Rubber Johnny by Chris Cunningham - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Rubber Johnny by Chris Cunningham

Rubber Johnny by Chris Cunningham

Autor koji je svoj kultni status zaradio sa šačicom glazbenih video uradaka i jednom instalacijom ima prvi film! Kratki, eksperimentalni.

filmski.net 24.05.2005 0 komentara

Rubber Johnny by Chris Cunningham

Neki među vama izuzetno cijene glazbeni label Warp Records, a njih će zasigurno obradovati i vijest da je isti dobio i svoju ručicu pomagačicu – Warp Films (uspješni prošlogodišnji naslov 'Dead Man Shoes'). A upravo je za njihovu etiketu izuzetno senzibilni autor Chris Cunningham odlučio napraviti svoj prvi šestominutni film eksperimentalnog izričaja i imena 'Rubber Johnny' (naslovna).

Možda se radi o tome da Chrisa ekipa WF-a već zna i voljna je pristati na njegove beskompromisne ideje te svima nam dobro znanu strast prema težim opijatima, koja je, u kombinaciji sa specifičnim mu i ne uvijek prihvaćenim izričajem, usporila malo njegov napredak prema filmu. Za razliku od kolega mu s Directors Labela; Jonzea i Gondryja. A znaju ga zato što su s njime već surađivali kada je radio videa za njihove autore glazbenike – duo Autechre i Aphexa Twina aka Richarda D.
Jamesa.

drukqs face

Potonji je izuzetno bitan za short kojega vam najavljujemo jer je isti nastao iz Chrisovog spota s Jamesovog albuma drukqs izdanom 2001. godine. Spot je Cunningham snimio u svome podrumu DV kamerom namještenom za noćno snimanje. Glavni glumac u spotu jedan je mladić, recimo, u invalidskim kolicima abnormalno pre.razvijene glave, nešto poput Čovjeka slona. Kako nije imao dovoljno financijskih sredstava, čovjeka u kolicima odglumio je – sam. I nije mu bilo teško.

Imajući na umu da je Cunningham opsjednut tjelesnim deformacijama, prizvavši u sjećanje Aphex Twinovu glazbu i dodavši pokoji čudnovati zvuk iz Stravalanda – brrr… minimalno i mrtvački hladno do koske. Uvjerite se i sami kliknuvši na drukqs.net. Evo nas u 2005. Tridesesekundni drukqs uspješno se razvio u šestominutnu uradak s istim glavnim likom i uz pratnju Afx 237 v.7 – pjesmuljka koji je pratio i stari video, ali ovaj put ju je modelar Chris sam malo smiksao. Glavni lik, mutirano i hiperenergično stvorenje/dijete, je sada dobio i ime – Rubber Johnny, mračni je podrum još uvijek njegov izbor, a društvo mu pravi – čivava.

Gumeni Ivan

Film počinje scenom u kojoj dobri doktor nemirnome Johnnyju ubrizgava sredstvo za smirenje, no Johnny želi samo svoju mummy… Mali djelić filma možete pogledati na službenome sajtu, a mi vam možemo otkriti samo malo, malčice još – očekujte posebni ples u kolicima za ne.ispravne te još strašnih tjelesnih deformacija, naravno, sve to popraćeno Aphex Twinovom đavolskom glazbom i pridjevima bizarno, lynchovski, ekstremno i uznemirujuće.

Film uskoro izlazi i na dvd-u i to zajedno s knjižicom Johnnyjevih fotografija i ilustracija by CC te glavom i bradom njegovih autoportreta. Cijeli paket trebao je biti izdan jučer, 23.05. no datum je pomaknut na 20.06. za UK i 'rest of the europe' jer su susjedi Talijani odbili štampati knjigu uz objašnjenje da je uvredljiva za to važno vrijeme kada se na njihovom području birao katolički poglavar – Papa.

Još Gume

Možda da im je CC priznao da je jedan dio svoga života živio u crkvi, kontemplirajući, možda bi se predomislili. Samo da ne spominje na čemu je on to konteplirao. Na tamjanu sigurno ne. Istoga datuma će biti moguće luksuzno dvd+book pakiranje naručiti ovdje po cijeni od 9 funti.

Za kraj još malo šuškanja. Govorka se da bi u toku 2005. trebao na dvd-u biti izdan još jedan CC-jev short, 'Spectral Musicians', koji za glazbenu podlogu ima još jedne đavolske note, one Squarepusherovske. U procesu je i rad na prvom dugometražnom filmu, no ovdje riječ proces treba shvatiti kao nedefiniranu daleku budućnost. Radi li se o adaptaciji znanstveno-fantastičnog stripa Ranx o kojoj smo vas obavijestili te davne 2003. godine - ne znamo!

Komentari

Nema komentara.