RAF: Kids&Teens i angažirani dokumentarci za kraj - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      RAF: Kids&Teens i angažirani dokumentarci za kraj

RAF: Kids&Teens i angažirani dokumentarci za kraj

Hrvatski i slovenski omladinci predstavili svoje školske radove a anarhisti i otkačeni Slovenac predstavili zanimljive dokumentarce.

s.p. 02.04.2007 0 komentara

RAF: Kids&Teens i angažirani dokumentarci za kraj

Lijepo je vidjeti da mladi snimaju i nešto ozbiljnije od kućnih pornića i snimaka nasilja na mobitelu. Osnovne i srednje škole organiziraju filmske sekcije pa je tako i RAF poslužio kao natjecanje raznih škola, koje su solidno popunile inače prazno kino Central. Bilo bi lijepo kad bi i ostale škole, koje inače organiziraju posjete đaka kazalištima i (komercijalnim) kinima, prepoznale i značaj ove revije koja pruža mladima priliku da svoje filmove predstave široj javnosti a ujedno ih uči i kako treba snimati filmove za publiku a ne za mentore. Ovaj RAF brzo se pretvorio u još jedan slovensko-hrvatski dvoboj u kojem je situacija neriješena - većina radova iz Kids/Teen sekcije bila je ili iz hrvatskog Zaprešića ili iz slovenskog Krškog (mentorica: Dženi Rostohar) pa je gledatelj mogao uspoređivati kvalitetu filmova iz obje škole.

Osnovni problem je da svi, pa tako i mladi, i gledaju i žele snimati igrani film a to je forma u kojoj se mnogi ne snalaze. Teško je bilo naći i izdvojiti film sa zanimljivim dijalozima, dobrom glumom, efektnom montažom ili nekim ostalim kvalitetama. 'Test' (Toni Kuna, Filip Ljubotina, Sandi Fatić, Leo Orsag, Antonio Orsag, Luka Školnik) je duhovit filmić o prepredenom učeniku koji zezne profesora ali samo nakratko, a 'Svi kao ja' (Jana Fantov, Žarko Dumančić, Karmen Adžamić, Toni Kuna, Ivan Baković, Luka Ševo, Brigita Breznik, Patrik Horvat, Francesco Bologna, Josip Vidaković) fantastična priča s dobrim specijalnim efektima. 'Bean' (Jasna Hudrovič, Tina Vareško, Lyndsay Grant Muller) nije priča o Mr.Beanu već o zrnu graha i rađena je u stilu nijemog filma a  još jedan omladinski film rađen u stilu nijemog filma je 'Deadly 50 bucks' (Luka i Marko Delić), koji unutar filma ima posvetu 'Kumu' a i engleske titlove - spreman je za međunarodno tržište. Još jedna posveta je 'Suvremena tehnologija' (Lucija Papa), film koji i glazbom i pričom o nespretnim majstorima otkriva svog uzora, kultni crtić 'A je to'.

'Intim' (Ksenija Stanković) je jedan od rijetkih angažiranih filmova na reviji a na kraju prezentira i statistike o maloljetničkoj trudnoći. Najmaštovitiji filmovi bili su oni povezani s vodom, prije svih eksperimentalni film 'Voda' (Karmen Adžamić, Ivan Baković, Leonardo Čančarević) a zanimljiva je i impresionistička 'Kiša' (Marija Mišković i Matea Ribarević). Glazba je bila dobro nadahnuće za 'Čekaonicu' (Dominik Dominiković), koja je u biti spot za pjesmu 'Hladnog piva', a zezanciju uz pjesmu predstavio je i animirani 'Raspjevani čovjek' (Patrik Horvat, Marija Horvat, Lorena Pavlović, Jelena Golub, Anna Babić, Marija Brešić, Tony Pavičević, Janja Kolobarić, Claudia Radat). Dobre reakcije publike dobio je i 'Čara – bira' (Helena Špinderk, Ivana Benko, Valentina Družinec) koji je upotrebom stop animacije pokazao kako napraviti efektan film iz priče o tri vještice. Rijetki animirani filmovi pokazali su i najujednačeniju kvalitetu, tu nije dovoljno samo upaliti kameru i snimati, već treba znati eksperimentirati s formom ili smisliti dobar geg, kao što to rade autori filmova 'Manuals for a jump' (Tit Voglar), 'Tko radi ne boji se gladi' (Irena Nenadić) i 'Fatamorgana' (Ivan i Petar Slavić). Slovenci su predstavili i malu kompilaciju svojih zanimljivih crtića 'Dzmp cartoons' (Dzmp kids) a u pamćenju ostaje onaj u kojem se s vremenom  Bob Marley raspadne a film završi porukom 'Droga škoduje!'

Mojih prvih 10 godina

Osim animiranih, rijetki ali kvalitetni filmovi bili su i oni dokumentarni kao što je 'Mladi inovatori iz moje škole!' (Marija Mišković, Martin Lacković, Matea Ribarević). U moje vrijeme djevojčice su radile spomenare tako da bi pisale pjesme i lijepile slike po bilježnicama a današnje generacije rade to uz pomoću video kamera , što je dobra podloga za (auto)biografski dokumentarac 'Mojih prvih 10 godina' (Marta Parat, Marin Vodanović) koji je malo predug (autorici je očito teško biti objektivan kad radi -  autobiografiju)ali je barem dinamičan jer ima efektan soundtrack iz 80-tih, uključujući i glazbenu temu iz kultnog 'Muppet showa'.

Možda i najbolji od svih mladih redatelja na ovoj reviji je veteran RAF-a Boris Vuković – Bobi koji je predstavio 'Rekvijem' /naslovna/, atmosferični krimić o korumpiranom policajcu koji se bori za pravdu. I tematika i glazba iz filma 'Poroci Miamija' asociraju na redateljevog očitog uzora Michaela Manna a redatelj Bobi poručio je publici da ovo još nije najbolje što može snimiti al mi dodajemo - dovoljno dobro, Bobi, dovoljno dobro.

Najambiciozniji Teen RAF film je svakako film u četiri dijela tj. serijal od četiri filma: 'Put stolica'. Hrvoje Šmidihen i Dominik Ćepulić snimali su gimnazijsku izvedbu Ionescove predstave 'Stolice' ('Put stolica – predstava'), pokazali su i kako treba interpretirati predstavu ('Put stolica – o stolicama'), kako je predstava nastajala ('Put stolica – povijest') i kako je izgledala njihova turneja ('Put stolica – vrata'). Bit će kako zanimljivo vidjeti da li će autori i glumci iz ove predstave i filma završiti na Akademiji jer ono što su pokazali moglo bi fascinirati i starije kolege.

Genova - pet godina posle

Od dokumentaraca iz dodatnog programa (za odrasle autore) vrlo je informativan 'Genova – pet godina posle'(Zoran von Heitl), anarhististički dokumentarac u kojem se miješa intervju sa sudionikom antiglobalističkih demonstracija u Genovi s arhivskim snimkama skinutima s neta. Snimke nasilja popraćene su s prigodnim soundtrackom - 'Bandierom Rossom', 'Partisanom' i  'Ay, Carmelom' Rundeka. Rundek je prisutan i u slijedećem filmu, dokumentarcu iz popratnog programa 'Dani Kavaš kros Balkan tur (anti-terorturistički filmski  dokument)'.
Rundek glavni lik filma, izvođača Danija Kavaša definira kao performera-kantautora- provokatora. On je u svojoj 'nošnji' s  rogatom kapom prolazio ex yu državama  i izvodio svoju disharmoničnu glazbu s puna prekida i recitacija, akustični etno-punk u stilu Francija Blaškovića ('Vjera Slovenaca i Srba - crno-bijelo vino'). Rezultat je živopisan, kao i sam autor, koji je na projekciji izveo i svoj performans.

Kao i na većini projekcija RAF-a, bilo je premalo publike a zanimljivi autori poput ovog zaslužuju puno više pažnje.

Komentari

Nema komentara.