Clermont-Ferrand u Zagrebu! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Clermont-Ferrand u Zagrebu!

Clermont-Ferrand u Zagrebu!

Organizatori 25 fps festivala sredili su posjet selektora i koordinatora CF-a hrvatskom kapitalu. A Calmin Borel donosi i više nego dobar program! 

m.b. 30.08.2005 0 komentara

Clermont-Ferrand u Zagrebu!

Da Borel nije mačji kašalj uvjerili smo se samo kratko prelistavši program posljednja dva klermontferanovska festivala, a posebice slavnu Labo konkurenciju u kojoj se svake godine izlista najviše digitalno-inovativno-dizajnersko-eksperimentalnih-animacijskih čudesa. To je upravo i bila ideja organizatora danas gotovo drugoga po redu francuskog festa (nakon Cannesa) koji je osnovan prije čak 24 godina. Ipak, festival je tek nedavno (2002), uz međunarodnu i domaću selekciju kratkoga metra, ponudio i natjecateljsku programsku cjelinu koja okuplja kratke digitalce, a koja se 2004. godine preimenovala u Labo – što bi skraćeno označavalo laboratorij najnovijih filmskih ostvarenja iliti kuhinju u kojoj se tale mlade i nove filmske snage.

Festival 25 fps, koji svoju poziciju u svijetu i domovini pokušava graditi upravo na sličnim premisama stoga je odlučio pozvati stalnoga člana selektorskog žirija za međunarodnu konkurenciju i koordinatora Labo programa, Calmina Borela, da predstavi kompilaciju radova koji su u proteklih nekoliko godina oborili francusku publiku. Neki od Labo radova naći će se u i glavnoj fpsovskoj konkurenciji (poput višestruko spominjanog Pleixova rada 'Sometimes' ili filma Daniela Askilla 'We Have Decided Not to Die'), a ostale predstavljamo s kratkim osvrtom na svaki poimence. Uz napomenu da se mnogi od njih više približavaju animaciji nego eksperimentali, no što ionako više nije baš lako razdvojiti.

Le conte du monde flottant, Alain Escalle

I da, ako vam nismo spomenuli najnovije vijesti, Calmin Borel hrabro će stati uz bok Hrvoju Turkoviću i Fredu Camperu u procjenjivanju konkurencije, čineći ono što pravno nazivamo ocjenjivačkim sudom.

* Jo Jo In the Stars / Marc Craste / Velika Britanija / 2003.
Priča o ljubavi, žrtvi i ljubomori koja se odigrava u prekrasnom crno-bijelom svijetu. Jo Jo je prošle godine, među ostalim, osvojio i BAFT-u za najbolji animirani film.
*Non-Fat / Oliver Manzi / Velika Britanija / 2002.
Priča o običnom konobaru i napornoj mušteriji. Nagrada publike na Clermont-Ferrandu 2004. godine.
*Délices / Gérard Cairaschi / Francuska / 2002.
Audiovizualno putovanje u mračne kutke podsvijesti.
*Zombie / Frederic Desreumaux / Francuska / 2004.
Obrada Romerove 'Zore živih mrtvaca'.
* Allerleirauh / Anja Struck / Njemačka / 2004.
Obrada bajke braće Grimm o djevojci bez nogu, srni i muškarcu s lisičjom glavom. Nagrada na Annecyju i Animafestu 2004. godine.
* Overtime / Damien Ferrié, Thibault Berland, Oury Atlan / Francuska / 2004.
Krpene lutke pronalaze svojega tvorca mrtvog u ateljeu.
* Populi / David Russo / SAD / 2002.
Umnožavanje čovjekolike figure u krajolicima sjeverozapadne obale Pacifika.
* Le conte du monde flottant / Alain Escalle / Francuska / 2001.
Genijalni i raskošni eksperimentalac sniman kao istočnjački ep u režiji Zhanga Yimoua ili Kim Ki Duka. Film koji je osvojio velik broj nagrada od Japana do Clermont-Ferranda.

Komentari

Nema komentara.