Generalno domaće vijesti - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Generalno domaće vijesti

Generalno domaće vijesti

Projekcijom 'Generala' obnavlja se Kino Mosor, Matanić i Liverić dobili međunarodne nagrade, a nagrade se podijelile i u domovini.

s.p. 01.12.2009 1 komentara

Generalno domaće vijesti

Udruga Pravo na kvart pokreće novi program filmskih večeri u sklopu kojih će se prikazivati filmski klasici zlatnog doba Hollywooda. Program započinje projekcijom komedije 'General' Bustera Keatona i Clydea Bruckmana koja će se održati 04. prosinca u 20 sati. Kroz prosinac će biti prikazani i manje poznati filmovi Charlieja Chaplina, Fattyja Arbucklea i ostalih velikana, a program će se nastaviti i u sljedećoj godini. Projekcije se održavaju u bivšem/sadašnjem Kinu Mosor u Zvonimirovoj 22, i to za samo 10 kuna.

Na upravo završenom 51. međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Bilbau u Španjolskoj kratkometražni igrani film 'Tulum' Dalibora Matanića osvojio je nagradu Gold Mikeldi za najbolji kratki igrani film. u konkurenciji za nagrade našlo se čak 84 dokumentarna, kratka igrana i animirana filma.

A u Rusiji je nagrađen Alen Liverić kao glavni glumac filma 'Ničiji sin' Arsena A. Ostojića. Dogodilo se to na upravo završenom međunarodnom filmskom festival Istok-Zapad koji se od 23. do 25. studenoga održao u gradu Orenburgu. Liverić je za ulogu branitelja-invalida nagrađen i Zlatnom Arenom na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli.

Dodjelom nagrada u nedjelju je u Splitu završena 41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva na kojoj je prikazano 47 filmova u konkurenciji za nagrade, a devet ih je nagrađeno. Ravnopravni pobjednici Revije su tri filma: 'Danijel' Hane Jušić, 'Dvi, tri beside' Ivane Rupić i 'Kinkachoo' Daine Oniunas-Pusić. Drugu nagradu ravnopravno su podijelila četiri filma: '22:22 Split Zagreb' Tonćija Gaćine, 'Crveno' Sonje Tarokić, 'Ana je otišla' Davora Sanvicentija i 'Ruptura' Milana Latkovića. Treću nagradu ravnopravno su osvojili filmovi 'Blue black Berlin' Ane Bilankov i 'Igra' Mie Prkić.

U Centru za kulturu Trešnjevka je u studenom održan treći po redu PSSST!Festival nijemog filma, a objavljene su i odluke stručnog žirija o pobjednicima. Prvo mjesto osvojio je Kosta Ristić s filmom ‘Sloboda ili strip’ (Fakultet dramskih umetnosti Beograd), drugo mjesto Raquel Valenzuela s filmom ‘Bograč’ (Luksuz produkcija, Krško), a treće mjesto izborila je Dora Slakoper s filmom ‘Dar’ (Centar za kulturu Trešnjevka, radionica 'Snimi svoj film, postani Hitchcock').
 
Treći Dani filma u Mostaru otvoreni su u ponedjeljak u Mostaru. Filmski program otvorio je film Antonija Nuića 'Kenjac', nakon čega je na programu bio srbijanski film 'Život i smrt porno bande' Mladena Ðorđevića. Na svečanom otvorenju mostarskoga festivala gradonačelnik Ljubo Bešlić simbolično je uručio hrvatskome glumcu Špiri Guberini ključeve grada. Na prigodnoj svečanosti kip 'Stablo života' - priznanje za životno djelo uručeno je glumačkome velikanu Ivici Vidoviću, a isto priznanje dobila je i Mira Banjac.

U galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka, 3. prosinca, u 17.30 sati, bit će održana projekcija filmova s dječjih arhitektonskih radionica 'Hura, arhitektura'. Tijekom ove godine održane su četiri dječje arhitektonske radionice, tri u Funkcionalnoj glazbenoj školi na Cvjetnom trgu pod vodstvom mladog francuskog arhitekta Laurenta Tardieua i na 'mrak' radionici u gričkom tunelu te jedna u prostoru galerije Modulor. Posjetitelji će na projekciji moći pogledati impresivan filmski materijal i otkriti što su mali 'arhitekti graditelji' napravili i zaključili. 

Mjesec dana po završetku sedme scenarističke radionice Palunko, njenih će vam devet polaznika pitchirati/predstaviti svoje ideje za scenarije kratkometražnih filmova. Pitchiraju: Nikolina Bogdanović, Anita Čeko, Luka Čurčić, Kristina Jakšić, Borna Karanušić, Luka Kedžo, Hrvoje Magić, Filip Mojzeš i Ivana Radičev. Oni su u sklopu Zagreb film festivala svakodnevno radili uz mentorsku podršku Zvonimira Jurića, Dalibora Matanića i Tomislava Zajeca, a Irena Krčelić ih je spremila za prezentaciju koja će se održati u književnom klubu BOOKSA, u Martićevoj 14d, i to u četvrtak, 03.12. u 20h

Komentari
A: matea 02.12.2009 Pogledaj profil

zakon zakon
jedva čekam bustera keatona