Kad lav kaže Grrrrrr!!!! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Kad lav kaže Grrrrrr!!!!

Kad lav kaže Grrrrrr!!!!

Cannes je nakon Cannesa odlučio dodijeliti pokoju nagradu. Ovaj put sretni su dobitnici reklamni timovi i njihove male filmske čarolije!

m.b. 07.07.2005 0 komentara

Kad lav kaže Grrrrrr!!!!

Da reklame nisu kao što su nekada bile, već odavno znamo, i to ne samo od kada smo nekima od njih ustanovili plemenit filmski pedigre i zauvijek ih smjestili u dio opusa najdražih nam redatelja. Te divne reklame danas su najjača pokretačka sila svijeta, kotač koji vrti kapitalistički kozmos, uvjeravajući nas da je superkul biti pametan, lijep, mršav i okružen sretnom obitelji u centru koje se nalazi majka koja brine za čistoću, otac koji je održava (aktovka u ruci) te dječica koja simboliziraju ljepotu, budućnost i štosvene.

Model reklame, njezine tehnike uvjeravanja oduvijek su bile iste, ali svijest o društvu i trenutku (ali i target skupini) umnogome su utjecale na njezin izgled, pa su se tako počele pojavljivati sve složenije inačice te-ve prodaje koje su izrugivale sam čin oglašivanja i kupovine. Stari dobri kanadski Adbustersi popularizirali su pojam culture jamminga, boreći se svim sredstvima reklamom protiv reklame, a mnogi su, poput primjerice Dieselovih timova, odlučili zapucati na mlade, egoistične i urbane osviještene metroseksualce kojima obitelj nije ni u peti, a kamoli čopor prekrasne, zahtjevne i komplicirane dječice koja će im se vrzmati pod nogama dok planiraju putovanje u London, Pariz ili New York.

No, ako ste pomislili da ovaj ekskurs nema smisla osim što je autor poželio malo zakukati na svijet koji nas okružuje, tada sigurno niste dovoljno pročačkali po filmskim stranicama i otkrili kako u posljednje vrijeme često spominjemo upravo jednu reklamu. 'Honda Grr' (pogledaj je ovdje)osvojila je sve prestižne advertising festivale, a i Annecy je pokleknuo pred njezinom ironičnom porukom i majstorskom animacijom. Slično se dogodilo velikom žiriju na jednom od najvećih takvih sajmova – kanskoj megavelikoj fešti na kojoj se na svakom koraku umjesto Sitha i rešeta, proteklih dana govorilo o tim bildingu, teaserima i svemu onome što život znači...

Mržnja kao pozitivna emocija by Honda Grrr

52. međunarodni festival oglašivanja u Cannesu završio je 25. 06., a sve su nagrade otišle u prave kapitalističke ruke, koje će nadajmo se svoje pare potrošiti na domaćem nam moru i tako pogurati malo kotač kapitala i u našem smjeru. Medijski lav, lav za redatelja, press te cyber lav, radijska maca, lav od titana i još mnogi drugi razveselili su ove godine velik broj timova i kreativaca, a jedan je od razloga i to što se u gotovo svakoj od navedenih kategorija uz grand prix dodjeljuju zlatni, srebrni i brončani lavovi koje ponekad dijele i do 10-ak slavnih dobitnika.

Nas je najviše zanimao onaj lav koji je dodijeljen u kategoriji film, a koja i inače slovi kao najprestižnija kategorija. Već spomenuta 'Honda Grrr', kako kaže press release, osvojila je bez greške filmski žiri, ali i titanskoga lava te filmsko-novinarsku nagradu. Britanski tim Wieden i Kennedy u Nexus produkciji ponudili su Hondi sasvim osebujan pristup – kombinaciju dječje animacije i odrasloga humora slatko sažetog u reklamnom soundtreku kojeg im je otpjevao američki bestseler Garrison Keillor - Hate Something.

Naravno, reklamni kretativci dodaju da je 'Grrr' mnogo više od reklame, filozofija života samog. U središtu je priče diesel motor koji je inače bučniji i prljaviji od onog drugog motora, pa je dakle kao Hondin prvi izlet u prljavi svijet diesela trebalo začiniti i nečim radikalnijim od pukoga predstavljanja. U miran i idiličan svijet jednoga dana upada stari diesel motor, a stanovništo pokrenuto mržnjom i osvetom upotrijebi svoje negativne emocije u najbolje svrhe, unuštivši sve stare motore i pozdravljajući najnoviji. Onaj Hondin, naravno. Zajedno s reklamnim spotom u paketu je i igrica, a za one koji žele znati još više - preporučamo posjet hondinom službenom sajtu - sekcija CHANGE SOMETHING.

Wieden i Kennedy skupa s Nexus produkcijom tako su povratili skrhane komadiće svojega ega, jer im je prije dvije godine nagradu za najreklamu (opet Honda, kampanja 'Cog') pred nosom ukrao Spike Jonze za Ikeinu lampu. Ostali nagrađeni također su vrijedni spomena, pa ih zato pogledajte u preglednoj varijanti ovdje, a ako neke od reklama želite i vidjeti, svakako se konektirajte na Cannes Lions homepage i virnite koju reklamu dok je još dostupna smrtnicima bez pristupa u kanski arhiv.

Komentari

Nema komentara.