Grand Prix za Danu Budisavljević i Sve 5! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Grand Prix za Danu Budisavljević i Sve 5!

Grand Prix za Danu Budisavljević i Sve 5!

Na subotnjoj su dodjeli nagrada 14. DHF-a zbilja rijetki ostali bez nagrada. Obilje istih ipak ne znači da je godina bila plodna. Naprotiv.

i.a. 18.04.2005 0 komentara

Grand Prix za Danu Budisavljević i Sve 5!

Od prikazanih uradaka iz igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne i namjensko/glazbene konkurencije, samo su oni iz potonjeg i dokumentarnog razreda opravdali svrhu postojanja ove revije prikazavši zaista zavidan broj solidnih do odličnih uradaka koji su spram ostalih izgledali kao čuda iz neke strane kinematografije. 

Dva su dokumentarca podijelila nagradu za najboljeg, radilo se to o radu Antonia G. Lauera 'Cesar Franck – Wolf Vostell' (intervju s dotičnim pročitaj ovdje) i filmu ‘Park’ Saše Bana. Kao najbolji film Dana proglašen je još jedan dokumentarac, naš stari znalac ‘Sve 5!’ Dane Budisavljević (naslovna) s kojom smo popričali još tamo u vrijeme premijere, pa se slobodno malo prisjetite. Za neupućene – radi se o priči Lidije Šunjerge, bivše prostitutke, porno glumice i žrtve traffickinga koja je prva u nas o tome otvoreno progovila.

Genijalan je glazbeni spot za pjesmu Pržiii Ede Maajke svom autoru Andreju Korovljevu donio Oktavijana, drugoga po redu, prvi je bio za dokumentarac mu davni, ‘Godine hrđe’. Isti je uradak donio Oktavijana i Gradn prixici Dani, ali za montažu (što je njena primarna vokacija). Dalibor je Matanić u dostojnoj konkurenciji ugrabio Oktavijana za namjenski spot za Hvala bogu (opatice za HT).

Stravično neinventivna i jeftina animirana produkcija u svom je devetočlanom sastavu izbacila dvoje favorita koji su na kraju manifestacije i ovjenčani, Goran Trbuljak s filmom Duplex za najbolji animirani film, a Darko Bakliža je za Spoj dobio nagradu za najbolju režiju. Kao najveće je razočaranje gotovo jednoglasno proglašen, i od kolega animatora i od strane gledatelja, nesretni hommage Arsenu Dediću i samom autoru Milanu Blažekoviću – 'Sjene sjećanja'. Neke od reakcija i jedan korisni razgovor s Joškom Marušićem pročitajte ovdje.

Liniju razočaranja nastavili su i radovi iz eksperimentalne konkurencije za koju je izbornik Ivan Paić naglasio da je 'evidentan eksperiment sa slikom i zvukom' te je nadodao još poneku o novoj i plodnoj generaciji. Nažalost, ništa od toga nije se pokazalo niti približno istinitim dok smo se u prošli petak mučili ne bi li ipak, pa makar informiranosti radi, odgledali predugih 130-ak minuta eksperimentale u kojoj je bilo svega ponajviše, a onog čega treba ponajmanje. Nagradu je na kraju ipak ponijela Vlasta Žanić sa snimkom svoga performancea 'Ukidanje jabuke'. Iz ove je kategorije izabrana i pobjednica u kategoriji debitanta, Sunčica Fradelić za rad 'Ellipse'.

Tom istom linijom nije dodijeljena nagrada za najbolji igrani film jer niti jedno ostvarenje nije postiglo potrebnu ocjenu veću od 3.5.  U nastavku vam donosimo spisak preostalih nagrađenih i nadamo se da će ova fešta filmska ipak dobiti na važnosti jer, osim što je program bio izuzetno slab, nisu se niti gledatelji pojavili u nekom pristojnom broju. Recimo da je prosječna posječenost iznosila: autori+njihovi prijatelji i suradnici+nešto studenata+minimalni broj novinara. Zvuči kao da je festival orijentiran profesionalno, ali nije.

1. NAGRADA SALONA ODBIJENIH
Rudarski samar, r. Denis Hladiš
2. NAGRADA KODAK, ZA NAJBOLJI SNIMATELJSKI RAD NA FILMSK0J VRPCI
Branko Linta za film 'Pod vedrim nebom' Snježane Tribuson.
3. NAGRADA ZLATNA ULJANICA, NAGRADA PO IZBORU KATOLIČKOG TJEDNIKA GLAS KONCILA
Hrvoje Mabić i Nikola Ivanda, Kuća od pijeska
4. NAGRADA JELENA RAJKOVIĆ
Saša Ban ‘Park’

5. NAGRADE ŽIRIJA 14. DANA HRVATSKOG FILMA (Želimir Žilnik, predsjednik, Vlatka Vorkapić, Tomislav Kurelec)
NAGRADA ZA NAJBOLJEG PRODUCENTA
Dokumentarni filmski projekt FACTUM
NAGRADA ZA NAJBOLJU KAMERU
Boris Poljak za filmove 'Arabeska', 'Kap po kap' i 'Purgatorij'
NAGRADA ZA NAJBOLJU GLAZBU
Pavle Miholjević i Jura Ferlina za film Krađa
NAGRADA ZA NAJBOLJU MONTAŽU
Dražen Žarković za film 'Od jutra do mraka'
NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENARIJ
Nebojša Slijepčević i Arijana Fridrih Lekić za film 'Bez tate'

Komentari

Nema komentara.