Gwyneth Paltrow u redateljskom stolcu! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Gwyneth Paltrow u redateljskom stolcu!

Gwyneth Paltrow u redateljskom stolcu!

Čak se i u svjetskom kontekstu provode akcije koje ženama pružaju novu mogućnost za probitak. Jednu slatku, indie i hvalevrijednu predvodi Gwyneth Paltrow.

m.n. 30.08.2005 0 komentara

Gwyneth Paltrow u redateljskom stolcu!

Kada govorimo o domaćim celuloidnim debitantima ili pak starosjediocima, opće je poznato da žena ima jedino u tragovima. Inicijativi bi nas mogao podučiti svjetski primjer koji je potekao, vjerovali ili ne, od ženskog Glamour magazina koji je raspisao natječaj za najbolji esej, s obećanjem čitateljicama da će četiri najbolja uratka biti iskorištena kao predlošci za kratke filmove. Uvjeti su bili: priča se mora temeljiti na istinitom događaju koji je snažno utjecao na život autorice i sadržavati samo 750 riječi.

Iako je projekat počeo relativno nehajno, žene se pomamile i poslale 4,000 storija, a najčešće su teme bile smrt, razvod, odlazak djece od kuće i usamljenost. Možete zamisliti da je savjetodavni odbor žena glumica, redateljica i filmašica općenito (činile su ga Katie Holmes, Lucy Liu, Julianna Marqulies, ali i Meryl Poster, bivša predsjednica Miramaxa) imao prilično tešku zadaću, no nakon prvotnih muka izabrana su četiri predloška.

K tome, Glamour je obećao donaciju FilmAid Internationalu (humanitarnoj organizaciji čiji je posao film staviti u službu suočavanja s teškoćama), angažirana je produkcijska tvrtka Moxie Pictures, a nekim privatnim vezama iza kamere jednog naslova, iz vrlo jasnih marketinških razloga, stala je Gwyneth Paltrow.

Neka se ne ljuti profesorica Opačić, ali upotrijebit ću anglizam: women power priču prenosi nam Guardian, a kako bi reklama bila potpuna, a ženske boje obranjene, poseban naglasak stavljen je na Gwyinie. Sva elegantna i bjelokosna, sa šalicom zelenog čaja i malom Apple u naručju, Paltrowica se uz podršku prijateljice (a i kume) Mary Wigmore igra režije na naslovu 'Dealbreakers' (snimanje u New Yorku je trajalo puna tri dana). I otkriva svoj senzibilitet iza kamere.

Uozbiljimo se, unatoč statusu A-listerice, Paltrowica je nesebično dala svoj ulog za žensku stvar: 'Mislim da muškarci uvelike otežavaju položaj žena u Hollywoodu. Filmska industrija nalikuje nekoj muškobanjastoj instituciji – na glavnim su pozicijama muškarci i voljela bih da se to promijeni'. U ostalim će se naslovima ispred i iza kamera izmijeniti nagrađivana scenaristica i producentica 'Seksa i grada', Jenny Bicks, redateljica i producentica Trudie Styler, te glumice Rosario Dawson i Debi Mazar.

Kompletan set filmova od listopada će se prikazivati u shoping centrima diljem SAD-a, a DVD izdanje cijelog pothvata naći će se uz Glamour u prosincu, taman za Božić.

Naslovna je fotka sa snimanja 'Dealbrakersa'.

Komentari

Nema komentara.