Na četiri rijeke i jednom otoku - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Na četiri rijeke i jednom otoku

Na četiri rijeke i jednom otoku

Odabran je program Filmske revije mladeži i Four River Festivala, a sprema se festival animacije na otoku Braču.

s.p. 06.07.2011 0 komentara

Na četiri rijeke i jednom otoku

Dva mjeseca prije održavanja 16. Filmske revije mladeži i 4. Four River Film Festivala (7.-10.09.2011.) selekcijska komisija u sustavu Boško Picula, Diana Nenadić iJura Troje odlučila je koji će filmovi činiti ovogodišnji Revijski i Festivalski program. Iz 28 sati pristiglog programa selekcijska komisija je odabrala 39 Revijskih i 45 Festivalskih ostvarenja raspoređenih u četiri kategorije: igrani, dokumentarni i animirani film, te slobodni stil. Najzastupljenije filmske družine u nacionalnoj selekciji su FKVK Zaprešić i sami domaćini, Kinoklub Karlovac s po četiri ostvarenja. Vrijeme održavanja manifestacije pomaklo se na radni tjedan, kako bi upravo srednjoškolci u okviru nastave Hrvatskog jezika mogli organizirano dolaziti na projekcije, a nastavlja se i s popratnim programima namjenjenim svim uzrastima.

Međunarodni festival animacije Supertoon po prvi će se put održavati od 31. srpnja do 4. kolovoza u Bolu na otoku Braču. Ovog ljeta publika će uživati u animiranim filmovima hrvatske i svjetske produkcije koji će se natjecati u tri kategorije (kratki film, filmovi za djecu i omladinu, animirani glazbeni video). Nagrade za najbolji film u svakoj od kategorija dodijelit će tročlani međunarodni žiri u sastavu: Aleksej Aleksejev (Rusija), Anna Solanas (Španjolska) i Borivoje Dovniković Bordo (Hrvatska). Uz natjecateljske kategorije, program Supertoona obuhvaća i panorame, retrospektive, tematske 
projekcije, izložbe i radionice za djecu.

Dokumentarno-igrani film 'Marijine' redateljice i scenaristice Željke Sukové, svoju europsku premijeru imao je u ponedjeljak, 4. srpnja, na 46. izdanju prestižnog filmskog festivala u Karlovym Varyma. U istom programu prikazuje se i češki film 'Ništa protiv ničega' redatelja Petra Mareka koji sa svojom skupinom Midi lidi potpisuje glazbu za film 'Marijine', u kojemu svi zajedno nastupaju i kao likovi. Osim što konkurira za službenu nagradu festivala, 'Marijine' su ušle i u izbor za nagradu Europa Cinemas Label koju dodjeljuje ocjenjivački sud udruženja kinoprikazivača Europa Cinemas Network. Ovom nagradom stimulira se distribucija, promocija i duže prikazivanje filma u europskim kinima. Osim redateljice i scenaristice Željke Sukové na festivalu u Karlovym Varyma bit će prisutni i glumica Nina Violić te snimatelj i montažer Aleš Suk.


'Marijine', trailer.

Radionica dokumentarnog glazbenog filma CROSSOVERS održat će se od 16. – 22. srpnja 2011. godine, za vrijeme trajanja 18. Festivala evropskog filma Palić (Srbija). U 5 festivalskih dana na Paliću će nastupiti bendovi i izvođači o kojima će sudionici radionice snimiti dokumentarni film. Rezultat zajedničkog rada 10 sudionika (5 iz Srbije, 5 iz Hrvatske) bit će premijerno prikazan na DORF-u 2012., nakon čega će biti predstavljen u Hrvatskoj, Srbiji i ostalim zemljama. Radionicu će voditi njemački redatelj Uli M.Schueppel, autor kultnog dokumentarnog filma o američkoj turneji grupe Nick Cave & the Bad Seeds 'Road to God Knows Where', i nizozemski redatelj David Kleijwegt koji je u svojoj bogatoj karijeri snimao dokumentarne filmove o nekim od najznačajnijih muzičkih skupina današnjice. Ulaz na koncerte je besplatan, a Festival evropskog filma Palić organizira svakog dana prijevoz od Beograda do Palića, koji se također ne naplaćuje.

U tijeku su prijave na pitching sesiju koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus koji će se održati u okviru 21. festivala istočnoeuropskog filma FilmFestival Cottbus (01.- 06.11, Njemačka). Producenti, nositelji dugometražnog igranog projekta s koprodukcijskim potencijalom odnosno tendencijom povezivanja istočne i zapadne Europe mogu se prijaviti do 15. srpnja putem prijavnice koja se nalazi na službenoj stranici sajma. Sajam će se održati 3. i 4. studenog 2011. godine. 13 odabranih projekata bit će prezentirano predstavnicima filmske industrije, a tijekom sajma, održat će se i pitching pripreme za odabrane projekte, javne pitching i Q&A sesije, sastanci, panel diskusije i radionice na temu aktualnih izazova, promjena i mogućih smjerova razvoja europskog filma, filmske industrije i tržišta. 

Kratkometražni animirani film 'Dove sei, amor mio' (2011.) Veljka Popovića imat će svoju međunarodnu premijeru u sklopu 11. međunarodnog festivala fantastike u švicarskom Neuchâtelu. Film sudjeluje u programu konkurencije europskog kratkometražnog filma. 'Dove sei, amor mio' treći je Popovićev animirani film, a riječ je o priči o samotnom životu jedne starice ispunjenom svakodnevnim ritualima i melankoličnim prisjećanjima na sretnije dane. Ipak, ispod površine krije se strašna tajna od koje starica više ne može pobjeći...

Komentari

Nema komentara.