Neprofesionalna RAFiniranost - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Neprofesionalna RAFiniranost

Neprofesionalna RAFiniranost

Nakon kratke najave ovogodišnje Revije amaterskog filma, pobliže ćemo vas upoznati sa svime što možete očekivati, u programu i izvan njega.

02.02.2004 0 komentara

U glavnom programu, koji se održava u CZK Trešnjavka, biti će prikazano 140 video radova u trajanju od dvije sekunde do 20 minuta. Filmovi dolaze iz Austrije, Švicarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, te iz svih krajeva Hrvatske.

Program je žanrovski neograničen i sastoji se od igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog, glazbenog i namjenskog filma. Dnevno će se prikazivati tri sata programa podijeljenih u 3 bloka, a osim filmofila očekuje se i veliki posjet samih autora.

Off program (osim u CZK 'Trešnjevci', održavat će se i u 'Booksi' u Martićevoj), obuhvaća prezentacije raznih filmskih festivala, te autorskih grupa iz Hrvatske i Europe (uz gostovanja njihovih voditelja). Off program pruža šansu i onima koji su poslali svoje radove, ali nisu poštovali propozicije.

Nositelj ovogodišnjeg off pograma biti će ciklus filmova Bore Leeja, karizmatičnog kung fu borca iz Sinja, koji je snimanjem filmova o samom sebi stekao kultni status u amaterskim krugovima. Njegov najnoviji film 'U kandžama velegrada' (u izdanju Continental filma), četiri je puta do posljednjeg mjesta popunio klub Močvara u Zagrebu.

Osim toga, prezentirat će radove austrijskog filmskog festivala 'Unexplored', Stranke dobrih ljudi iz Kutine, grupe 'Kozmoplovci' iz Beograda, te Foto kino video kluba 'Zaprešić'. Biti će prikazana i recentna domaća aktivistička produkcija, kao i serija socijalnih reportaža FADE IN-a.

Radionički program organiziran je s ciljem da gosti i posjetitelji festivala ponesu i nešto konkretnog znanja, a na ovogodišnjem RAF-u biti će dvije radionice. Prva je 'Video-aktivizam', koju će održati novinari, producenti i snimatelji FADE IN-a. Namjera radionice je pokazati osnovne tehnike snimanja, digitalne montaže i novinarskog slaganja i promišljanja reportaže.

Druga je radionica VJ-inga, nove umjetničke grane, koju još nazivaju i slikovnim DJ-ingom. Posebna je to grana umjetnosti u kojoj isprekidani vizualni elementi prate ritam glazbe i tako upotpunjuju cijeli doživljaj. Neizostavni su dio svakog partija, a u posljednje se vrijeme VJ-ing počeo razvijati potpuno nezavisno. Voditelji radionice bit će naši VJ-i: Eirenah i Illectric, a pomoći će im i austrijski dvojac Dirk & Clemmens ('Unexplored').

Festivalski klub ('Funk' u Tkalčićevoj) namijenjen je neobaveznom druženju filmskih autora i publike na festivalu. 'Funk' je osim po pristupačnosti poznat i kao novo popularno gradsko okupljalište. Namjera organizatora je stvoriti ugodnu atmosferu i otvoriti komunikacijske kanale za buduću suradnju. Svaki dan, program će popunjavati drugi DJ-i: Plazmatick, Sero, Bangavi, RDK SoundSystem, Confusion DJ Crew i drugi.

Kako su RAF i Confusion povezani od prve godine, završni party u klubu 'Pauk' (SKUC, Studentski dom 'Stjepan Radić') biti će obilježen drum'n'bassom. Party će biti na dva ili tri floora, a očekuje se oko dvije tisuće posjetitelja. Zvijezda večeri biti će britanski DJ Klute (Commercial Suicide/Certificate 18), uz rezidente Funk Gurua i Phillipea. I, naravno, već spomenute VJ-je. Drugi floor popunit će 'broken beat' DJ-i, dok će se u kinu 'Forum' (u istom kompleksu) prikazivati filmove sa prošlih RAF-ova.

No, to nije sve. 'RAF Special' je serija popratnih događaja u raznim gradskim prostorima. Nekoliko strip autora i fotografa trebali bi postaviti izložbe u CZK Trešnjevka i Booksi, a očekuje se i nekoliko specijalnih strip promocija.

Određeni dio programa će se vrtjeti oko ad hoc događanja koje priređuju sami gosti. U specijalnom programu službenog otovorenja RAF-a, biti će održana i modna revija (s modelima amaterima), kao i glazbeni program.

I još uvijek ima još, jer 'RAF putuje'. Zbog potrebe da se izbor filmova prikaže i u drugim gradovima, RAF je krenuo na put. Izbor nastaje glasovanjem publike na samom festivalu, a dosad su najbolje prihvaćeni filmovi prikazivani u Osijeku, Valpovu, Slavonskom Brodu, Kutini, Karlovcu, Samoboru, Rijeci, Puli, Labinu, Splitu, Čakovcu, Dubrovniku, te Nišu, Podgorici, Mostaru i Beču.

Izbor filmova RAF-a iz 2003. godine bit će uskoro dostupan i na video kaseti, a u 2004. godini planirano je udvostručenje broja gradova i širenje na na slovenske i austrijske kino-klubove u suradnji sa Kino klubom Krško i festivalom 'Unexplored'. Ako neće Muhamed brdu, brdo će Muhamedu.

Komentari

Nema komentara.