obznanio svoje favorite. Kako se prisutnima u dvorani žurilo saznati koji su to, nije ni vama valjda svejedno pa ih dakle evo:

Najbolja montaža:
Antonija Kren,  za film 'Ponedjeljak', r. Jure Pavlović

Najbolja kamera:
Eva Kraljević, za film 'Baš si glupa glupa', r. Kristina Kumrić

Najbolji scenarij:
Marjan Alčevski, za filmove 'Pozdrav iz Katmandua', r. Mladen Burić i 'Imat ćemo bebu', r. Vinko Brešan

Najbolja produkcija:
Tiha Gudac, za film 'Ukradeno', r. Ivana Škrabalo

Najbolja ženska uloga:
Ana Maras, za film 'Crne riži', r. Andrija Mardešić

Najbolja muška uloga:
Goran Bogdan, za film 'Za stolom', r. Daina Oniunas Pusić

Najbolja režija:
Tanja Golić, za film 'Nije da znam nego je to tako'

Za isti je film Tanja Golić osvojila i nagradu publike, dok je pak Grand Prix pripao Nikoli Strašeku, za film 'Ubil bum te' /NASLOVNA/

A onda su se doubledeckerom, svi odvezli u Gjuru...

Komentari

Nema komentara.