Što Tabor nosi u Oršić? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Što Tabor nosi u Oršić?

Što Tabor nosi u Oršić?

Festival kratkometražnog filma je možda promijenio dvorac u kojem se održava, ali nije prestao prikazivati filmove s najuglednijih festivala.

s.p. 28.06.2007 0 komentara

Što Tabor nosi u Oršić?

Već smo vam javili da se Tabor film festival, ove godine od 10. do 14. srpnja održava u egzilu, u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici. Sad je došlo vrijeme i da vam objavimo koji će se to naslovi boriti za Veronikinu lubanju, nagradu za koju su organizatori festivala inspiraciju dobili u legendi o Veroniki Desinićkoj.

Jedan od članova međunarodnog žirija, koji će odlučivati o nagradama je Ron Holloway, filmolog i jedan od vodećih poznavatelja istočnoeuropske kinematografije, a on će i kao i svi gledatelji moći birati između filmova koji imaju bogatu festivalsku prošlost, ali i budućnost. Tako u Tabor, pradon, Oršić, dolazi velik broj naslova s  najvažnijeg festivala kratkometražnog filma, onog u Clermont Ferrandu, ali i sa  Sundancea i drugih elitnih festivala.

Na programu su dakle: 'Oatsova hrabrost' /NASLOVNA/ redatelja Thadeusa Cahilla, komedija o sukobu generacija, prikazana i na ovogodišnjem Cannesu. Tinejdžer Oates u sukobu je sa zahtjevnim ocem i nakon neuspješnih pokušaja da slijedi njegove zapovijedi - bježi od kuće. Ipak, sin se vraća nakon što mu otac pruža priliku za pomirbu. 

Tu je i poljski animirani kratkiš 'Arka' Grzegorsa Jonkajtysa, koji je bio ovogodišnji kandidat za Zlatnu palmu. Kako mu i naslov kaže - u pitanju je apokaliptična priča -  nepoznati virus uništio je gotovo cjelokupnu populaciju, preživjeli bježe na more i u velikim brodovima traže nenastanjeno mjesto. Nije zgorega napomenzri da je redatelj Jonkajtys radio na vizualnim efektima 'Sin Cityja', a bio je i glavni animator u 'Pan's Labyrinthu'.

Prikazat će se i animirani film 'Guide dog' Billa Plymptona, nastavak njegovog filma 'Guard dog' koji je bio nominiran za Oscara. I dok su u prvom filmu gledatelji upoznavali hiperaktivnog psa koji stalno upada u nevolje, u ovom sequelu nudi vam se prigoda da vidite što se zbiva kada takav pas treba čuvati i paziti – slijepe osobe.   

U domaćoj konkurenciji očekuje nas 11 filmskih uradaka koji su podijeljeni u dva cjelovečernja programa pod nazivom 'Iz Hrvatske s ljubavlju'. Od njih izdvajamo dokumentarni film o zločinima mladih, 'Ubil bum te' Nikole Strašeka, o kojem smo pisali na Danima hrvatskog filma kad je isti nagrađen kao najbolji debitant, te animirani film 'Levijatan' Simona Bogojevića Naratha, o čijem smo međunarodnom uspjehu pisali više puta. 

Iz izuzetno atraktivnog i bogatog popratnog filmskog programa složeno je 9 cjelina, od kojih izdvajamo samo neke. Na festivalu ćemo imati prilike vidjeti program od 14 kratkih filmova koji su u 2006. g. konkurirali za nagradu Europske filmske akademije, uključujući i pobjednički film mađarskog redatelja Balinta Kenyeresa, 'Beforedawn'('Prije zore'), koji je hvaljen zbog izrazito dojmljivog vizualnog stila.

U čast 15. obljetnice vrlo cijenjene škole za filmsku umjetnost Sam Spiegel iz Jeruzalema, 60 renomiranih filmskih radnika, među kojima se nalaze i redatelji poput Todda Haynesa ili Pedra Alomodovara, izabralo je 10 najboljih filmova škole koji će također stići u Tabor (tj. Oršić, nikako da se naviknemo). Na festivalu će se ove godine predstaviti i kratkometražni filmovi po izboru UK Film Councila, koji su proizvedeni pod pokroviteljstvom New Cinema Funda (Fondacije za novu kinematografiju) koji potiče mlade filmske umjetnike.

Program 'Especialy female' poseban je po tome da su redateljice ujedno scenaristice, montažerke i producentice filmova,te potpuno drže 'autorske uzde' u rukama. Osim navedenih programa, očekuje vas i program video spotova, program aktivističkih video uradaka, izbor filmova sa Revije amaterskog filma, kao i program Grand Prix Tabor, na kojemu će se moći vidjeti dosadašnje pobjedničke filmove festivala.

Sve u svemu vrtit će se filmovi iz osamdesetak zemalja svijeta, i to na projekcijama od 13 do 23 sata. Toliko ih je, da toplo preporučamo da detaljnjije informacije potražite na službenim stranicama festivala, a onda skoknete u - Oršić.

Komentari

Nema komentara.