50 godina revije filmskog i videostvaralaštva - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      50 godina revije filmskog i videostvaralaštva

50 godina revije filmskog i videostvaralaštva

Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva ponaša se baš kao prava dama: navršila je pedesetu, ali priznaje tek trideset i devet!

filmski.net 23.11.2007 0 komentara

50 godina revije filmskog i videostvaralaštva

39. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva održava se 23. i 24. studenoga u kinu Tuškanac u Zagrebu. Organizatori su Hrvatski filmski savez, Autorski studio-FFV i Zagrebački foto-kino savez. U službenoj konkurenciji biti će prikazano 25 filmova koje je odabrao žiri u sastavu - Dražen Ilinčić, Marijan Krivak, Miroslav Mikuljan, Diana Nenadić i Mihovil Pansini. Popis filmova možete pogledati ovdje.

U četiri revijske projekcije bit će prikazano dvanaest eksperimentalnih, sedam igranih, pet dokumentarnih i jedan animirani film. Najbolji od najboljih biti će odabrani javnim ocjenjivanjem, u subotu u 20:15 sati. Također, u subotu se održava i festival jednominutnih filmova Hrvatskih 60 sekundi, na kojem će biti prikazano 46 radova.

Prva Revija amaterskog filma Hrvatske održana je 1957. godine u Karlovcu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a završna je priredba održana u Zagrebu. Njezinim održavanjem obilježeno je trideset godina rada hrvatskih kinoamatera, a Centar za kinoamaterstvo Hrvatske seriju je projekcija organizirao s namjerom širenja i populariziranja amaterske kinematografije i upoznavanja šire javnosti s dotadašnjim rezultatima hrvatskih kinoamatera.

'Program je sastavljen tako da bi ohrabrio one, koji tek počinju da se bave amaterskom djelatnošću', pisalo je u prigodnom letku kojim se najavljivala prva Revija amaterskog filma Hrvatske. Prikazani su 'Zagreb u svijetlu velegrada' Oktavijana Miletića, 'Priroda u naravnim bojama' i 'Udičarskim štapom po našim vodama' Maksimilijana Paspe, 'Karlovac ljeti i zimi' Marijana Oršanića, 'Rastanak' Miroslava Bergama, 'Brodovi ne pristaju' Mihovila Pansinija, 'Karneval podno Marjana' Mate Bogdanovića, 'Kurir pete čete' Milana Šameca i Nele Švajcer i 'Dolinom Neretve' Zvonimira Sabljića.

Revija u početku održavala svake druge godine, pa je tako ove godine navršila pedesetu, a stigla tek do svoga 39. izdanja.

Komentari

Nema komentara.