Maratonci trče po RAFu, pridružite im se - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Maratonci trče po RAFu, pridružite im se

Maratonci trče po RAFu, pridružite im se

Festival je krenuo, početak je odličan, a mi smo primijetili Maratonce s prošlogodišnje radionice iz SC-a. Pa smo protrčali malo s njima.

p.h. 21.03.2006 0 komentara

Maratonci trče po RAFu, pridružite im se

Kao što ste uspjeli primijetiti, RAF je počeo, i to žestokim tempom. Prvi filmovi iz ponedjeljačkog bunta daju lagano naslutiti da je prepoznatljiv RAFovski đir u nekim uracima izbrušen do krajnjih granica, da je poetika nemuštosti i dalje na cijeni, te da publika, koja je na otvorenju tražeći sjedalo gmizala i po podu, i dalje vrlo burno reagira na filmove. Nas su impresionirala dva uratka s prošlogodišnjeg SC – ovog Maratona kratkog filma, pa smo svratili na Kafu s RAF - om da vidimo još.

Maraton kratkog filma iz SC - a, jedan od projekata Filmske produkcije predstavljen je na prvoj Kafi s RAF-om u Booksi. Maraton je već prvog festivalskog dana (u ponedjeljak) u glavni program izbacio dva dobra filma. Prvi je igrani 'Starhorse' Tonija Cetinića (naslovna) u kojem se protagonisti svim silama trude spasiti svijet od (neš ti) kartonske Zle kornjače, utjelovljenja globalnog zla. Cetinićev je film neka vrsta citatne kaše (Star Wars, CNN – ove snimke pada WTC – a...) i zafrkantskog krpanja materijala u Blenton stilu pod geslom :alu folijom do efekta svemirskog broda! Drugi je 'Edukativni' Marka Rukavine i Mirjane Kamber, koji su nam pokazali koliko smo mali i pojma nemamo o načinu funkcioniranja (diesel i otto) motora.

Inače, inicijator i voditelj Filmske produkcije u okviru koje se krajem 2005. vrtio Maraton, Goran Vrbanić, ističe kako je ekipi s maratona na prvom mjestu ipak kvantiteta, s obzirom na to da maraton počinje pucnjem iz pištolja, a sudionicima je u cilju snimiti što više filmova svim mogućim sredstvima u tri dana. 'Mi ne radimo profesionalno, nego intuitivno, a snimamo kratke jednostavne filmove s minimalnim postprodukcijskim izmjenama i doradama – ne kao Dogma, zato što brijemo da je to super, već zato što je to jedino što možemo s ovim što imamo', kaže Vrbanić.

U Booksi smo imali prilike vidjeti 'Češka jaja' Hrabrih dabara, ili što je jednoj hrvatskoj obitelji napravila najezda jeftine kineske robe u kućanstvu, zatim 'Usamljenost' Boonika filma, 'Zvijezdu' i još par sve dok DVD player nije otišo kvragu. Inače, na RAF-u će biti još radova s Maratona ('Meta 21', 'Ljubav', 'Data junkie', 'Klozet', 'Znaš što ću ja tebi kazati') koji bi, sudeći prema onom što smo danas vidjeli mogli biti ok, pa ih probajte polovit po programčiću na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.