Pobjednici 4. Tabor FF-a - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Pobjednici 4. Tabor FF-a

Pobjednici 4. Tabor FF-a

4. Tabor Film Festival u subotu je zatvorio butigu. Najbolji film je 'The Saviour' Petera Templemana, a najbolji domaći 'Velika očekivanja' Renate Poljak.

p.h. 17.07.2006 0 komentara

Pobjednici 4. Tabor FF-a

4. po redu međunarodni festival kratkog metra Tabor Film Festival završio je u subotu, 15.07. Ovogodišnje taboraše služilo je lijepo vrijeme, iza dvorca šatorovao je iznimno velik broj posjetitelja, a sve je zaokruživano obrednim tuheljskim kupkama i ludim partyima nakon projekcija.

Nagradu publike osvojila je 18-minutna češka fantazija u kadi 'Najljepša je pjenušava kupka' Jana Prušinovskya. Film je prikazan već prvog dana festivala i, kako saznajemo od organizatora, odonda nije silazio s neslužbene top liste favorita. Nagrađeni igrani kratkiš bavi se vizijom jednog samca koji snatri o idealnoj ljubavi u boksaškom ringu od pjenušave kupke, a nastao je prema istoimenoj kratkoj priči redateljevog sunarodnjaka Karela Kune.

'Heavy Metal Drummer' britanskog redatelja Tobya MacDonalda koji je u prva tri dana, osim kod publike, jako dobro (i neskriveno) kotirao i kod člana međunarodnog žirija Alexandera Steina na kraju je ostao bez nagrade, a ista je sudbina, unatoč velikoj popularnosti zadesila i 'Samoure' grčkog redatelja Thea Papadoulakisa, te belgijski 'Starfly' Beryl Koltz čiji je glavni glumac Rob Stanley gostovao u Taboru.

Toliko o glasovima publike. O članovima žirija već smo pisali, pa memoriju osvježite ovdje, a lista iz njihove perspektive izgleda ovako:

Najbolji film
The Saviour/Spasitelj, r/sc. Peter Templeman, 2005, Australija, igrani, 35 mm, 19'
Rad australskog redatelja i scenarista Petera Templemana pripovijeda o mladom evanđelistu Malcomu koji se zaljubi u udatu ženu, a potom, ne bi li je 'obratio' na pravi put i pridobio za sebe, Malcom poseže za svojim najmoćnijim oružjem – Biblijom. Film je prikazan na međunarodnom festivalu kratkog filma Clermont Ferrand 2006, a dobitnik je i brojnih drugih nagrada.

Najbolji domaći film
Velika Očekivanja / Great Expectations, r/sc. Renata Poljak, 2005, Hrv/Franc, eksperimentalni, S16, 17'/NASLOVNA/
Film splitske redateljice i Nanteske diplomantice progovara o ljudskom i arhitektonskom nasilju koje uzrokuje isti virus: Velika očekivanja.

*Posebno priznanje domaćeg žirija:
Silencijum, r. Davor Međurečan, Marko Meštrović, 2006, Hrvatska, animirani, 10'
Posebno priznanje za najbolji lik:
Štefica / Stephania, r/sc. Slaven Žimbrek, 2005, Hrvatska, dokumentarni, BETA SP, 16'.

Najbolji dokumentarni film:
'Plac', r/sc. Ana Hušman, 2005, Hrvatska, dokumentarni, 16mm, 10'
Za tradicionalnu zimnicu jedino su domaće namirnice dovoljno dobre, trebaju biti obrađene i konzervirane, sakupljene u najboljem trenutku zrelosti. Autorica se zaputila na zagrebački Dolac, čiji je ritam dodatno oživjela stop animacijom te na zabavan način, putem izabranih izjava kumica s placa, progovara o domaćoj, zdravoj hrani

Najbolji animirani film:
The Boy With No Name / Dječak bez imena, r. Adam Smith, 2005, V.B, 5'
Kompjutorski animirana mračna priča o samoći i isključenju. Crtić je nagrađen BBC-jevom nagradom BigScreen za najbolju animaciju.

Najbolji eksperimentalni film:
Ku Ku, r. Rimantas Lukavicius, 2005, Litva, eksperimentalni, 1'
Jednominutni fotomontažni let urbanim kanjonima mladog Lukaviciusa (1983) nagrađen na međunarodnom festivalu kratkog filma Interfilm u Berlinu 2005.

Za One Koji Žele Znati Više, tu je i link na službenjaču.

Komentari

Nema komentara.