Začudni glazbeni spotovi! Ručno birano! I onlajn! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Začudni glazbeni spotovi! Ručno birano! I onlajn!

Začudni glazbeni spotovi! Ručno birano! I onlajn!

Što su, zašto su i kuda idu glazbeni spotovi? Te još važnije od toga – sve smo ih pronašli na velikoj mreži, a uz pokoji skrol mogu se naći na dnu članka!

m.b. 25.05.2006 0 komentara

Začudni glazbeni spotovi! Ručno birano! I onlajn!

Da li se stvari uistinu mijenjaju u industriji videospotova, kako je na festivalu u Oberhausenu naglasila jedna od organizatorica, ili je samo riječ o sofisticiranijoj ponudi vizuala koji se vrte ispod glazbe? Oberhausenski program spotova na istoimenom se festivalu predstavlja već 8 godina, a mi smo sretno naletjeli na stvarno dobru ponudu, gdje nas je i slikom i zvukom uspio oduševiti nemali broj videobrojeva koji su ove godine prikazani u međunarodnoj (nenatjecateljskoj) i njemačkoj, natjecateljskoj, MuVi konkurenciji.

Glazbenici sve češće upošljavaju poznate redatelje, a poznati redatelji - obično eksperimentalisti - nerijetko zovu poznate glazbenike da im rade audio-podlogu za vizuale. Kako, dakle, uopće prepoznati što je spot, a što nije?

Primjer takvog medijski-žanrovskog bastarda jest i 'Rubber Johnny' Chrisa Cunninghama koji se često doživljava kao spot jer je rađen klasičnom brzom spotovskom poetikom s glazbom autorovog starog znanca, Aphex Twina - iako sam Cunningham naglašava da je riječ o njegovom prvom kratkom eksperimentalnom filmu.

Only, David Fincher za Nine Inch Nails

Uz takve sitne nejasnoće pojavio se i jedan malo ozbiljniji problem u svijetu zvuka i slike, naime, mjesta obično rezervirana za spotove (glazbene televizije) sve se više okreću realityju, pa i prostor za glazbu u takvom programu postaje skučeniji. U tom je slučaju važno iskoristiti svaki inč slobodnog medijskog prostora za mainstream glazbenike i njihova videodjelca, a spotovi se zato često okreću festivalima, gdje se vrte u posebnim konkurencijama i kategorijama npr. Oberhausen, Annecy, a evo od ove godine isti je program najavljen na domaćem Animafestu i ZFFu.

Njemački je festival zato svoj program koncentrirao oko vizualnih ostvarenja poznatih i nepoznatih redatelja koja su u posljednje vrijeme iskočila maštovitošću ili kvalitetom. Tako posložena, MuVi konkurencija često nas je iznenadila - kad bismo primjerice spojili imena redatelja i autora, a primijetili smo i zavidan je broj mladih autora koji su uspjeli doći do važnih glazbenika i ponuditi im svoje vizualne usluge.

Naravno, brojne smo filmaše navikli viđati u glazbenim vodama, poput Michela Gondryja ili kolektiva Pleix, a izleti nekih ugodno su nas razveselili, poput Davida Finchera. (Svi su spotovi koje spominjemo dostupni online, pa zato ako vam je do vizuala skrolajte do dna stranice gdje smo ih sve uredno popisali.)

Number 1, Dawn Shadforth za Goldfrapp

Da mašta može svašta ovaj nas je put uvjerio spomenuti Pleix, osvojivši naš glas za najzanimljivije uloge pasa viđene u posljednje vrijeme. Psi koji prkose gravitaciji, usput pokazujući zube ili samo začuđeno gledajući, glavni su i jedini protagonisti Vitalicove stvari pod imenom 'Birds' / NASLOVNA / za koju sada više ne bismo mogli zamisliti nijednu bolju vizualnu podlogu.

Drugi pseći video napravio je Dawn Shadforth za Goldfrapp ('Number 1'), a čovjekovi najbolji prijatelji u ovoj su priči smješteni u kliniku za plastične operacije kako bi nakon tretmana izgledali kao Goldfrappova Allison.

Da psi nisu bili jedina inspiracija pokazao nam je David Fincher svojim zgodnim spotom za Nine Inch Nails ('Only') koji se cijeli događa za radnim stolom, a umjesto živog tijela glavni nam se lik ukazuje u neobičnom kugličnom reljefu zvanom 'pin block' koji često krasi poslovne plohe, kao i slavno Newtonovo njihalo.

Cevapcici, Jonas Meier za Ellen Allien

Drugi veliki hit programa spot je švicarskog redatelja Jonasa Meiera za Ellen Allien, koja je svoju novu stvar nazvala 'Cevapcici' ili, u nekim varijantama, 'Down'. Što se sve događa iza kulisa malih ćevabdžinica možda nije za svačije oči, ali spajanje ping-ponga, Kineza koji čeka dostavu, mesa i golemih trbuha u zamahu svakako je jedno od najurnebesnijih vizualnih rješenja u spotovskoj industriji posljednjih godina.

Arni & Kinski opet su se utalili sa Sigur Rósom i napravili odličan posao za pjesmu 'HoppiPolla', što bi na prijevodu s islandskog značilo skakanje po lokvama. Melankolična priča o starim delikventima koji bacaju petarde, šaraju zgrade grafitima i na kraju se potuku s drugom grupom staraca svakako je jedna od simpatičnijih malih storija ispričanih na glazbenu podlogu tihih Islanđana.

Naš stari znanac Michel Gondry ponudio je još jednu u nizu svojih bizarluka, pa je spot za The White Stripes ('The Denial Twist') zamislio kao dan u životu Jacka i Meg – odlazak i svirka u showu Conana O'Briena, odlazak kući i gledanje showa na televiziji. Naravno, sve to u distorziranim i rastegnutim varijanatama svih protagonista i u jednom kadru!

Maybe Not, Olivera Pietsch za Catpower

Nijemci su za program domaćih radova okupili stručnu komisiju - Jeremyja Boxera (Resfest), Melissu Logan iz Chicks on Speed i uglednog finskog glazbenika Miku Taanilu – koji su i dodijelili pokoju nagradu njemačkim spotmaherima. No, nagrade samo po sebi (osim što nose i neke pare) nisu najbitnije, pa smo ih odlučili zanemariti i iznenaditi se stvarima koje su se našle u programu. Primjerice, Thomas Draschan (autor iz bečke Amour Fou produkcije) snimio je videobroj za stvar 'Turn' New Ordera. Ne mijenjajući mnogo svoj izričaj iz eksperimentalnih radova, Draschan je uspio napraviti korektan found-footage video koji je za dlaku slabiji od spota slične poetike još jednog nam eksperimentalnog znanca, Olivera Pietscha čiji je 'Maybe Not' za Catpower freska je svih mogućih samoubojstava ili ubojstava s krova, vrha zgrade ili zraka – uglavnom niz letenja, mlataranja rukama i nogama te padanja na tlo. Uz dobru montažu, mi smo se zabavili prepoznavajući sve filmove iz kojih su skupljeni materijali – 'Vrtoglavica', 'Oldboy', 'Dr. Strangelove'...

I za kraj - da ne gnjavimo više one koji su do dna ove sage stigli samo kako bi pogledali kakav dobar spot – naš je mali favorit u njemačkoj selekciji bio Stefan Ringelschwandtner koji je napravio prilično zanimljiv i dobar posao za Autechre ('Pro Radii'), barem što se tiče spajanja začuđujuće slike s istom takvom glazbom, pa dakle, obratite pozornost. 

Pro Radii, Stefan Ringelschwandtner za Autechre

Only (Nine Inch Nails), David Fincher, 4'30''
Birds (Vitalic), Pleix, 3'
The Denial Twist (The White Stripes), Michel Gondry, 3'30''
HoppiPolla (Sigur Rós), Arni & Kinski, 4'30'' 
Baby C’Mon (Stephen Malkmus), Lana Kim/Andy Bruntel, 3'30''
NY Excuse (Soulwax), Chris Palmer, 4'
No Good (Plan B), Daniel Levi, 4'
Number 1 (Goldfrapp), Dawn Shadforth, 3'30''
Cevapcici (Ellen Allien), Jonas Meier, 4'30''

Sve spotove iz njemačke konkurencije gledaj ovdje, a neke i ovdje:
Pro Radii (Autechre), Stefan Ringelschwandtner, 2'44''
It's All Blooming Now Mt. Heart Attack (Liars), Markus Wambsganss, 3'10''

Komentari

Nema komentara.