25 FPS: lektira - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      25 FPS: lektira

25 FPS: lektira

Treće izdanje festivala 25 FPS nudi oko 150 besplatnih razloga da se svakog dana oko 17.00 sati zaputite u Kino SC.

p.h. 25.09.2007 0 komentara

25 FPS: lektira

Ljudi, danas (utorak, 25.09) u 17.00 u prostorima SC-a počinje 3. eksperimentalna filmska fešta 25 FPS koju smo vam najavljivali nadugo i naširoko. 25 FPS ove godine traje jedan dan duže, tako da ćemo se s festivalom družiti sve do nedjelje, 30.09. Od 150 filmova ukupno na festivalu, 49 ih je u natjecateljskom programu podijeljenom u šest kategorija, a 40 njih upravo će na 25 FPS-u doživjeti hrvatsku premijeru. Ove godine pokrenuta je i videoteka za filmske profesionalce u kojoj će se moći pregledavati 1.300 filmova pristiglih za ovogodišnji festival. Videoteka će raditi od utorka do petka u Klubu SC-a, od 11.00 do 17.00 sati.

I za kraj uvoda, ono najvažnije – svi filmovi u svim programima su besplatni, a svi će biti puštani u originalnim formatima kako su i snimljeni, za što je organizacijsko tijelo dopremilo posebne projektore s raznih strana svijeta. Toplo vam preporučamo da odgledate cijeli festival, ali ako već nešto moramo izdvojiti, evo rasporeda:

UTORAK: Nakon što su vam na prvom izdanju festivala bile uprogramljene rane godine eksperimentalnog stvaralaštva u Hrvata, danas (utorak, 25.09.) u 17.00 sati možete vidjeti kako su izgledale Eksperimentalne 90-te u Hrvatskoj u programu kojem uvod daje Janka Vukmir, a u 19.00 sati u programu Ikonoklastičko iskušenje, Marcel Jean, član žirija i autor knjige 'Kad animacija susreće žive' će na primjerima suvremene kanadske eksperimintalne produkcije objasniti pojam ikonoklazma. Festival se službeno otvara u 19.00 sati, kad je na programu Konkurencija 1 Medi(t)acije.

Guilherme Marcondes – Tigar (2006.)

SRIJEDA: Ne propustite 1. dio bunta britanskog avangardnog filma pod nazivom 'Snimaj! Snimaj! Snimaj!', kao ni jedinstvenu priliku da čujete uvod nezavisnog kustosa i suradnika London Film Festivala Marka Webbera u kojem će predstaviti istaknuto razdoblje britanske filmske avangarde 60-tih i 70-tih rođeno u udruženju London Film-Makers Co-operative. U 19.00 pogledajte filmove koji su pomakli žanrovske granice i promijenili povijest filma, a koji su na FPS-u okupljeni u programu Kad animacija susreće žive – od McLarena do Gondrya (revolucionarna djela od McLarenovog 'Pas de Deux', preko 'Tanga' Zbiga Rybczynskog i Gondryevog spota za Kylie Minogue 'Come Into My World', pa sve do Ryana, animiranog Oscarovca kanadskog redatelja Chrisa Landretha).

ČETVRTAK: 19.00 upoznavanje s Chrisom Shepherdom i njegovim fantastičnim opusom, a nakon Konkurencije 3: Na Putu u 21.00 slijedi srednjemetražni pis za okorjele ljubitelje eksperimentale 'L'ange' Patricka Bokanowskog koju je časopis Cahiers du cinema nazvao 'Odisejom u svemiru' produciranom u uvjetima 'Eraserheada'.

Chris Shepherd - Pop Skool: Ice T (2000.)

PETAK: Orgulje, mašine i svjetlosni instrumenti ispunit će kino SC. Predavanje se zove Vizualna glazba, a održat će ga FPS-ovski tim. U sklopu predavanja moći ćete pogledati antologijske radove filmske avangarde nastale iz ideje o skladanju vizualne glazbe i o mašinama koje su ih omogućile. S mašinom, k tome još i napaljenom, možete se podružiti i iza 23.00 sata u uznemirujućem japanskom psihotroničkom sf-u 'Tetsuo'.

SUBOTA: Fešta počinje već od 15.00 sati. Nakon predstavljanja berlinske platforme za suvremeni njemački film i video Arsenal Experimental, produžite na predstavljanje lika i djela filmaša čija su djela uznemiravala, inspirirala i zadužila generacije nezavisnih filmaša, od Fellinija, Pasolinija i Fassbindera do Coppole i Scorsesea - Kennetha Angera. Provjerite i vrrrlo zanimljive konkurencije 5. Od analogne kupke do digitalnog tuša i 6. Jedinica zabave.

G. Myznikova, S. Provorov – Skliska gora (2006.)

NEDJELJA. Od 17.00 sati se uživa u izboru spotova s Clermont-Ferranda, a poslije se gleda BEST OF 25 FPS 2007.

U ovogodišnjoj konkurenciji nalaze se i dva domaća naslova: 'Mala smrt' (La petite mort) Damira Čučića i Rubovi i sjenčanja (Borders and Shading) Helene Schultheis koje slobodno potražite u programu festivala na službenim stranicama.

Svakog dana nakon zadnje projekcije eksperimentalni kroneri pozvani su potražiti osvježenje na afteru u &TD-u.

Komentari

Nema komentara.