Konkurencija 2. 25 FPS-a - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Konkurencija 2. 25 FPS-a

Konkurencija 2. 25 FPS-a

Što sve konkurira na 2. 25 FPS-u za glavnu nagradu festivala, koju dodjeljuje svaki član žirija za sebe, otkrijte u recima koji slijede.

m.b. 08.09.2006 0 komentara

Konkurencija 2. 25 FPS-a

Iako im je program već neko vrijeme izvan ormara, red je da i mi kažemo pokoju o filmovima koje će ove godine odgledati Peter Tscherkassky, Taka Iimura i Diana Nenadić te im dodijeliti svaki po jednu grandprijevsku recku u eksperimentalnoj im biografiji. Izabrani od čak 1 200 prijavljenih filmova, čime se hvale i mnogo iskusniji festovi slične poetike, 25 FPS-ov je selekcijski komiti izabrao krem de la krem, odnosno 47 najboljih ili barem onih koje misle da biste i vi trebali vidjeti. Smješteni u čak 5 programa ili 'tematskih' cjelina, festival otvaraju neki od poznatijih radova i široj filmofilskoj publici.

Selekcija 1 (srijeda), nazvana 'U pozadini slike' ime duguje starim avangardističkim vapajima o potrazi za onome iza fabule, naracije i filmske 'slike', o onome što eksperiment zapravo želi biti. In memoriam starim majstorima prve večeri ćemo tako gledati 'Film Noir' Osberta Parkera, rad koji se ove godine čak probio i u zatvorenu kansku glavnu selekciju šortova, uglavnom rezerviranu za igrane ili dokumentarne radove.

Film Noir, Osbert Parker / selekcija 1

Uz crni film na rasporedu je i na velikom platnu kod nas još neviđen 'Rubber Johnny' Chrisa Cunninghama koji je bez posebne pozivnice sabmitao svoj tejp na FPS. Kako naglašava, riječ je o njegovom prvom filmu koji mnogi smatraju spotom jer je zvučna kulisa proizašla iz tvornice Aphex Twin, inače Chrisovog dugogodišnjeg zvučnog partnera.

Nakon deformiranog Johnnyja zaključanog u podrumu, stvar će dodatno 'zasladiti' tajvanski film 'Bardo' autora Lin Tay-joua – mračna, krvava i morbidna priča o 'društvu' u kojem su svi današnji tabui dozvoljeni. No da ne duljimo više o srijedi, iako su tu još dva spaljena kauboja koja provode vrijeme kuhajući opijum (australski 'Poppy' Sophie Boord) te gruzijsko-njemački nadrealistički šort o sedam žena, jednoj guski i nervoznom tipu ('7 ½ Frauen’ Bidzina Kanchaveli), krenimo dalje.  

7 ½ Frauen’ Bidzina Kanchaveli / selekcija 1

Selekcija 2 (četvrtak), pod imenom 'O stvarima', uglavnom je orijentirana na dokumentarističke eksperimente. Tako se na rasporedu drugoga dana našao i 'Plac' Ane Hušman, ali i genijalan novi film Davida Russoa 'I am (not) Van Gogh' u kojem zbunjeni autor nudi produkciju filma umjetničkom odboru koji zapravo ne zna što bi s njim. Kad smo već kod zgodne dosjetke, jednu takvu će nam servirati i brazilski autor Marcellvs Lima u svom hipernagrađivanom tejpu (čak 15-ak nagrada ol over) 'man.road.river'. Da stvar bude još zabavnija tu su i dva kratka iz Velike Britanije - 'Block' Emily Richardson i 'Sea Change' Rosie Pedlow i Joea Kinga, radovi poznati po skrinanju na svakom eksperimentalnom festu i s već pregršt nagrada u džepu.

Selekcija 3 (petak) uglavnom pripada animacijskim eksperimentima. Što to zapravo znači možda najbolje otkriva činjenica da će se u 'Anima(O)pcijama' pripustiti i domaći rad 'Silencijum' Marka Meštrovića i Davora Međurečana. Uz domaće snage slijedi nam i upoznavanje s animateovim radom 'Sweet Salt' (Katerina Athanasopoulou) i tejpom 'Ministry Messiah' Latvijca Gintsa Apsitsa koji već niz godina radi za Diesel, Benetton i ostatak ekipe, a spomenuti je rad nastavak njegove reklame za Dieselovu kampanju o snovima.

Sweet Salt, Katerina Athanasopoulou / selekcija 3

Subota nam donosi dvije selekcije zaredom – jedna je na rasporedu u 18 i 30, a druga u 21 sat, kad će se FPS svečano zatvoriti, nakon čega će nas u nedjelju još dočekati lagano poslijepodnevno čilanje uz spotove i nagrađene filmove 2. festivala. Obje selekcije su miljama udaljene jedene od drugih, iako ih dijeli tek tričavih par sati.

U borgovskoj maniri Prva od Dvije, pod nazivom 'Jezgra', dočekat će sve ljubitelje hard core eksperimenta tj. svega onoga što nepoklonici vole naglašavati mu kad nabrajaju mane. Nenarativni, u potpunosti nekomunikativni, ali genijalni eksperimenti s publikom, projektorima, programiranjem ipak nisu zavraga, jer među njima se nalaze neka od jačih imena 'suvremene' eksperimentale. 'Ruby Skin' američke autorice Eve Heller i 'Kosmos' Thorstena Fleischa, autora koji gotovo isključivo barataju šesnaesticama, odlični su hommage 16mm filmskim mogućnostima, a kako stvar ipak ne bi bila preopaka za sve 'koji bi željeli, ali im se ne da' tu je rad genijalnog Semiconductora 'All the Time in the World' koji daje simulaciju tektonskih poremećaja od prije par milijuna godina i preodličan film Finca Mike Taanile 'Optinen ääni' (Optički zvuk) koji će u Cinemascopeu razvaliti svako prisutno uho u dvorani. Kad smo već kod uha, ljubiteljima mjuze preporučujemo meditativni rad iz ribnjaka – 'Show Your Tongue' Korejca s američkom adresom Seoungha Choa kojem je zvuk za tejp radio Stephen Vitiello.

Optinen ääni, Mika Taanila / selekcija 4

Nakon lupanja po moždanima slijedi najkomunikativnija selekcija u kojoj se uglavnom prikazuju filmovi koji koketiraju s igranim šortom. Pod imenom 'Odmak-priča' kriju se prave festivalske uspješnice, sve jedna do druge za prste polizati. Otvara je 'Silence is Golden' Chrisa Shepherda, genijalna, urnebesno smiješna 15-minutna priča o luđaku koji u svom stanu lupa glavom u zid i nervira sve oko sebe, ispričana iz perspektive dječaka koji živi zid do. Film se nakon predpremijernog prikazivanja na London Film Festivalu premijerno skrina na 25 FPS-u, što treba posebno naglasiti jer je ipak riječ o britanskoj novoj nadi od koje se uskoro očekuje i dugi film.

Druga uspješnica odaziva se na ime 'Looking for Alfred' Belgijanca Johana Grimonpreza koji se dao u potragu za svim mogućim Hitchockovim dvojnicima, a slijedi ga Paul Leyton s filmom 'You are 10 Years Old', ujedno i radom s najluđim sinopsisom na festivalu: 'kratki film ni o čemu'. Uz sve to, plus još najnovije šortove Nicolasa Provosta ('Induction') i novi rad Philippa Hirscha 'inside', festival će zatvoriti prošlogodišnji otvarači FPS-a: Matthias Müller i Christoph Girardet s filmom 'Kristall', prekrasnim found footage kolažom u kojem su remiksirane u odličnu priču sve snimke žena ispred ogledala koje ste ikada vidjeli na filmu. 

Silence is Golden, Chris Shepard / selekcija 5

Toliko od nas, ako hoćete još virnite im na sajt pa trkom u SC po koje novo gledalačko iskustvo.

Naslovna - Generation, David Downes / selekcija 3

Komentari

Nema komentara.