Onedotzero 10 - pustolovine pokretne slike - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Onedotzero 10 - pustolovine pokretne slike

Onedotzero 10 - pustolovine pokretne slike

Jedantočkanula stara je formula za sve moguće digitalije, koje se sada već 10 godina vrte na jednom od 'najinovativnijih festivala 21. stoljeća', kaže Guardian.

m.b. 20.06.2006 0 komentara

Onedotzero 10 - pustolovine pokretne slike

Ako smo vas o nečemu uvijek izvještavali, onda je to Onedotzero – višestruko aktivna otočka kompilacija svega i sva, od festivala pokretnih suvremenih digitalija, DVD labela (već 6 komada), produkcije (za channel 4, npr.) do izdavača knjiga i producenta vizuala za turneje velikana poput U2... Sve je to razlog i naše naklonosti prema marljivim Britancima koji su nam svojim dosadašnjim radom uspjeli skrenuti pozornost na sasvim svježe pokretne slike te nam približiti kako to izgleda u samoj jezgri inovativnosti. Ako mislite da pretjerujemo, Onedotzero je upravo proslavio svoju okruglu, desetu godišnjicu, pokazavši na svojem jubilarnom festivalu što su sve dosad uspjeli skupiti pod zajedničku filmsku kapu.

Grafički dizajn, reklamne spotove koje animiraju najzabavnije buduće zvijezde današnjice, glazbene spotove koji pretvaraju male redatelje u velike zvijezde i male zvijezde u još veće (Jonas Odell za Franza Ferdinanda, npr.), neobične animacije koje ne prodaju ništa, ali reklamiraju svašta, kratke eksperimentalno-kompjutorizirane-digitalne shortove, arhitektonske simulacije iz nekog novog okoliša, parodije, humoristične igrane animirce u nastavcima... Uglavnom, svega i sva, kao što već napomenusmo. Da vam i ne spominjemo rečenicu iz Guardian Film Unlimiteda – najvažniji, ključni festival početka 21. stoljeća....

Ako vam i nakon uvoda još nije jasno zašto im skidamo kapu, možda će vam lista njihovih omiljenih redatelja pojasniti stvari. U šumi dugih programa kratkih filmova našao se i kratki program dugih filmova i to autora koje sve odreda i mi navodimo na A listu. Program pod imenom 'Onedotzero directors' first features' pobrinuo se za otočko okupljanje Michela Gondryja ('Ljudska priroda'), Mikea Millsa ('Thumbsucker'), Spikea Jonzea ('Biti John Malkovich'), Jonathana Glazera ('Sexy Beast'), Jonasa Åkerlunda ('Spun') i redatelja kojeg dosad nespomenusmo mnogo (kao ostale iz navedene ekipe), Davea McKeana ('Čarobna maska'). Potonji nas je vrlo zainteresirao, posebice zgodnim vizualima i napomenom da se radi o kultnom britanskom umjetniku koji je za svoj prvijenac iskoristio tradiciju fantasy klasika i stvorio odličnu animaciju smještenu u mračan i bajkoviti svijet.

Ski Jumping Pairs: Road to Torino 2006, Riichiro Mashima / Kobayashi Masaki

Dva dugometražna koja Onedotezero predstavlja po prvi put upravo su se odlučila prijeći iz kratkog u dugi metar. Prvi je film rad japanskog dvojca - Riichiro Mashima / Kobayashi Masaki 'Ski Jumping Pairs: Road to Torino 2006’, a drugi je domaće britanske proizvodnje – film Paula Kellyja 'What Have You Done Today, Mervyn Day?'. Skijaški film produžen je šort koji je već izdan na Onedotzero kompilaciji te je kao takav doživio povelik uspjeh u Japanu. To nas nimalo ne čudi jer film je nevjerojatna doku-izmišljotina o profesoru koji otkriva novi sport i pokušava mu svim silama priskrbiti službeni status kako bi se pojavio na olimpijskim igrama. Jesmo li spomenuli da je riječ o skijaškim skokovima u paru? Drugi je film iz programa novih dugometražaca dokumentaristička suradnja između grupe Saint Etienne i redatelja Kellyja.

Budući da je Onedotzero najpoznatiji upravo prema shortovima, to smo široko područje ostavili za sam kraj. Dvije retrospektive i čak osam novih programa sasvim su dovoljna preporuka za praćenje cijena jeftinih letova za London i ostavljanje svih poslova kako bi se na jednom mjestu vidjelo što će se sljedećih par godina vrtiti po, primjerice, Resfestu, Flickeru i svim važnijim glazbenim televizijama. Primjerice, prva retrospektiva 'Spectrum 1' posvećena je velikim spotovima još većih majstora - Chris Cunningham: Second Bad Vilbel (Autechre), Michel Gondry: Let Forever Be (The Chemical Brothers), Spike Jonze: Rockafeller Skank (Fatboy Slim), a našao se i pokoji zanimljiv kratki poput npr. 'Exercise of Steel' slavnoga Marca Caroa.

Exercise of Steel, Marc Caro

'Spectrum 2' program je odličnih šortova - Chris Shepherd 'Dad’s Dead', Dominic Hailstone 'The Eel' – i još boljih spotova, primjerice, Shynola: Pyramid Song (Radiohead) i Pleix: Itsu (Plaid)... Što se tiče retrospektiva, čini nam se prilično neriješen rezultat. (Čekirati BBC, koji voli stavljati onlajn Onedotzero ljubimce, a i podsjetiti se na Warp Records.) 
A tako stvari stoje i s osam programa (po 80-ak minuta) u kojima su se zavrtili radovi novije proizvodnje. Mi vam možemo spomenuti neke već višestruko poznate kratke, poput filma Edouarda Saliera 'Flesh'Runa Wrakea 'Rabbit' (oba na Animafestu), Roste 'Jona Tomberry', Shepherda / Shrigleya 'Who I am and What I Want' i najspota 2006. Pleix: Birds (Vitalic)...

Treba napomenuti da su svi kratki radovi okupljeni u programe po određenu ključu; radi se o doduše labavim tematima, koji vjerojatno znače mnogo kad se na licu mjesta morate odlučiti što biste radije gledali – kratke dokumenarističke radove (u programu 'Perspectives 06'), dizajnerske otkačenjake (program u kojem se vrte radovi Tokyoplastica i sl.), urbanističko-arhitektonske eksperimentalce ('Terrain 06'), najzanimljivije animacije ('Extended Play 06'), modne, grafičke ili glazbene dizajnerske promo-kratkiše, spotove ili pak samo japanske kratke okupljene po ključu I love Japan.

No, da ne duljimo – you had to be there... a ako niste brzo se ulogirajte na njihov sajt i čekirajte što se krije iza magične Onedotzero desetke. Prije toga svakako svratite na BBC-jev sajt i pogledajte odličan trailer za festival. Tko još nije čuo za onu staru - kakav trailer takav fest...

naslovna - The Child, Alex Gopher

Komentari

Nema komentara.