Festivalski rekorderi - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Festivalski rekorderi

Festivalski rekorderi

Osim turista Hrvatsku napuštaju i domaći filmovi koji odlaze na razne festivale. Možda i vaš film uhvati posljednji vlak za neki od njih.

z.m. 19.08.2008 0 komentara

Festivalski rekorderi

Prošla je godina iznjedrila nekoliko izvrsnih domaćih kratkometražnih filmova koji ne prestaju obilaziti globus u potrazi za festivalskim nagradama. Tako će se film Stanke Gjurić 'Ubojite misli', koji je bio već na devet festivala, prikazati i u Parizu, na festivalu kratkometražnog filma Silhouette /naslovna/ početkom rujna. Festival se održava na otvorenom, u parku Buttes Chaumont i svake godine okupi preko 20 tisuća ljudi.

'Rastanak' Irene Škorić dosada je već uspješno obišao osam festivala, a putuje i u Meksiko, u službeni program Monterrey international film festivala. Dirljiv film o odnosu oca, sina i njihovog starog Stojadina izabran je između 1850 prijavljenih filmova iz 111 zemalja. Svijeta je vidio i 'Duh u močvari' Branka Ištvančića koji je pozvan u službeni natjecateljski program 7. Međunarodnog filmskog festivala 'Nueva MIRADA' (Novi pristup) za djecu i mlade u Buenos Airesu u Argentini. Festival je dio projekta čiji je cilj promicanje obrazovanja djece i mladeži putem audiovizualnih medija.

Filmskom edukacijom bavi se i Škola medijske kulture, čije je jubilarno 10. izdanje jučer svečano otvoreno u Varaždinskim Toplicama. Škola od ove godine nosi ime 'Dr. Ante Peterlić' i ima 123 polaznika iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije. Program se sastoji od dva seminara i niza radionica za dokumentarni, igrani i animirani film odnosno TV-reportažu, kao i specijaliziranih radionica za kameru i snimanje, montažu, scenarij, radiofoniju i tonsku obradu.

Plakat za ovogodišnji festival u češkoj Jihlavi

Međunarodni festival dokumentarnog filma Jihlava u Češkoj poziva sve zainteresirane filmaše iz regije da se prijave za sudjelovanje na popratnim festivalskim programima – Istočnoeuropskom forumu (pitching forum i Ex Oriente radionica), East Silver Doc Marketu i Europskom panelu za nadolazeće dokumentarne filmove. Svi programi održat će se tijekom trajanja festivala, 24. – 29. listopada, a više informacija o prijavama i rokovima možete naći na službenim stranicama. Festival u Jihlavi je najveće okupljanje dokumentarista u Središnjoj i Istočnoj Europi i veliko tržište za dokumentarne filmove. 

Sprema se i drugo izdanje Filmini International Short Film Festivala u Sofiji, koji poziva sve mlade filmaše da prijave svoje kratkometražne igrane, animirane ili eksperimentalne filmove do 1. rujna. Pravila sudjelovanja i prijavnicu naći ćete na www.filmini.org.

Komentari

Nema komentara.