Annecy, Cannes, Tribeca - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Annecy, Cannes, Tribeca

Annecy, Cannes, Tribeca

Hrvatski filmovi prikazuju se na Annecyju i Tribeci, hrvatske filmaše traže Cannes i Sarajevo, a domaće filmove financira i Eurimages.

s.p. 21.03.2012 0 komentara

Annecy, Cannes, Tribeca

U natjecateljski program slavnog festivala u Annecyju uvrštena su čak četiri hrvatska filma. 'Mačka' Gorana Stojanovića i 'Otac 'skupine autora (među kojima je i Veljko Popović) bit će prikazani u programu Kratki film, dok će 'Meso' /naslovna/ Ivana Mirka Senjanovića i 'Transecho' Nikole Radovića biti prikazani u programu Diplomskih filmova. Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju održava se od 4. do 8. lipnja.

'Uskršnja jaja', kratkometražni igrani film Slobodana Karajlovića bit će prikazan u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku. Radnja filma 'Uskršnja jaja' odvija se tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća u Jugoslaviji, a prati majku koja potajno slavi Uskrs sa svojom djecom, kako je ne bi primijetio njezin suprug, vojni dužnosnik i okorjeli komunist.

Šesto izdanje Sarajevo Talent Campusa namijenjenog obrazovanju i suradnji perspektivnih filmskih autora iz jugoistočne Europe održava se od 8. do 14. srpnja 2012. Ove godine po prvi će se puta održati program za mlade filmske kritičare. Rok za prijave je 8. svibnja 2012., a tema šestog Talent Campusa je 'Film i moguće budućnosti'. Više informacija možete pronaći ovdje.

25. izdanje rezidencijalnog programa za mlade filmaše Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu - Résidence du Festival održava se od 1. listopada 2012. do 15. veljače 2013. Prijave su otvorene za mlade filmaše iz cijelog svijeta koji rade na svom debitantskom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Krajnji rok za prijavu kandidata je 2. travnja 2012. Pravila i online prijavnicu možete pronaći ovdje.

Završen je Šesti festival dokumentarnog rock filmaDORF 2012. Žiri je najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglasio 'V letu hip hopa' Borisa Petkoviča iz Slovenije, a posebno priznanje članovi žirija dali su filmu 'Fanzini s Marsa' Siniše Dugonjića iz Beograda. Dobitnik nagrade u međunarodnoj konkurenciji je film 'Speaking in Code' Amy Grill (SAD), a  posebno priznanje dodijeljeno je filmu 'Secondhand Sureshots' američkog tandema Mark McNeill i Bryan Younce.


'V letu hip-hopa', trailer.

'doFuraj svoj film' revija je kratkog amaterskog filma koja se devetu godinu zaredom odvija kao jedan od popratnih programa Festivala igranog filma u Puli. Natječaj je otvoren do 1. lipnja 2012. godine, a prijavljeni filmovi bit će prikazani u sklopu 59. Pulskog festivala igranog filma u Puli koji se održava od 14. do 28. srpnja 2012. godine. Najbolje filmove očekuju vrijedne nagrade, a sve pojedinosti natječaja možete pronaći na internetskim stranicama Festivala.

Tijekom ovogodišnjih, 21. Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 16. do 22. travnja, u suradnji s Hrvatskim filmskim ljetopisom održat će se radionica filmske kritike pod nazivom 'Kritični dani'. Najbolji završni rad - esej o jednom od odabranih filmova na Danima - bit će objavljen u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Rok za prijavu je 10. travnja, a uz kontakte svi zainteresirani prijavi trebaju priložiti kreativni životopis. Prijave šaljite na e-mail kriticnidanidhf@gmail.com.

Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma održat će se 24. i 25. ožujka u zagrebačkom kinu Europa. Ova manifestacija uključuje cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, s time da program ove godine donosi sveukupno 73 animirana filma. Kompletan festivalski program je besplatan, a detaljnije informacije pronađite ovdje.

Projekti dugometražnih igranih filmova 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' redateljice Andreje Štake dobili su novčanu potporu Eurimagesa, fonda Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcija, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva. Hrvatski film 'Svećenikova djeca' i hrvatska manjinska koprodukcija 'Cure' odabrani su među 16 iz oko četrdeset prijavljenih.

Završen je film 'Slušaj kako puca staklo' koji je napravljen prema epizodi iz kontroverznog i nagrađivanog romana 'Tri' Drage Glamuzine. Film je žestoka drama o ljubavnicima koji ne nalaze svoj mali trenutak sreće kada imaju šansu biti sami, a glavne uloge tumače Elvis Bošnjak i Csilla Barath Bastaić. 'Slušaj kako puca staklo' jedna je od epizoda iz dugometražnog projekta 'Tri' koji se sastoji od devet epizoda podijeljenih u tri velike, međusobno isprepletene priče.

20. hrvatski festival jednominutnih filmova održat će se od 25. do 26. svibnja 2012. u Požegi. Zaključni rok za slanje filmova na Festival je 20.04.2012. Za ostale informacije pogledajte stranicu www.crominute.hr

Komentari

Nema komentara.