Kratki metar na Baščaršiji - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratki metar na Baščaršiji

Kratki metar na Baščaršiji

Sarajevski program shortova ne donosi mnogo iznenađenja, pa se čak nismo ni dvaput zamislili kad u glavnoj regionalnoj konkurenciji ne pronađosmo Hrvate!

m.b. 15.08.2005 0 komentara

Kratki metar na Baščaršiji

Vječna domaća noćna mora, pripadamo li Balkanu, Mediteranu ili miteleuropi, vjerojatno će razveseliti sve domoljube koji se kunu da nam je Beč mnogo bliži od Bukurešta, pa se tako, barem u natjecateljskom programu kratkoga filma na 11. Sarajevo film festivalu neće morati zgražati činjenicom da smo stavljeni uz bok Mađarima, Makedoncima, Bugarima i ostalima. No, zgražati se možemo činjenicom da u posljednjih godinu dana nije snimljen niti jedan kratkiš koji bi barem zagolicao filmsko nepce selektorice Elme Tataragić, a na kraju i predsjednika kratkoga žirija – oskarovca Alexandera Paynea.

Ipak, možemo se pohvaliti da će filmsko majstorstvo 'mladih, talentiranih filmskih autora, čiji umjetnički potencijal i filmovi obećavaju velike karijere priznate u svjetskoj filmskoj zajednici' (sjetimo se vlasnika Zlatnoga medvjeda i oskar nominija Stefana Arsenijevića za film 'Atorzija'), procjenjivati Cosmo djevojka Silvana Menđušić, dok će druge šortove skliska nazivnika 'eksperimentalni' smještene u program 'Novi tokovi' nadgledati one & only Ðelo Hadžiselimović pod pokroviteljstvom predsjednika UIP žirija Terryja Georgea ('Hotel Ruanda').
 
Deset filmova iz natjecateljskog programa po prvi put se tako ove godine natječe uz bok dugometražnih ostvarenja, tražeći svoj put do 3 tisuće eura i do nagrade koja će ponosnoga vlasnika možda odvesti na putovanje do Venecije, Berlina i dalje. Zajedno s pobjednikom 'Novih tokova' (koje je i ove godine sastavio Nicolas Schmerkin, a koji će ujedno žirirati i na zagrebačkom festivalu kratkog eksperimentalnog filma 25 fps), pobjednik se natječe za izravnu nominaciju Europske filmske akademije u kategoriji kratkog filma.

Empire, Edouard Salier

Riječima Elme Tataragić, glavna selekcija kolaž je najrazličitijih kratkih radova, pa tako uz drugačije tematske preokupacije ili pak različite pristupe filmu, selekciju odlikuje i produkcijska neujednačenost. Selekciju, dakle, krase dva bugarska kratkiša, ratni 'Prije života, poslije smrti' (Dragomir Sholev) te film 'Moja majka' (Svetla Tsotsorkova) o neobičnom ljubavnom trokutu, zatim mađarski rad 'Prije zore' (Bálint Kenyeres), koji se ove godine našao i u glavnoj kanskoj selekciji za kratki film, a mogao bi se naći i na One Take film festivalu jer je snimljen u jednom kadru, čak 3 društveno angažirana filma iz Bosne i Hercegovine, makedonska komedija 'Ostani ispravan' Kristijana Risteskog i još nekoliko radova iz Rumunjske, Albanije te Srbije i Crne Gore.

No, kako su hrvatski shortovi u filmsku budućnost krenuli nekom neobičnom stranputicom koju ni predsjednik kratkoga žirija ne bi razumio, nas je pak zainteresirala selekcija koju je sastavio Nicolas Schmerkin, a koja se orijentirala na 'provokativna, inovativna, komična i poetična filmska ostvarenja koja se ne mogu svrstati niti u jedan žanr, a doprinose razvoju filmske umjetnosti'. U ovogodišnjoj je selekciji, koja će predstaviti nezavisnu produkciju, pozornost posvećena debitantskim filmovima i otkrivanju novih talentiranih režisera igranih filmova, videoanimacija, eksperimentalnih videoradova ili videospotova koji istražuju granice između formata i žanra.

Mirror, Mathias Mueller

Za nagradu UIP i nominaciju za najbolji kratki film Europske filmske akademije tako se natječe već podosta dobro nam znanih radova, poput nekih koje će zagrebačka publika vidjeti na festivalu 25 fps. Tu je odlični novi film Petera Tscherkasskyja 'Upute za svjetlosno-zvukovni stroj' kojim autor pokušava pretvoriti vestern u grčku tragediju i politički spotovski short Eduarda Saliera 'Imperij'. Na popisu eksperimentalnih frajera našli su se Christoph Girardet i Matthias Müller s filmom 'Ogledalo', ali i zanimljiv Finac Mika Taanila s videoinstalacijskim radom 'Optički zvuk'. Od novovalovaca treba izdvojiti Dominica Hailstonea čiji se spot/short 'Jegulja' (Eel, naslovna) već zavrtio i na Onedotzero festivalu, a koji se po sadržaju približava neobičnoj formi eksperimentalnog horora. 

Među animacijama izdvajamo francuski film 'Loop' (preveden 'Zamka') animacijskog 4-erca Rancoeur, Blanchard, Baertsoen & Boyard koji su natjerali običnoga puža na 3D pustolovinu u zamišljenom, apstraktnom prostoru. No, kao glavnoga favorita svakako treba spomenuti majstora Chrisa Cunninghama s filmom 'Gumeni Johnny' koji bilježi život šesnaestogodišnjeg usamljenog bića koje je rođeno poremećeno i koje su posramljeni roditelji zaključali u mračni podrum.

Filmske se kladionice otvaraju za 3 dana, a do tada – klikklik na program.

Komentari

Nema komentara.