Počinje odbrojavanje za 25 FPS! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Počinje odbrojavanje za 25 FPS!

Počinje odbrojavanje za 25 FPS!

Drago naše čudo od festivala ove godine nudi 49 filmova u konkurenciji, goste poput Shepherda i Jeana, gooomilu Angera i more inih krasota.

p.h. 06.09.2007 0 komentara

Počinje odbrojavanje za 25 FPS!

Dragi naši ljubitelji probrane filmske eksperimentale, program trećeg 25 FPS-a, internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa koji se održava od 25. do 30. rujna u prostorima Studenskog Centra objavljen je na službenim stranicama.

O predstojećem FPS-u smo pisali ne tako davno i na našim stranicama, a sad je i službeno: Ovogodišnji članovi žirija Matthias Müller (autor, Njemačka), Marcel Jean (kritičar i producent, Kanada) i Chris Shepherd (autor, Velika Britanija) predstavit će se festivalskoj publici svojim programima i dodijeliti nagrade i priznanja nekim od 49 filmova u natjecateljskom programu koji je za ovo izdanje podijeljen u šest tematskih sekcija: Medi(t)acije, Pritajena podrhtavanja, Na putu, Promjenjivi horizonti, Od analogne kupke do digitalnog tuša i Jedinica zabave.


'Dad's Dead', r. Chris Shepherd

Među gostima koji ove godine stižu na 25 FPS je i Stefanie Schulte Strathaus (članica selekcijske komisije i vijeća Berlinalea) koja će predstaviti novu produkciju i distribuciju 'arsenal experimental' koja djeluje pri Njemačkoj kinoteci, a Mark Webber (nezavisni kustos i suradnik Londonskog filmskog festivala) dat će pregled britanskog avangardnog filma u dva festivalska programa.

Među poslasticama 3. izdanja FPS-a moći ćete provjeriti rijedak pogled na fenomen vizualne glazbe u apstraktnome filmu i novi festivalski program KINO 23 u sklopu kojeg se vrte vrlo zanimljiva ostvarenja srednjeg i dugog metra, poput japanskog začetnika ekstremnog cyberpunk pokreta 'Tetsuo: Željezni čovjek' Shinye Tsukamota, 'Bardo Thodol', interpretacija Tibetanske Knjige mrtvih Simona Bogojevića Naratha, dva važna rada filmskog maga Kennetha Angera: 'Inauguracija Palače užitaka'/NASLOVNA/ iz 1957. i 'Zazivanje mog brata demona' iz 1969. i dugometražni 'Anđeo' Patricka Bokanowskog.


'Puce Moment'
, r. Kenneth Anger

U sklopu festivala bit će predstavljena i novopokrenuta edicija 25 FPS-a Kvadrati sekunde. Prva objavljena knjiga pod nazivom 'Kad animacija susreće žive' autora Marcela Jeana niz je eseja i razgovora s utjecajnim filmašima koji tematiziraju pitanje tradicionalnih određenja filmskih rodova. Mnogi filmski primjeri iz knjige moći će se vidjeti na velikom platnu u programu 'Od McLarena do Gondryja'.

Velika novost je i videoteka za filmske profesionalce, gdje će se moći pregledavati 1.300 filmova pristiglih za ovogodišnji festival. Videoteka će raditi od utorka do petka u Klubu SC-a, od 11.00 do 17.00 sati.

Komentari

Nema komentara.