Studirati film? Ni za Boga! - Hot Spot
Home      Vijesti      Hot Spot      Studirati film? Ni za Boga!

Studirati film? Ni za Boga!

Dok naša ekipa s ADU predvođena Dekanom Zvekanom snubi buduće studente, mladi filmaš Mr Koo ima 10 razloga za ne studirat film.

p.h. 25.10.2006 0 komentara

Studirati film? Ni za Boga!

Svaki se filmaš-početnik kad tad suoči s pitanjem: Treba ili mu ili ne u životu filmska škola. U istu je dubiozu upao Ryan Bilsborrow-Koo, mladi redatelj, bivši student filma i autor sitea nofilmschool.com i ponudio čitateljima 10 jednostavnih razloga zašto ne bi trebali trošiti vrijeme na filmsko školovanje.

1. Vaš omiljeni redatelj nije išao u filmsku školu
Steven Soderbergh, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Richard Linklater, Spike Jonze nemaju formalno filmsko obrazovanje.

2. Digitalni video
Martin Scorsese je išao u filmsku školu samo zato da bi se dočepao kamere i opreme. Ovladavanje 35 mm kamerom i montažom nekad je bilo mnogo teže nego danas. Danas imamo digitalne kamere.

3. Filmska škola je skupa
Za novac kojim bi si platili filmsko obrazovanje u SAD-u možete bez problema producirati svoj prvi film.

4. Internet
You Tube, Ifilm i ostali servisi za razmjenu filmskih materijala omogoćili su jednostavnu i besplatnu distribuciju.

5. Publika
Čak i film o Latvijskom ovisniku o heroinu koji skače s padobranom dok sluša Jethro Tull može naći svoju publiku na internetu, smatra mladi redatellj.

6. Online posudba filmova+knjige= kritički studij
Nekad su studiji bili i dobar način da se dođe do nekih klasika do kojih se nije moglo drugačije doći. Dans su oni dostupni na DVD-ima i na internetu, kao i knjige o njima...

7. Učite radeći
Vrlo jednostavno. Umjesto da platite da vas netko nečemu nauči, bolje je da vam netko plati da nešto naučite. Samo se prijavite na neki od poslova u filmskoj, video ili tv industriji.

8. Umjetnost se ne može naučiti
Profesori uče studente formulama, ne kreativnosti

9. Ne studirajte film, studirajte život.
U školi vas mogu naučiti kako da nešto kažete, ali ne i što da kažete. To ćete iskustvo steći putovanjima, čitanjem knjiga, volontiranjem, upoznavanjem novih ljudi....

10. Talent. Ili ga imaš, ili ga nemaš.
Filmsko školovanje neće vam pomoći da izgradite talent. Oni koji ga imaju, kad tad će uspjeti.

Nakon što mu je netko natuknuo da bulazni više i od predsjedničkog kandidata Johna Kerrya, Mr Koo je odlučio navesti i 10 razloga 'za' ići u filmske škole. Sve dok pomno ne izvažete 'pro' i 'kontra' filmskih studija, najbolje što vam FILMSKI može savjetovati je: Mladi redatelji i redateljice, slušajte mamu, mama je uvijek u pravu!

Komentari

Nema komentara.