Omnibus za Cannes - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Omnibus za Cannes

Omnibus za Cannes

Internacionalna redateljska repka sastavljena od dosadašnjih dobitnika Zlatnih Palmi slavi 60-ti rođendan Cannesa - misterioznim omnibusom.

p.h. 08.02.2007 0 komentara

Omnibus za Cannes

Prošle godine, Francuzi su omnibusima proslavili 20 pariških okruga i 20-ti rođendan muzeja Orsay, a sad je na redu Cannes Film Festival koji ove godine puni 60 ljeta. Šef Cannesa Gilles Jacob i umjetnički direktor Thierry Fremaux za tu su priliku pozvali 30 proslavljenih redateljskih veličina, redom dosadašnjih dobitnika Zlatnih Palmi da snime kratke filmove u trajanju od 2 do 3 minute – kao rođendanski poklon Festivalu, javlja Variety.

Jacob radi na tom projektu već godinu i po dana, a zamislio ga je tako da filmovi slave, ne Canneski filmski festival, već filmsku umjetnost općenito. Čestitari su Gus Van Sant, Wong Kar Wai, Theo Angelopoulos, prošlogodišnji dobitnik Zlatne Palme Ken Loach koji je već snimio film u Londonu. Michael Cimino, Wim Wenders, Lars von Trier, Amos Gitai, Abbas Kiarostami, Manoel de Oliveira, Chen Kaige, Hou Hsiao-hsien i Tsai Ming-liang.

Projekt je zasad obavijen velom tajni, a ni redatelji baš ne znaju točno kako će sve na kraju izgledati. Omnibus će biti prikazan na gala svečanosti otvorenja Cannesa 20.05. 2006.

Giles je nakon nedavnog izvješća s box officea i sam na Guardianu komentirao alarmantno stanje u nekad velikoj francuskoj kinematografiji koja je stvorila Novi Val i proizvela majstore poput Godarda i Truffauta komentirajući kako Francuze više ne zanima što gledaju. To pokazuje i plasman festivalskih laureata u francuskim kinima. Primjerice, 'Flandrija' Bruna Dumonta koji je na minulom Cannesu osvojio Grand Prix, u francuskim je kinima uspio prodati tek 80 000 karata, a 'Nedodirljivi' Benoita Jacquota o ženi koja traži oca i za koji je dobila venecijanskog Lava uspio privući tek 35 000 ljudi.

Komentari

Nema komentara.